FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Words That End In ary
Quiz about Words That End In ary

Words That End In 'ary' Trivia Quiz


Each clue should evoke a word ending in 'ary'. Match the word to the description given.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author birdwing7

A matching quiz by rossian. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words
  8. »
  9. Ending With..

Author
rossian
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
7,334
Updated
Jan 02 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
1029
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: psnz (10/10), Linda_Arizona (10/10), Guest 108 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Essential  
  Dictionary
2. Lexicographer's creation  
  Necessary
3. Home for feathered friends  
  Apothecary
4. A ship of the desert  
  Dromedary
5. Straightforward or basic  
  Penitentiary
6. Representing an ideal model  
  Aviary
7. Complete and absolute  
  Elementary
8. A 'buzzy' place  
  Exemplary
9. Dispenses drugs  
  Apiary
10. A place of punishment  
  Plenary





Select each answer

1. Essential
2. Lexicographer's creation
3. Home for feathered friends
4. A ship of the desert
5. Straightforward or basic
6. Representing an ideal model
7. Complete and absolute
8. A 'buzzy' place
9. Dispenses drugs
10. A place of punishment

Most Recent Scores
Apr 15 2024 : psnz: 10/10
Apr 15 2024 : Linda_Arizona: 10/10
Apr 11 2024 : Guest 108: 10/10
Apr 07 2024 : Guest 72: 10/10
Apr 06 2024 : Guest 73: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 96: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 2: 10/10
Mar 29 2024 : Guest 98: 10/10
Mar 29 2024 : polly656: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Essential

Answer: Necessary

Necessary is derived from the Latin word necessarius, meaning needful, and has been in use in English since the fourteenth century. Synonyms include requisite and indispensable. An example of a sentence using the word is 'when travelling, only take what is necessary'.
2. Lexicographer's creation

Answer: Dictionary

A lexicographer creates dictionaries, those useful items which explain the meanings of words and help you spell them correctly. The name of dictionary for this type of reference book has its roots in Latin - dictum means 'thing said'. This is sometimes heard in legal proceedings where 'obiter dictum' means 'other things said'.

The name of dictionary dates from the early sixteenth century.
3. Home for feathered friends

Answer: Aviary

Avis in the Latin name for bird, and aviarium refers to the place in which they are kept. Aviaries usually house a number of birds and can be seen at zoos or at the homes of people who like to keep birds as pets. Some birds have specific names for their aviaries, including doves which live in a columbarium.
4. A ship of the desert

Answer: Dromedary

The clue is the nickname of the camel and the dromedary is the variety with one hump, also called the Arabian camel. The two-humped, or Bactrian, camel is from Asia and is heaver and hairier than the dromedary. The name is derived from Latin, with dromedarius meaning 'kind of camel'. It dates from the late thirteenth century.
5. Straightforward or basic

Answer: Elementary

Elementary derives from element, originally the Latin word elementum, referring to something in its most basic form. By the fourteenth century, elementary was being used to mean 'belonging to the elements', with the meaning of something rudimentary dating from the sixteenth century. It was another century before elementary began to mean simple.
6. Representing an ideal model

Answer: Exemplary

This passed into English from the French word exemplaire but was originally the Latin word exemplaris meaning pattern or model, much as it does now. As I'm sure you've realised, example comes from the same root. It is often used to refer to behaviour - someone who behaves in an exemplary way is a role model worthy of emulating.
7. Complete and absolute

Answer: Plenary

Plenary is derived from the Latin word plenus, meaning full or complete. The word became plenarius in Mediaeval times, and plenarie in the fifteenth century. It has been used to described an assembly which is attended by everyone who should - a plenary session - since the early sixteenth century.

The secondary meaning, of having full power, is rather later, dating from the first half of the nineteenth century.
8. A 'buzzy' place

Answer: Apiary

An apiary is a home for bees, so I hope the 'buzz' reference in the clue made you think of them. Apiaries usually have a collection of beehives for apiculture - a means of obtaining honey for sale as the bees create more than they need. The word dates from the seventeenth century and is a derivation of the Latin word for the bee, which is apis.
9. Dispenses drugs

Answer: Apothecary

This is word which has acquired a narrower meaning over the years. The original Latin word - apotheca - referred to a storehouse, then became apothecarius in late Latin, meaning storekeeper. By the middle of the fourteenth century the name now usually meant a shopkeeper who stocked drugs with the current meaning adopted by the seventeenth century.

In the UK, the word used is often chemist although pharmacist is clearer and avoids confusion with the wider meaning of chemist.
10. A place of punishment

Answer: Penitentiary

This is an interesting word with two meanings. The original sense was as a place of punishment for misdeeds contrary to church laws - literally, somewhere to undergo penance. It also described the churchman who granted penance - he was also a penitentiary.

These meanings date from fifteenth century. By the early nineteenth century, the meaning had morphed into representing any place of punishment, particularly in the USA.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Words, Words and More Words:

These quizzes are mostly tests of your vocabulary. I hope you don't end up like Eliza Doolittle and say 'I'm so sick of words'.

  1. Words That End In 'ary' Very Easy
  2. What Does That Mean? Average
  3. The 'F' Words Easier
  4. All of These Very Easy
  5. A 'Cat' in the Hat Very Easy
  6. The Last Word Average
  7. I Found a Boy Average
  8. Come on Over to my House Average
  9. My Friend Ash Average
  10. Am I Mature, or Immature? Very Easy
  11. More Words That End In 'ary' Very Easy

Also part of quiz list
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us