Quiz about Sweeney Swings His Razor Once Again
Quiz about Sweeney Swings His Razor Once Again

Sweeney Swings His Razor Once Again! Quiz


The 2005 revival of Stephen Sondheim's musical thriller "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" starred Michael Cerveris in the title role. What do you know about this particular production?

A multiple-choice quiz by anthonyrappfan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Musicals O-Z
  8. »
  9. Sweeney Todd

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,365
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
612
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is unique about the actors in the show? Hint

Every actor plays one part in the first act and a different one in the second
They all wear glasses
They all wear wigs
They also play instruments

2. Who originated the role of Judge Turpin in the 2005 revival? Hint

Mark Jacoby
Michael Cerveris
Alexander Gemignani
Edmund Lyndeck

3. Which cast member has also released his solo debut album? Hint

John Arbo
Mark Jacoby
Michael Cerveris
Benjamin Magnusson

4. What is different about the role of Pirelli from previous productions? Hint

The role is played by a man, and is usually played by a woman
The role is played by a woman, and is usually played by a man
Pirelli's occupation is that of a barber. Pirelli was a butcher in previous productions
Pirelli's occupation is that of a butcher, where in previous productions Pirelli was a barber

5. Who directed the 2005 revival? Hint

Jerry Bock
Jerry Dalton
John Doyle
Hal Prince

6. At which theatre did the revival play? Hint

John Golden Theatre
Eugene O'Neil Theatre
Neil Simon Theatre
St. James Theatre

7. Not counting the understudies, how many people in the cast made their Broadway debut with the 2005 revival of "Sweeney Todd"? Hint

None, each actor has appeared on Broadway before
2
3
1

8. Which cast member was also in "By Jeeves"? Hint

Patti LuPone
Hugh Laurie
Michael Cerveris
Donna Lynne Champlin

9. What is Sweeney's relation to Johanna? Hint

He's her father
He's her uncle
He's her brother
There is no relation

10. Which description best fits the reviews the revival received? Hint

Very positive
Mediocre
Very negative
Mixed

11. Which cast member was nominated for a Tony for his/her role in "Show Boat"? Hint

Lauren Molina
Patti LuPone
Mark Jacoby
Michael Cerveris

12. Complete this song title: "City on _________"

Answer: (One Word)
13. Diana DiMarzio originated the role of the Beggar Woman in the revival production. What instrument did she play? Hint

Clarinet and flute
None
Flute only
Clarinet only

14. Patti LuPone had previously appeared as Mrs. Lovett prior to the revival.

True
False

15. When appearing as Sweeney in the original production, Len Cariou sported a full head of hair. As Sweeney in the revival, how did Michael Cerveris wear his hair? Hint

He had long, unkempt hair
He kept his hair slicked back
He had a ponytail
He was bald


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is unique about the actors in the show?

Answer: They also play instruments

All the actors double as the orchestra. For example, the original Jonas Fogg also played bass, and the original Mrs. Lovett played the tuba, among other instruments.
2. Who originated the role of Judge Turpin in the 2005 revival?

Answer: Mark Jacoby

Michael Cerveris and Alexander Gemignani were members of the original cast, and Edmund Lyndeck played the role in the original production in the 1970's.

Mark Jacoby has also appeared in "Ragtime" and "Man of La Mancha".
3. Which cast member has also released his solo debut album?

Answer: Michael Cerveris

Michael Cerveris' "Dog-Eared" hasn't garnered much press coverage, although it's not getting panned either.
4. What is different about the role of Pirelli from previous productions?

Answer: The role is played by a woman, and is usually played by a man

Donna Lynne Champlin played the role of Pirelli, the Italian barber. Joaquin Romaguera played the role in the original production.
5. Who directed the 2005 revival?

Answer: John Doyle

John Doyle has directed over 200 plays in his native England, but "Sweeney Todd" marked his directing debut on Broadway.
6. At which theatre did the revival play?

Answer: Eugene O'Neil Theatre

Other shows that have played at the theatre include "Death of a Salesman", "Grease", and "Nine". It was christened the Eugene O'Neil Theatre in 1959.
7. Not counting the understudies, how many people in the cast made their Broadway debut with the 2005 revival of "Sweeney Todd"?

Answer: 3

Lauren Molina, Benjamin Magnusson and Diana DiMarzio are all making their Broadway debuts with the revival production of "Sweeney Todd". Lauren Molina, we're assuming, is no relation to Alfred Molina. Champlin played Honoria Glossop, one of Bertie's would-be suitors. I hope you "Jeeves" fans noticed Hugh Laurie as an incorrect choice; he played Wooster on the television series that ran from 1990 to 1993.
8. Which cast member was also in "By Jeeves"?

Answer: Donna Lynne Champlin

"By Jeeves" is a musical by Andrew Lloyd Webber and Alan Ayckbourn based on the stories featuring the bumbling Bertie Wooster and his tolerant butler, Jeeves.
9. What is Sweeney's relation to Johanna?

Answer: He's her father

Although neither of them know it, Johanna is the daughter of Sweeney's late wife, Lucy.
10. Which description best fits the reviews the revival received?

Answer: Very positive

With few exceptions, the revival production has garnered acclaim from critics from the "New York Times", "Rolling Stone" and various other sources.
11. Which cast member was nominated for a Tony for his/her role in "Show Boat"?

Answer: Mark Jacoby

Mark Jacoby played Gaylord Ravenal in the production, which also featured John McMartin and Elaine Stritch. Jacoby sang "You Are Love" and "Where is the Mate for Me?".
12. Complete this song title: "City on _________"

Answer: Fire

"City on Fire" is a lengthy song involving all the characters towards the end of the second act.
13. Diana DiMarzio originated the role of the Beggar Woman in the revival production. What instrument did she play?

Answer: Clarinet only

All too late, Sweeney discovers that the Beggar Woman who annoys Londoners with her constant sexual comments is actually his lost love, Lucy.
14. Patti LuPone had previously appeared as Mrs. Lovett prior to the revival.

Answer: True

Patti LuPone debuted as Mrs. Lovett in a 2000 concert that was aired on PBS. This, however, marks her Broadway debut in the role.
15. When appearing as Sweeney in the original production, Len Cariou sported a full head of hair. As Sweeney in the revival, how did Michael Cerveris wear his hair?

Answer: He was bald

Michael Cerveris sported a shaved head for "Sweeney Todd", quite a departure from Cariou's peculiar hairdo!
Source: Author anthonyrappfan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us