FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Spoonful of Literature
Quiz about A Spoonful of Literature

A Spoonful of Literature Trivia Quiz


This is a quiz on a variety of books, classics, comics and modern publications, as well as poetry. Are you hungry? Well, feel free to take a spoonful of literature. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Fangy_Junes. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Mixed Literature

Author
Fangy_Junes
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,676
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
737
Last 3 plays: Gumby1967 (10/10), bernie73 (9/10), Guest 142 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Margaret Mahy was a prolific author who died in 2012. Today, there is an award named after her that is given to someone who has contributed very much to childrens' literature. Where is this award from? Hint


Question 2 of 10
2. Who wrote the young adult series about an annual, dangerous event which take place in Panem? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the orphan who 'wanted more', the main character in a novel by Charles Dickens? Hint


Question 4 of 10
4. 'It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife', is the opening line of a classic novel. Who makes the statement? Hint


Question 5 of 10
5. Harry Potter, a character created by J.K Rowling in the 'Harry Potter' series, had a very rare gift that a lot of people despised him for. He was able to speak to snakes. What is this language called? Hint


Question 6 of 10
6. The popular manga series 'Naruto', created by Masashi Kishimoto, comes from which country? Hint


Question 7 of 10
7. The 1998 novel 'Holes' by Louis Sachar is about Stanley Yelnats, a teenager serving punishment at a juvenile facility. What is this facility called? Hint


Question 8 of 10
8. Internet
Dangerous, vast
Click, play, type
Website, people, links, connection
Watch, communicate, learn
Anonymous, unknown
Web
What type of poem is the above?
Hint


Question 9 of 10
9. 'Shall I compare thee to a Summer's day?' is the opening line of which famous piece of literature? Hint


Question 10 of 10
10. In the 'Divergent' trilogy created by Veronica Roth, Beatrice was born into a faction for the selfless. What is this faction called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 15 2024 : Gumby1967: 10/10
Jun 20 2024 : bernie73: 9/10
Jun 20 2024 : Guest 142: 5/10
Jun 15 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 09 2024 : Guest 86: 10/10
May 23 2024 : Dizart: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Margaret Mahy was a prolific author who died in 2012. Today, there is an award named after her that is given to someone who has contributed very much to childrens' literature. Where is this award from?

Answer: New Zealand

Margaret Mahy (1936-2012) was a children's and young adult fiction author from New Zealand. She has written over 140 books and her works are considered national treasures. In 2006, she was awarded the prestigous Hans Christian Andersen Award, the highest award for an author or illustrator who has contributed a lot to children's literature.

The Storylines Margaret Mahy Medal and Lecture Award, usually called the Margaret Mahy Award, is awarded by the Storylines Childrens Literature Charitable Trust of New Zealand. Margaret Mahy herself was the first recipient, in 1991, for her work, 'Surprising Moments'.
2. Who wrote the young adult series about an annual, dangerous event which take place in Panem?

Answer: Suzanne Collins

'The Hunger Games' is a trilogy written by American author, Suzanne Collins. This series takes place in the ruins of America called Panem, where there are 12 districts. The main character is Katniss Everdeen, who participates in the annual and very dangerous Hunger Games.
3. What is the name of the orphan who 'wanted more', the main character in a novel by Charles Dickens?

Answer: Oliver Twist

'Oliver Twist' is a classic written by Charles Dickens, (1812-1870). Oliver Twist is an orphan who lives in a workhouse. During his childhood, he embarks on different adventures, meeting many people of good and bad influence.

Charles Dickens wrote this book to let people know about how orphans were being treated in 19th century England. Today, it is considered as one of the most important and influential pieces of literature, because it showed people the horrible side of the misfortunate's life.
4. 'It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife', is the opening line of a classic novel. Who makes the statement?

Answer: the 'authorial voice'

It comes from 'Pride and Prejudice', a classic written by English novelist, Jane Austen (1775-1817). It is not said by any character, but is a sardonic observation made by the author. This classic follows Elizabeth Bennet, who meets a young man called Darcy, who is fond of her, despite her coming from a middle-class family. 'Pride and Prejudice' has been adapted into many films, in some of which the opening words are put into the mouth of Elizabeth Bennet.
5. Harry Potter, a character created by J.K Rowling in the 'Harry Potter' series, had a very rare gift that a lot of people despised him for. He was able to speak to snakes. What is this language called?

Answer: Parseltongue

Harry Potter discovered this gift when he was 11. He was at the zoo with his non-wizard family (muggles) when he heard a snake talking to him. In 'Harry Potter and the Chamber of Secrets', the second installment, everyone in Hogwarts finds out about this rare gift and they suspect Harry of being involved with dark magic.
6. The popular manga series 'Naruto', created by Masashi Kishimoto, comes from which country?

Answer: Japan

'Naruto' is a manga series about Naruto Uzumaki, a young boy who dreams of being the strongest in the village. This manga series is one of the most successful and best-selling manga books of all time, having sold over 127 million copies only in Japan. 'Naruto' has been adapted into an anime series, films and video games.
7. The 1998 novel 'Holes' by Louis Sachar is about Stanley Yelnats, a teenager serving punishment at a juvenile facility. What is this facility called?

Answer: Camp Green Lake

Yes, Stanley Yelnats digs up holes at Camp Green Lake. The book 'Holes' won the 1999 Newbery Medal, which is an award for outstanding contribution to children's literature in America. In 2003, 'Holes' was made into a film by Walden Media.
8. Internet Dangerous, vast Click, play, type Website, people, links, connection Watch, communicate, learn Anonymous, unknown Web What type of poem is the above?

Answer: Diamante

A diamante poem is made up of seven lines, and takes the form of a diamond. Here is how it should be written:
Noun
Adjective-Adjective
Verb-Verb-Verb
Noun-Noun-Noun-Noun
Verb-Verb-Verb
Adjective-Adjective
Noun

The middle line is the pivot of the structure. Up to and including the first two nouns of that line, all words relate to the opening noun; the second half refers to the final one.
9. 'Shall I compare thee to a Summer's day?' is the opening line of which famous piece of literature?

Answer: Sonnet 18

A sonnet is a 14-line poem.
'Sonnet 18' is one of the most famous sonnets of all times, written by William Shakespeare. It is about a man professing his love, which the poem will make immortal.
10. In the 'Divergent' trilogy created by Veronica Roth, Beatrice was born into a faction for the selfless. What is this faction called?

Answer: Abnegation

Beatrice was born into Abnegation, where they devote themselves to helping others. Dauntless is for the brave, Erudite for the intelligent, Candor for the honest, and Amity (which isn't mentioned in the options) for the peaceful.
Source: Author Fangy_Junes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Very Easy Literature Questions Very Easy
2. Literary Rejection Notices Average
3. Books Average
4. Memories are Made of This Average
5. A Literary Alphabet Average
6. General Literature Easier
7. I Remember Reading That! Average
8. Random Literary Trivia Average
9. 23rd-Century Literature Very Easy
10. Senior English Average
11. Literary Twosomes Average
12. Welcome To My Bookshop! Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us