FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Ending With  Quizzes, Trivia and Puzzles
Ending With  Quizzes, Trivia

Ending With.. Trivia

Ending With.. Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words

Fun Trivia
The common letters in the words found in these quizzes come at the end of the larger word.
30 Ending With.. quizzes and 325 Ending With.. trivia questions.
1.
  Words That End In 'ary'   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Each clue should evoke a word ending in 'ary'. Match the word to the description given.
Very Easy, 10 Qns, rossian, Jan 02 22
Very Easy
rossian editor
Jan 02 22
1013 plays
2.
  More Words That End In 'ary'   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
From the information I give you, match the word ending in 'ary' to the correct clue. This is linked to an adopted quiz I revised and had to turn into two quizzes to use the match format.
Very Easy, 10 Qns, rossian, Jan 14 22
Very Easy
rossian editor
Jan 14 22
810 plays
3.
  Last Rights   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the definitions or synonyms with the list of words that end with 'right'?
Very Easy, 10 Qns, Lottie1001, Jul 14 19
Recommended for grades: 9,10,11
Very Easy
Lottie1001 gold member
Jul 14 19
895 plays
4.
The End
  The End   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Can you find the answer to each of the following questions which ends with "END"?
Average, 10 Qns, Plodd, Jul 13 13
Average
Plodd
1700 plays
5.
  I've Got Your 'Back'   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the 'back' words on the right to the word on the left that best fits the meaning. Don't back out now....
Very Easy, 10 Qns, DizWiz, Mar 14 22
Recommended for grades: 6,7,8
Very Easy
DizWiz gold member
Mar 14 22
1707 plays
6.
  Let's Talk About Ex   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
No, we are not going to talk about much-married celebrities here, but rather about English words ending with "ex". All of the words that appear in this quiz are also valid Scrabble words.
Easier, 10 Qns, LadyNym, Feb 19 22
Recommended for grades: 9,10,11
Easier
LadyNym gold member
Feb 19 22
360 plays
7.
  9 for 10 - Words of Late   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Amelia and Archibald will be desoLATE if you do not play this 9 for 10 quiz on words that end up being LATE! The first letters of the answers to questions 1 - 9 spell the answer to question 10.
Average, 10 Qns, minch, Feb 25 23
Average
minch gold member
Feb 25 23
4381 plays
8.
  Ten Keys   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Each answer in this quiz ends in -key. I'll give you a definition and the number of letters, you write the answer on the blank.
Easier, 10 Qns, austinnene, Nov 17 23
Easier
austinnene
Nov 17 23
1688 plays
9.
  I've Still Got Your 'Back'   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Here are more 'back' words on the left to match to the word on the right that best fits the meaning. Still no backing out allowed....
Very Easy, 10 Qns, DizWiz, Mar 14 22
Recommended for grades: 5,6,7,8
Very Easy
DizWiz gold member
Mar 14 22
783 plays
10.
  Funny Cide   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The racehorse named Funny Cide won the Kentucky Derby in 2003. His name made me think of words ending in the suffix -cide, of which there are several. Here are just ten of them.
Easier, 10 Qns, Jennifer5, Apr 20 15
Recommended for grades: 10,11,12
Easier
Jennifer5 gold member
517 plays
trivia question Quick Question
With which 'ism' would you connect the author Jean Paul Sartre?

From Quiz "Suffix it to Say..."




11.
  9 for 10 - Rate These Words   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Amelia and Archibald hope you will RATE this quiz. It's all about words that end in RATE. The first letters of the answers to Q1-Q9 spell the answer to the last question.
Average, 10 Qns, minch, Oct 07 18
Average
minch gold member
Oct 07 18
5686 plays
12.
  What ends in -ine??   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I've always enjoyed words, and -ine ending words are some of my favourites. Have fun joining me in identifying a few!
Easier, 10 Qns, Gandi, Nov 19 17
Easier
Gandi
Nov 19 17
3983 plays
13.
  Check Your 'Tude   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Can you match the correct 'tude' with its definition? Most of the definitions and etymologies come from the "American Heritage® Dictionary of the English Language, Fifth Edition" and "Merriam-Webster" dictionary, unless otherwise indicated.
Average, 10 Qns, kino76, Mar 14 22
Average
kino76 gold member
Mar 14 22
390 plays
14.
  Suffix it to Say...   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you define these 'isms, 'ities, and 'ologies?
Average, 10 Qns, nyirene330, Dec 02 15
Average
nyirene330
665 plays
15.
  Birth of a '-NATION'    
Multiple Choice
 10 Qns
All the answers in this quiz are ELEVEN-letter words ending in '-NATION'. In each case, you'll receive the first letter of the word to help you along. See if you know these 'national' words. Good luck!
Average, 10 Qns, kyleisalive, Mar 30 22
Average
kyleisalive editor
Mar 30 22
201 plays
16.
  Good Things Don't End in -EUM   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Homer Simpson asserts: "Good things don't end in -EUM, they end in -MANIA...or -TERIA." Is he right?
Average, 10 Qns, kyleisalive, Feb 12 14
Average
kyleisalive editor
441 plays
17.
  Adjectives ending in -ous   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz you are served up an adjective ending in -ous. You have to choose the correct meaning from one of the four choices. Easy? Well, maybe not. Most of these adjectives aren't very common.
Average, 10 Qns, Buguru, Jun 18 19
Average
Buguru
Jun 18 19
4943 plays
18.
  Crazy Job Descriptions    
Multiple Choice
 15 Qns
The following questions describe occupations. Some are more serious definitions, some not so. But all of the words end in -ing. Ready, set, go!
Average, 15 Qns, ravenskye, Mar 14 22
Average
ravenskye
Mar 14 22
6125 plays
19.
  Cide Ways    
Multiple Choice
 10 Qns
There's a sober side and a funny side, and then there's -cide, meaning killing of ____. Decide which cide fits best. Enjoy!
Average, 10 Qns, alexis722, Jul 15 17
Average
alexis722
Jul 15 17
579 plays
20.
  Fine Words Ending in "ine"    
Match Quiz
 10 Qns
Lots of words end in "-ine". These are not so common ones that I hope you'll like as I do.
Average, 10 Qns, Codeine, Nov 19 17
Average
Codeine
Nov 19 17
317 plays
21.
  'Key' Definitions    
Match Quiz
 10 Qns
You will need to deduce the word ending in 'key' based on the definition given.
Easier, 10 Qns, lout62001, Dec 30 17
Easier
lout62001 gold member
Dec 30 17
494 plays
22.
  Amelia and Archibald's Tate Words   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A third adventure with Amelia and Archibald. All answers are words ending in TATE. In most cases the word you are looking for is one that can replace a word or words in the paragraph.
Average, 10 Qns, minch, Jul 16 21
Average
minch gold member
Jul 16 21
1784 plays
23.
  My Way   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Yes, there were times, I'm sure you knew... when I bit off more questions than I could chew. Here are ten of them, to be answered "My Way" - all words to be found here end in "-way".
Average, 10 Qns, WesleyCrusher, Jun 21 12
Average
WesleyCrusher editor
418 plays
24.
  It Rhymes with "June"    
Multiple Choice
 15 Qns
Can you think of the word that rhymes with "June" from the definition given? All the correct answers end in -une.
Average, 15 Qns, Earthboy, Mar 14 22
Average
Earthboy
Mar 14 22
677 plays
25.
  Words Endings (-nym) Definitions    
Multiple Choice
 10 Qns
See if you know these American English word definitions for words ending in -nym.
Average, 10 Qns, MyGirl2000, Jan 27 13
Average
MyGirl2000
656 plays
26.
  Nym-ble with -nym's    
Multiple Choice
 15 Qns
The suffix "-nym" comes from the Greek for "name". Many English words end with "-nym". Do you know them? You may find that some questions will contain subtle hints to the answer. Have fun!
Average, 15 Qns, Jordanar18, Oct 20 21
Average
Jordanar18 gold member
Oct 20 21
408 plays
27.
  Vocabulary: I 'Ate' My Words   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This vocabulary quiz covers words ending in -ate. Remember that as you go along, and it should be easier!
Average, 20 Qns, ravenskye, Mar 06 17
Average
ravenskye
3788 plays
28.
  Antelope    
Multiple Choice
 10 Qns
My pet antelope is always chasing his tail, night and day, around and around. Can you help him find his brethren "opes" by changing the first one or two letters below to a new "ope" word so I can get some sleep?
Easier, 10 Qns, TemptressToo, Feb 01 13
Easier
TemptressToo
544 plays
29.
  Manias    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know what all those 'mania'words mean? Maybe you are not a 'hellenomaniac' and don't want to call kleptomania by any other name than plain English, stealing. If, however, you are a logophile, then this is something for you.
Average, 10 Qns, flem-ish, Nov 19 17
Average
flem-ish
Nov 19 17
2211 plays
30.
  Words that End With ET    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the meaning of a word, just add ET to mean a new word. Good luck with the quiz.
Average, 10 Qns, diamondjim68, May 15 12
Average
diamondjim68
763 plays

Ending With.. Trivia Questions

1. What word means being resistant to a certain disease?

From Quiz
It Rhymes with "June"

Answer: immune

The immune system helps fight off certain disease-causing invaders like bacteria and viruses, therefore, the immune system helps keep a person healthy. The immune system weakens as a person gets older, meaning deadly diseases would develop more easily as there are fewer immune cells to help with healing.

2. Which 'ity' means rapidity?

From Quiz Suffix it to Say...

Answer: celerity

See how I used an 'ity' to define another 'ity'? Celerity is from the Latin (what isn't?) and means swiftness of motion or action, i.e., alacrity (ha!). It has nothing to do with vegetables but, rather, is closely associated with acceleration. Both words use the Latin root 'celer' meaning swift. Parity is from the Latin "paritas", i.e., equality (oops, I did it again). Asperity is harshness of tone or manner, abrasiveness. Pertinacity means stubbornness.

3. What word, ending in -key, describes a type of primate?

From Quiz Ten Keys

Answer: monkey

There are a number of kinds of primate. "Primate" technically refers to a biological order distinguished by the following (no member of the primate order exhibits all these traits but to qualify, an organism must exhibit some of them): -opposable thumbs -prehensile hands and feet -good vision, usually binocular -large brain with cortical folds -flattened nails instead of claws -a variety of physical structures/forms -extended periods of postnatal dependency There are two sub-categories of primate. Man and apes are in one category and, interestingly, lemurs are in the other!

4. What do we call a person such as Oedipus who kills his/her father?

From Quiz Cide Ways

Answer: Patricide

Parricide may refer either to the act of killing one's father, or to the person who does so. Pater means father in Latin. Matricide is killing one's mother. Fratricide is killing one's brother. Sororicide is killing one's sister. All are from Latin: mater=mother; frater=brother; soror=sister. Trypanocide means killing of trypanosomes, parasitic protozoa, usually in the bloodstream. Dominicide is the slaying of one's master. Vaticide is the killing of a prophet.

5. Have you ever noticed that there are many English terms ending in -nym? What are the words whose individual letters signify other words?

From Quiz Words Endings (-nym) Definitions

Answer: acronym

NATO is an example of an acronym. It stands for North Atlantic Treaty Organisation. Since it is pronounced as a word, and not by simply stating the letters used, it is an acronym. It can also be called an initialism or acrostic, but these terms also apply to 'words' that are read out as the series of letters. An example of this is WHO, which stands for the World Health Organisation, but is pronounced by naming the letters one at a time.

6. Add ET to a word meaning practicing doctor to mean a network.

From Quiz Words that End With ET

Answer: internet

I cannot live without my Internet.

7. What does the word "Bovine" mean?

From Quiz What ends in -ine??

Answer: Pertaining to cattle or oxen

The word bovine is sometimes used as an adjective meaning stupid or dull witted. Not true about the cows I've met on the farm!

8. What word ending in -tate is suggested by this sentence? Amelia and Archibald are off to visit the Tate Art Gallery. In the taxi Amelia decided to repeat chunks of information she has read in the guide book.

From Quiz Amelia and Archibald's Tate Words

Answer: regurgitate

Regurgitate, as well as meaning to vomit, also means to repeat information.

9. One day Archibald asked Amelia to come to his discussion group meeting. She said that she would consider it. What RATE word means 'consider'?

From Quiz 9 for 10 - Rate These Words

Answer: deliberate

Deliberate used in this sense means to consider carefully. Deliberate can also mean intentional.

10. What is the meaning of obsequious?

From Quiz Adjectives ending in -ous

Answer: servile, deferential

Students who grovel or try to become a teacher's pet might be described as obsequious.

11. What do you have an abnormal interest in if you suffer from BIBLIOmania?

From Quiz Manias

Answer: books

Some of those people can be found at the Book Corner in Fun Trivia.

12. What occupation ending in -ing describes what Cary Grant and Jimmy Stewart did for a living?

From Quiz Crazy Job Descriptions

Answer: Acting

13. What word ending in -ate means to collect or amass?

From Quiz Vocabulary: I 'Ate' My Words

Answer: Accumulate & Assimilate & Amalgamate

14. Begins with H - 'Sleep through the winter.'

From Quiz Birth of a '-NATION'

Answer: Hibernation

Hibernation is a process through which a number of types of animals lower their metabolism in order to withstand harsher winter months when food, daylight, and warmth are scarce, and it's a natural occurrence brought on by evolutionary needs of creatures like bears and rodents. The reverse process, in which creatures sleep during the summer, is known as aestivation, and it's typically reserved for creatures that would otherwise find it extremely tough to survive in hot and dry climes.

15. What word means a melody as well as the act of modifying the sound of a musical instrument?

From Quiz It Rhymes with "June"

Answer: tune

A tune is a sequence of musical elements, such as pitch and rhythm, that make up the melody. In another definition, a music instrument is tuned is to modify its sound. A guitar or other stringed instrument is tuned by turning the tuning pegs on the headstock that tightens or loosens the strings.

16. Time for an 'ology' from the Greek for knowledge; how would you define agrology?

From Quiz Suffix it to Say...

Answer: the branch of science dealing with the production of crops

If you got it wrong, no need for an apology! The terms agrology and agronomy are often interchangeable except in Canada, where agrology is the broader term for a science-based regulated profession, while agronomy is defined as above, i.e., the specific science dealing with crop production. The study of grasses is agrostology; the study of cells is called cariology; the branch of pathology that studies disease on a cellular level is named cytopathology.

17. What word, ending in -key, is a symbol of the U.S. Democratic party?

From Quiz Ten Keys

Answer: donkey

And the Republicans are represented by an elephant. The donkey was first used by Andrew Jackson on his campaign posters after a newspaper journalist called him a jackass during his run for President in 1828.

18. If a person has been the victim of regicide, what would have been the deceased's position in life?

From Quiz Funny Cide

Answer: monarch

Again a word taken from Latin, rex is the word for a king and regis means 'of the King'. The term regicide can refer to the killing of any ruling sovereign, and also, as with many -cide words, the person guilty of the killing. The term was originally used in the UK for the execution of a monarch, which had been decreed following their trial. The execution of King Charles I of England in 1649 was an early example. There are also references to regicide in literature. A couple of the most well-known come from the works of Shakespeare - in 'Macbeth', where Macbeth kills King Duncan and later gains the throne of Scotland, and also in 'Hamlet', as Hamlet's uncle Claudius had killed his brother and married the widow in order to accede to the throne of Denmark.

19. What precisely does autocide mean?

From Quiz Cide Ways

Answer: Killing oneself using a vehicle

Autocide is suicide specifically by using a car or its parts, whether by wrecking it, plunging off a cliff or using the exhaust to inhale. The word automobile simply means self moving. Parasuicide refers to an attempted suicide. Vehicular homicide is killing another person using a car, bus, or truck, etc. Manslaughter is the unintentional killing of a person. Murder is the intentional killing of a person.

20. With another example of -nym English words, we have words that are opposite to one another, such as bad and good or new and used. What -nym word describes this English word relation?

From Quiz Words Endings (-nym) Definitions

Answer: antonym

Antonyms might define extremes as with scientific measurements and word relations. In this case, the adjective pairs would be used to describe objects whose qualities are opposites.

21. Travel was not fast enough for me that WAY, so I boarded a plane. Howvever, before we could speed down the RUNWAY and take a westbound AIRWAY, we needed to slowly travel down which WAY?

From Quiz My Way

Answer: Taxiway

The connecting strips of concrete leading airplanes between the terminal building and the runways are called taxiways. Taxiing is the movement of aircraft on the ground on their own power; planes being pushed or pulled are not considered taxiing. In contrast to runways which bear a numerical designation, taxiways are identified by letter designations.

22. Add ET to a word meaning enclosing part of a building or room to mean billfold.

From Quiz Words that End With ET

Answer: wallet

I wish my wallet had a little more money in it.

23. What is the meaning of "Piscine"?

From Quiz What ends in -ine??

Answer: Of fish and fishes

Piscina can also be an alternate name for your fishpond, very posh!

24. What word ending in -tate is suggested by this sentence? One of the facts that Amelia found in the guide book was that a certain artist died without making a will.

From Quiz Amelia and Archibald's Tate Words

Answer: intestate

Intestate is the opposite of testate, which means to have made a valid will before death. The word has Latin roots.

25. Archibald was an habitual attender at all the debating club's meetings. What is a RATE word for habitual?

From Quiz 9 for 10 - Rate These Words

Answer: inveterate

Inveterate come from the word inveterari, which means to grow old or to endure.

26. Amelia and Archibald and other audience members were asked to do this when the villain appeared on the stage in a melodrama.

From Quiz 9 for 10 - Words of Late

Answer: sibilate

Victorian audiences were manipulated into participating in the melodramas which were popular at that time. Archibald and Amelia sibilated (hissed) the villain and cheered the hero.

27. What does fastidious mean?

From Quiz Adjectives ending in -ous

Answer: concerned with details

A person who is very difficult to please might be described as fastidious.

28. What do you compulsively like to give when you suffer from DOROmania?

From Quiz Manias

Answer: presents

It may be a good idea to befriend a DOROmaniac.- DorAmania is the abnormal interest in fur. More on manias at www.wordexplorations.com (a paysite).

29. What -ing word was Muhammad Ali famous for?

From Quiz Crazy Job Descriptions

Answer: Boxing

30. What is a word ending in -ate which means to criticize or scold?

From Quiz Vocabulary: I 'Ate' My Words

Answer: Berate

This is category 24588
Last Updated Mar 03 2024 1:15 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.