FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nymble with nyms
Quiz about Nymble with nyms

Nym-ble with -nym's Trivia Quiz


The suffix "-nym" comes from the Greek for "name". Many English words end with "-nym". Do you know them? You may find that some questions will contain subtle hints to the answer. Have fun!

A multiple-choice quiz by Jordanar18. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Words Within Words
  8. »
  9. Ending With..

Author
Jordanar18
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,718
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
408
- -
Question 1 of 15
1. According to the definition of "word", a word needs to be pronounceable in order to be a word. With that in mind, which of these words is not an acronym? Hint


Question 2 of 15
2. I would think that both good people and evil people know what antonyms are. Wait, what are antonyms again? Hint


Question 3 of 15
3. Many words themselves should be aware of what an autonym is. What word in this question is an example of one? Hint


Question 4 of 15
4. 18-year-old Dan Druff is just out of high school, trying to decide what career to look into. Just then, a voice says in his ear, "Beware of aptronyms!" What career should he look into? Hint


Question 5 of 15
5. For argument's sake, let's say this isn't a question. What is it? Hint


Question 6 of 15
6. Juan is proud to be a Mexican. Which of these would be a correct use of a demonym? Hint


Question 7 of 15
7. Hopefully one day your name will be attributed to an eponym. But first you should know what an eponym is. What is it? Hint


Question 8 of 15
8. Some people outside the United States of America may not believe that Americans call it the USA. Which of these is a good example of an exonym? Hint


Question 9 of 15
9. Many of you can see, rather than hear, the difference between homonyms and homophones. But just as a refresher, what are homonyms? Hint


Question 10 of 15
10. Mike wants to buy some candy, but instead of going to the candy store, he goes to the grocery store. Has Mike gone to the "hypernym" store?


Question 11 of 15
11. Here is an analogy for you: Samuel Clemens is to Mark Twain as proper name is to? Hint


Question 12 of 15
12. We might have to go back in time to find this answer. Which of these would NOT be an example of a retronym? Hint


Question 13 of 15
13. Two like-minded people should both be correct in deciding what synonyms are. If one of these people is intelligent, the other is most likely what? Hint


Question 14 of 15
14. If you play with your yo-yo while wearing a tutu and saying "bye-bye" to your Mama (or your Papa), maybe you're playing with tautonyms. Are you?


Question 15 of 15
15. If you're tired of thinking about "nym" words, maybe you should end your day. In celebration, you should maybe have this drink, which also happens to be a toponym. What is it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the definition of "word", a word needs to be pronounceable in order to be a word. With that in mind, which of these words is not an acronym?

Answer: FBI

The Greek root "acro-" means "top". An acronym is defined as a word formed from initials ("tops" of words). Therefore, an acronym must be pronounceable. FBI cannot be pronounced as a word as it is an initialism, so, therefore, it is technically not an acronym.
2. I would think that both good people and evil people know what antonyms are. Wait, what are antonyms again?

Answer: Two words opposite in meaning

Like "good" and "evil", a set of antonyms is a pair of words that mean the opposite of one another. "Anto-" is the Greek root meaning "against".
3. Many words themselves should be aware of what an autonym is. What word in this question is an example of one?

Answer: Word

An autonym is a word that describes itself. The prefix "auto-" means "self". "Word" is a word, so therefore, it is an autonym. Other examples of autonyms are "noun" (which is a noun), and "abbr." (which is an abbreviation).
4. 18-year-old Dan Druff is just out of high school, trying to decide what career to look into. Just then, a voice says in his ear, "Beware of aptronyms!" What career should he look into?

Answer: Hairdresser

An aptronym is a name that matches its owner's occupation or character. This comes from the word "apt". The name in this question combines to the word "dandruff", so a good occupation for him would be a hairdresser.
5. For argument's sake, let's say this isn't a question. What is it?

Answer: An anonym

An anonym is something that doesn't have a name. This is where the word "anonymous" comes from. Since we're saying it's not a question, it is an anonym.
6. Juan is proud to be a Mexican. Which of these would be a correct use of a demonym?

Answer: Calling someone from America an American

A demonym is the name given to a person from a country, state, or other place, which is derived from that place. "Demo-" comes from the Greek for "populace". An American is a demonym, which is someone from America.
7. Hopefully one day your name will be attributed to an eponym. But first you should know what an eponym is. What is it?

Answer: A word that comes from someone's name

An eponym can mean someone that gives his/her name to a word or a word originating from someone's name. A good example would be the word "sandwich", which was named after the Earl of Sandwich.
8. Some people outside the United States of America may not believe that Americans call it the USA. Which of these is a good example of an exonym?

Answer: Spain

An exonym is a name given by foreigners that is different that the one used by natives. Since Spain is called "Espana" by natives, Spain is an exonym. Spanish-speakers may refer to the USA as "Los Estados Unidos", which would be their exonym for the USA. "Exo-" is the Greek root meaning "outside". Another good example is Germany (Deutschland).
9. Many of you can see, rather than hear, the difference between homonyms and homophones. But just as a refresher, what are homonyms?

Answer: Two words with the same pronunciation and the same spelling, but with two different meanings

The word homonym comes from the Greek meaning "having the same name". Words that have two or more meanings are homonyms. Homophones have the same sound but are always spelled differently.
10. Mike wants to buy some candy, but instead of going to the candy store, he goes to the grocery store. Has Mike gone to the "hypernym" store?

Answer: Yes

A hypernym is a term that is more general than another, related term. "Hyper-" is the Greek root meaning "over". Since "groceries" is more general than "candy", "groceries" is the hypernym.
11. Here is an analogy for you: Samuel Clemens is to Mark Twain as proper name is to?

Answer: Pseudonym

From the Greek for "false name", a pseudonym is a name that is taken in place of another name. As Mark Twain's real name was Samuel Clemens, Twain is his pseudonym.
12. We might have to go back in time to find this answer. Which of these would NOT be an example of a retronym?

Answer: Minicomputer

A retronym is a word or phrase that is given to an object, usually as a result of technological advance. For example, a pocket watch used to be called simply a "watch", but because of the invention of the wrist watch, it had to be distinguished. Since "minicomputer" is a name given to a more modern computer, it is not a retronym.
13. Two like-minded people should both be correct in deciding what synonyms are. If one of these people is intelligent, the other is most likely what?

Answer: Smart

Synonyms are words that are similar in meaning. Since the definition of "smart" is similar to the one of "intelligent", they are synonyms of each other. The root "syn-" means "same" in Greek.
14. If you play with your yo-yo while wearing a tutu and saying "bye-bye" to your Mama (or your Papa), maybe you're playing with tautonyms. Are you?

Answer: Yes

A tautonym is a word that is composed of two identical parts. "Yo-yo", "tutu", "bye-bye", "mama", and "papa" are all composed of two identical parts, they are all tautonyms. It can also refer to the name of an animal whose genus and species are the same.
15. If you're tired of thinking about "nym" words, maybe you should end your day. In celebration, you should maybe have this drink, which also happens to be a toponym. What is it?

Answer: Champagne

A toponym is a word that is named after a place. "Topos" in Greek means "place". Since champagne is named after a place in France, it is a toponym.
Source: Author Jordanar18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Words That End In 'ary' Very Easy
2. More Words That End In 'ary' Very Easy
3. Last Rights Very Easy
4. The End Average
5. I've Got Your 'Back' Very Easy
6. Let's Talk About Ex Easier
7. 9 for 10 - Words of Late Average
8. Ten Keys Easier
9. I've Still Got Your 'Back' Very Easy
10. Funny Cide Easier
11. 9 for 10 - Rate These Words Average
12. What ends in -ine?? Easier

4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us