FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 for 10  Words of Late
Quiz about 9 for 10  Words of Late

9 for 10 - Words of Late Trivia Quiz


Amelia and Archibald will be desoLATE if you do not play this 9 for 10 quiz on words that end up being LATE! The first letters of the answers to questions 1 - 9 spell the answer to question 10.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words
  8. »
  9. Ending With..

Author
minch
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,574
Updated
Feb 25 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4388
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 173 (9/10), Guest 2 (10/10), Guest 98 (9/10).
Question 1 of 10
1. Let me introduce Amelia and Archibald, lovers of LATE words. They especially like this word, meaning to kiss, which is sometimes confused with the answer to question ten, which is made from the initial letters of the answers to the first nine questions. Hint


Question 2 of 10
2. Amelia and Archibald and other audience members were asked to do this when the villain appeared on the stage in a melodrama. Hint


Question 3 of 10
3. After turning down Archibald's proposals of marriage several times, Amelia eventually decided to give in and agree to marry him. Which of these words is another meaning for 'give in'? Hint


Question 4 of 10
4. Amelia and Archibald, being teachers, had to oversee the students when they wrote their exams.
Which LATE word means 'oversee'?
Hint


Question 5 of 10
5. Amelia and Archibald enjoy eating croissants. What shape are these light rolls? Hint


Question 6 of 10
6. As well as being a teacher, Archibald was a local councilor. This meant he was involved in the creation and passing of laws. In other words he had to do this.

Answer: (One word - 9 letters)
Question 7 of 10
7. Archibald and Amelia love to stroll in the countryside. Which LATE word describes this? Hint


Question 8 of 10
8. When visiting some Roman ruins Archibald and Amelia noted the mosaic floor. However, when they described the floor to friends they used this LATE word. Hint


Question 9 of 10
9. I am sad to relate that we are coming to the end of our story. Which of the words below means 'behave in the same manner'? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, the decision must be made as to the last answer. You cannot vacillate, and talking of vacillate, what other LATE word has a similar meaning? If you have the answers to the first nine questions correct, the initial letters of these answers will spell the word.

Answer: (One word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : Guest 173: 9/10
Mar 31 2024 : Guest 2: 10/10
Mar 29 2024 : Guest 98: 9/10
Mar 28 2024 : clevercatz: 9/10
Mar 26 2024 : Guest 209: 10/10
Mar 11 2024 : jazh2: 10/10
Mar 05 2024 : 173Kraut: 8/10
Feb 27 2024 : TurkishLizzy: 9/10
Feb 16 2024 : Guest 78: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let me introduce Amelia and Archibald, lovers of LATE words. They especially like this word, meaning to kiss, which is sometimes confused with the answer to question ten, which is made from the initial letters of the answers to the first nine questions.

Answer: osculate

The word osculate is derived from the Latin word osculum. It is also a mathematic term meaning to contact in three or more points.
2. Amelia and Archibald and other audience members were asked to do this when the villain appeared on the stage in a melodrama.

Answer: sibilate

Victorian audiences were manipulated into participating in the melodramas which were popular at that time. Archibald and Amelia sibilated (hissed) the villain and cheered the hero.
3. After turning down Archibald's proposals of marriage several times, Amelia eventually decided to give in and agree to marry him. Which of these words is another meaning for 'give in'?

Answer: capitulate

After he had ventilated (aired) his annoyance at the way she vacillated (would not come to a come to a decision), Amelia finally capitulated and agreed to become Archibald's bride. They were congratulated at their wedding ceremony.
4. Amelia and Archibald, being teachers, had to oversee the students when they wrote their exams. Which LATE word means 'oversee'?

Answer: invigilate

The immaculately dressed teachers formulated rules for invigilating at examinations. One question was "What causes clouds to flocculate?" (For the uninitiated flocculate means to form into masses.)
5. Amelia and Archibald enjoy eating croissants. What shape are these light rolls?

Answer: lunulate

At their wedding reception Amelia and Archibald circulated, offering chocolates and lunulate (crescent shaped) croissants to their guests.
Note there is no such word as lunalate.
6. As well as being a teacher, Archibald was a local councilor. This meant he was involved in the creation and passing of laws. In other words he had to do this.

Answer: legislate

Amelia wanted him to legislate a bylaw to forbid quizzes about words that end in LATE!
7. Archibald and Amelia love to stroll in the countryside. Which LATE word describes this?

Answer: ambulate

Amelia and Archibald are very articulate (express themselves clearly) about their love of ambulating over the undulating countryside. They certainly do not ululate about being tired of all the ups and downs.
(For the uninitiated ululate means to howl or wail.)
8. When visiting some Roman ruins Archibald and Amelia noted the mosaic floor. However, when they described the floor to friends they used this LATE word.

Answer: tessellate

Our betrothed pair triangulated the floor in order to calculate the number of pieces of mosaic. However, sad to relate, their original estimate was too low, so they recalculated and made it 5,000 pieces.
9. I am sad to relate that we are coming to the end of our story. Which of the words below means 'behave in the same manner'?

Answer: emulate

Archibald was elated when Amelia finally decided to say 'yes'.
10. Finally, the decision must be made as to the last answer. You cannot vacillate, and talking of vacillate, what other LATE word has a similar meaning? If you have the answers to the first nine questions correct, the initial letters of these answers will spell the word.

Answer: oscillate

Amelia was well known for the fact that she could not make up her mind about her choice of action. She would waver between one choice or the other.
That's why Archibald had to be firm with her.

If you emjoyed this quiz look for more vocabulary adventures of Amelia and Archibald.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Words That End In 'ary' Very Easy
2. More Words That End In 'ary' Very Easy
3. Last Rights Very Easy
4. The End Average
5. I've Got Your 'Back' Very Easy
6. Let's Talk About Ex Easier
7. Ten Keys Easier
8. I've Still Got Your 'Back' Very Easy
9. Funny Cide Easier
10. 9 for 10 - Rate These Words Average
11. What ends in -ine?? Easier
12. Check Your 'Tude Average

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us