FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Norse Creation Myth
Quiz about Norse Creation Myth

Norse Creation Myth Trivia Quiz


Here is something about how the Norse imagined that the world was created. Enjoy!

A multiple-choice quiz by kissaki. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Mythology & Legends
  8. »
  9. Norse Myth

Author
kissaki
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
17,547
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2634
Last 3 plays: Guest 163 (6/10), DeepHistory (10/10), Guest 120 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the beginning there was a great emptiness, Ginnungagap, between the glowing hot Muspelheim and the freezing cold Nifelheim. When the mists from these two met something was created in Ginnungagap. What? Hint


Question 2 of 10
2. The one who was created in Ginnungagap also had to eat. What did he feed on? Hint


Question 3 of 10
3. In all of this lies the origin of the great god Odin and his two brothers, Vili and Ve. Their father was the son of a man but their mother, Bestla, was something else. What was she? Hint


Question 4 of 10
4. When the boys got older they decided to kill the evil giant Ymir. They succeeded and created the world from his body: the heavens from his skull, his blood became the water, and his bones the mountains. What did they use to create the clouds? Hint


Question 5 of 10
5. Once Odin, Vili and Ve were walking upon the new earth and saw something that they decided to make a man out of. What was it that they saw? Hint


Question 6 of 10
6. Although there are many myths about Odin and his brothers, they generally follow the same story line. After they had created the likeness of a man and a woman, Odin gave them life and Vili gave them reason. What did Ve give them? Hint


Question 7 of 10
7. Odin, Vili and Ve let the humans live in Midgard. What did they use to make a fence around Midgard to protect the people? Hint


Question 8 of 10
8. It was also Odin, Vili and Ve that gave the points of the compass their names. Do you know from what the names came? Hint


Question 9 of 10
9. Odin, Vili and Ve then created a place for the gods to live. Do you know what it is called? Hint


Question 10 of 10
10. And at last they put a bridge between the home of man and the home of the gods. It was called Bifrost and the god Heimdall guarded it. What is this bridge? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 05 2024 : Guest 163: 6/10
Apr 03 2024 : DeepHistory: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 120: 7/10
Mar 24 2024 : Efutur: 10/10
Feb 29 2024 : Guest 24: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 119: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the beginning there was a great emptiness, Ginnungagap, between the glowing hot Muspelheim and the freezing cold Nifelheim. When the mists from these two met something was created in Ginnungagap. What?

Answer: The Giant Ymir

2. The one who was created in Ginnungagap also had to eat. What did he feed on?

Answer: Milk

Ymir fed of the milk from the cow Audhumbla who had also been created by the mists.
3. In all of this lies the origin of the great god Odin and his two brothers, Vili and Ve. Their father was the son of a man but their mother, Bestla, was something else. What was she?

Answer: A giantess

4. When the boys got older they decided to kill the evil giant Ymir. They succeeded and created the world from his body: the heavens from his skull, his blood became the water, and his bones the mountains. What did they use to create the clouds?

Answer: His brain

5. Once Odin, Vili and Ve were walking upon the new earth and saw something that they decided to make a man out of. What was it that they saw?

Answer: Trees

The saw two trees, an ash (sw. ask) and an elm (sw. alm). The made a man, Ask, from the ashtree and a woman Embla from the elmtree.
6. Although there are many myths about Odin and his brothers, they generally follow the same story line. After they had created the likeness of a man and a woman, Odin gave them life and Vili gave them reason. What did Ve give them?

Answer: Sight and hearing

7. Odin, Vili and Ve let the humans live in Midgard. What did they use to make a fence around Midgard to protect the people?

Answer: Ymir's eyebrows

There was obviously some bits still left.
8. It was also Odin, Vili and Ve that gave the points of the compass their names. Do you know from what the names came?

Answer: Dwarfs

When they made the sky out of Ymir's head they put four dwarfs to hold it up. And the names of the dwarfs? Well, you'll have to guess that one for yourself. And Sleepy wasn't one of them.
9. Odin, Vili and Ve then created a place for the gods to live. Do you know what it is called?

Answer: Asgard

10. And at last they put a bridge between the home of man and the home of the gods. It was called Bifrost and the god Heimdall guarded it. What is this bridge?

Answer: The rainbow

Source: Author kissaki

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us