FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 for 10  Rate These Words
Quiz about 9 for 10  Rate These Words

9 for 10 - Rate These Words Trivia Quiz


Amelia and Archibald hope you will RATE this quiz. It's all about words that end in RATE. The first letters of the answers to Q1-Q9 spell the answer to the last question.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words
  8. »
  9. Ending With..

Author
minch
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
203,762
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5775
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (2/10), Guest 50 (9/10), red48 (5/10).
Question 1 of 10
1. One day Archibald asked Amelia to come to his discussion group meeting. She said that she would consider it.
What RATE word means 'consider'?
Hint


Question 2 of 10
2. Archibald was an habitual attender at all the debating club's meetings.
What is a RATE word for habitual?
Hint


Question 3 of 10
3. Amelia decided she would not go with Archibald on this occasion, even though he assured her they would not be apart from each other. What word RATEs to replace 'be apart'?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Archibald did not like Alphonse, a member who just loved to speak at great length to the annoyance of his fellow members. What RATE thing did Alphonse do? Hint


Question 5 of 10
5. Sometimes at Archibald's discussion group members would come to blows, especially if it was a contentious issue. The curate, who was the chairman of the club, was often called upon to make a judgement. What 'rate' word did he have to do?

Answer: (One word 9 letters)
Question 6 of 10
6. After the contentious discussion it was necessary to reiterate some of the opening points of the debate. What does reiterate mean? Hint


Question 7 of 10
7. Finally the meeting settled down and members decided to concentrate on how to improve things. What RATE word means to get better, or improve? Hint


Question 8 of 10
8. However, sad to narRATE, Julian began to berate another member. At this point the curate said he would not put up with that sort of behavior any more. He could have used one RATE word instead of 'put up with'. What is this word?

Answer: (One word)
Question 9 of 10
9. The curate said that he could not free Alphonse from any blame.
What RATE word tells what he could not do?
Hint


Question 10 of 10
10. Archibald and Julian were totally different types of people. In other words they were this RATE word that is spelled by the initial letters to the first nine answers.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : Guest 174: 2/10
Apr 09 2024 : Guest 50: 9/10
Apr 09 2024 : red48: 5/10
Apr 08 2024 : Guest 73: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 08 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 08 2024 : flee: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 24: 6/10
Apr 08 2024 : Heddasgun: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One day Archibald asked Amelia to come to his discussion group meeting. She said that she would consider it. What RATE word means 'consider'?

Answer: deliberate

Deliberate used in this sense means to consider carefully. Deliberate can also mean intentional.
2. Archibald was an habitual attender at all the debating club's meetings. What is a RATE word for habitual?

Answer: inveterate

Inveterate come from the word inveterari, which means to grow old or to endure.
3. Amelia decided she would not go with Archibald on this occasion, even though he assured her they would not be apart from each other. What word RATEs to replace 'be apart'?

Answer: separate

Separate is from the Latin separare - se is apart - parare is to prepare.
4. Archibald did not like Alphonse, a member who just loved to speak at great length to the annoyance of his fellow members. What RATE thing did Alphonse do?

Answer: perorate

This really gRATEd on people's nerves. Perorate is from the Latin, orare which means to speak. This root is found in many English words, including orate, orator, oration. etc.
5. Sometimes at Archibald's discussion group members would come to blows, especially if it was a contentious issue. The curate, who was the chairman of the club, was often called upon to make a judgement. What 'rate' word did he have to do?

Answer: arbitrate

Arbitrate is from the Latin ?arbitrari?, which means to give judgment.
6. After the contentious discussion it was necessary to reiterate some of the opening points of the debate. What does reiterate mean?

Answer: repeat

Reiterate comes from the Latin word reitarare meaning to do again.
7. Finally the meeting settled down and members decided to concentrate on how to improve things. What RATE word means to get better, or improve?

Answer: ameliorate

Ameliorate means the same as meliorate. It is from the Latin melior meaning better.
8. However, sad to narRATE, Julian began to berate another member. At this point the curate said he would not put up with that sort of behavior any more. He could have used one RATE word instead of 'put up with'. What is this word?

Answer: tolerate

Tolerate is from the Latin tolerare, meaning to bear.
9. The curate said that he could not free Alphonse from any blame. What RATE word tells what he could not do?

Answer: exonerate

The Latin word exonerate comes from, exonerare, means to free from a burden.
10. Archibald and Julian were totally different types of people. In other words they were this RATE word that is spelled by the initial letters to the first nine answers.

Answer: disparate

Disparate comes from the Latin disparare which means to divide.

If you enjoyed this quiz look for more vocabulary adventures of Amelia and Archibald.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Words That End In 'ary' Very Easy
2. More Words That End In 'ary' Very Easy
3. Last Rights Very Easy
4. The End Average
5. I've Got Your 'Back' Very Easy
6. Let's Talk About Ex Easier
7. 9 for 10 - Words of Late Average
8. Ten Keys Easier
9. I've Still Got Your 'Back' Very Easy
10. Funny Cide Easier
11. What ends in -ine?? Easier
12. Check Your 'Tude Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us