Quiz about Classic Contemporary Novels
Quiz about Classic Contemporary Novels

Classic Contemporary Novels Trivia Quiz


This quiz tests your familiarity with some classic 20th century works of science fiction, fantasy and alternative reality fiction.

A multiple-choice quiz by Akhnaten. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Contemporary Literature and Fiction

Author
Akhnaten
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
14,152
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
9152
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: malama (17/25), Hayes1953 (13/25), mermie316 (12/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the title of the 1949 George Orwell novel which told of life in a totalitarian state dominated by 'Big Brother', 'Newspeak', and the 'Two Minute Hate'? Hint

Animal Farm
Life During Wartime
Brave New World
1984

2. What is the title of the 1932 Aldous Huxley novel in which the psychedelic drug 'soma' is used to pacify the citizens and people are divided into the castes Alpha through Epsilon based on their genetic make-up? Hint

The Inverted World
The World of Null-A
Brave New World
The Last and First Men

3. What is the title of the 1962 Anthony Burgess novel in which a Beethoven-loving juvenile delinquent convicted of murder is programmed to find both violence and Beethoven's Ninth Symphony physically repulsive? Hint

Time Out of Joint
A Clockwork Orange
Camp Concentration
Brave New World

4. In a 1969 Ursula LeGuin novel an ethnologist visits a planet with a usually neuter population. Individuals randomly become either male or female at the peak of a periodic sexual cycle. What is the title of this Hugo and Nebula award-winning novel? Hint

The Left Hand of Darkness
The Dispossessed
The Female Man
Glen or Glenda

5. In 1965 Frank Herbert wrote a novel set on the desert planet of Arrakis inhabited by giant sandworms. What is the title of this novel which was made into a much maligned film by David Lynch? Hint

Earth Abides
The Way Station
The Stand
Dune

6. What is the title of the 1966 Isaac Asimov novel in which a medical team is placed in a submarine, miniaturized, and injected into the body of a patient? Hint

The Puppet Masters
Neuromancer
Fantastic Voyage
The Centauri Device

7. What is the title of a 1968 John Brunner novel about overpopulation? Hint

Make Room! Make Room!
Shockwave Rider
The Stand
Stand On Zanzibar

8. In 1973 J.G. Ballard wrote a novel about a subculture of people who become sexually aroused by automobile accidents and recreate car crashes involving celebrities. What is the title of this novel which was made into a movie starring James Spader and directed by David Cronenberg? Hint

The Demolished Man
The Car That Ate Paris
Crash
The Soft Machine

9. What is the name of the classic J.R.R. Tolkien fantasy trilogy featuring Bilbo Baggins, Frodo, and Gandalf? Hint

The Lord of Light
The Foundation Trilogy
The Book of the New Sun
The Lord of the Rings

10. What is the title of the 1951 Ray Bradbury novel about a fireman whose job is to burn books? Hint

Firestarter
1984
Holy Fire
Fahrenheit 451

11. What is the title of the 1961 Robert Heinlein novel in which Valentine Michael Smith, a human raised on Mars, returns to Earth armed with special powers and teaches people the meaning of 'grok'? Hint

Stranger in a Strange Land
The Stranger
The Stars My Destination
Rendezvous with Rama

12. What is the title of the 1962 Philip K. Dick alternative history novel about life in California after a version of World War II in which the Axis powers of Germany, Japan, and Italy were victorious? Hint

The Man in the High Castle
The Time Machine
The Doomsday Book
No Enemy But Time

13. What is the title of the 1967 Roger Zelazny novel about humans on a colony planet who used the indigenous technology to give themselves the immortality and other god-like qualities of the gods of Hinduism? Hint

Siddhartha
Lord of Light
Rendezvous with Rama
Starship and Haiku

14. What is the title of the 1966 Daniel Keyes novel about a retarded man who underwent an experimental treatment in which he was temporarily transformed into a genius? Hint

Charly
Babel-17
The Alteration
Flowers for Algernon

15. What is the title of the 1959 Pat Frank novel about a small Florida town which survived a nuclear war? Hint

Alas, Babylon
Year of the Quiet Sun
Earth Abides
Dr. Strangelove

16. What is the title of the 1969 Michael Moorcock novel about a twentieth century time traveller who goes to ancient Palestine looking for Jesus Christ and is mistaken for the Messiah himself? Hint

The Sheep Look Up
Lord of Light
Behold the Man
The Crucifixion

17. In 1966 Philip K. Dick wrote a novel about a near future Los Angeles in which a detective tracks down androids known as replicants. What is the title of this book which was the basis for a movie directed by Ridley Scott starring Harrison Ford? Hint

Blade Runner
Stranger in a Strange Land
Man Plus
Do Androids Dream of Electric Sheep?

18. What is the title of the 1966 Harry Harrison novel about overpopulation which was the basis for the 1973 film 'Soylent Green' starring Charlton Heston? Hint

Soylent Green
The Dispossessed
To Serve Mankind
Make Room! Make Room!

19. What is the title of the 1960 Walter M. Miller novel set in the Dark Ages 600 years after a 20th century nuclear holocaust in which the Order of Leibowitz is trying to preserve mankind's knowledge? Hint

A Canticle for Leibowitz
Earth Abides
The Wanderer
Michaelmas

20. What is the title of the 1953 Arthur C. Clarke novel in which extraterrestrial 'Overlords' invade and conquer the Earth? Hint

Childhood's End
Miracle Visitors
2001: A Space Odyssey
Downward to the Earth

21. What is the title of the 1969 Norman Spinrad novel in which a former Berkeley radical became a brash television talk show host? Hint

The Muller Fokker Effect
Do Androids Dream of Electric Sheep?
Bug Jack Barron
A Mirror for Observers

22. What is the title of the 1984 William Gibson cyberpunk novel set in a world of global computer networks and virtual reality? Hint

Neuromancer
The Space Merchants
Necromancer
The Silicon Dagger

23. What is the title of the 1969 Kurt Vonnegut novel which tells the story of Billy Pilgrim who survived the bombing of Dresden? Hint

Cat's Cradle
Breakfast of Champions
The Stand
Slaughterhouse-Five

24. What is the title of the 1976 Kingsley Amis alternative history novel set in modern Europe about a boy singer facing surgery to preserve his soprano voice? Hint

The Alteration
Childhood's End
The Female Man
High-Rise

25. What is the title of the 1980 Gregory Benford novel about an attempt to change history through the transmission of tachyonic messages through time? Hint

Timescape
The Einstein Intersection
Tau Zero
The Inverted World


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the title of the 1949 George Orwell novel which told of life in a totalitarian state dominated by 'Big Brother', 'Newspeak', and the 'Two Minute Hate'?

Answer: 1984

George Orwell's "1984" was mostly written during 1948 and was first published in 1949. George Orwell also wrote 'Animal Farm' which was a parable about Communism.
2. What is the title of the 1932 Aldous Huxley novel in which the psychedelic drug 'soma' is used to pacify the citizens and people are divided into the castes Alpha through Epsilon based on their genetic make-up?

Answer: Brave New World

Although Aldous Huxley was not primarily a writer of science fiction, 'Brave New World' is probably his best known work.
3. What is the title of the 1962 Anthony Burgess novel in which a Beethoven-loving juvenile delinquent convicted of murder is programmed to find both violence and Beethoven's Ninth Symphony physically repulsive?

Answer: A Clockwork Orange

'A Clockwork Orange' was made into an outstanding film in 1971 by Stanley Kubrick starring Malcolm McDowell. The film was re-released in theatres in London in the spring of 2000.
4. In a 1969 Ursula LeGuin novel an ethnologist visits a planet with a usually neuter population. Individuals randomly become either male or female at the peak of a periodic sexual cycle. What is the title of this Hugo and Nebula award-winning novel?

Answer: The Left Hand of Darkness

We're still waiting for the movie version of 'The Left Hand Of Darkness'. 'Glen or Glenda' was a movie by the schlockmeister himself, Ed Wood, who is best known as the director of 'Plan 9 From Outer Space'.
5. In 1965 Frank Herbert wrote a novel set on the desert planet of Arrakis inhabited by giant sandworms. What is the title of this novel which was made into a much maligned film by David Lynch?

Answer: Dune

'Dune' won the Hugo award for best science fiction novel in 1966. 'Dune', the motion picture, did not win anyone's best picture award.
6. What is the title of the 1966 Isaac Asimov novel in which a medical team is placed in a submarine, miniaturized, and injected into the body of a patient?

Answer: Fantastic Voyage

'Fantastic Voyage' was actually a novelization of the film starring Raquel Welch.
7. What is the title of a 1968 John Brunner novel about overpopulation?

Answer: Stand On Zanzibar

8. In 1973 J.G. Ballard wrote a novel about a subculture of people who become sexually aroused by automobile accidents and recreate car crashes involving celebrities. What is the title of this novel which was made into a movie starring James Spader and directed by David Cronenberg?

Answer: Crash

The theatrical release of 'Crash' was given an NC-17 rating.
9. What is the name of the classic J.R.R. Tolkien fantasy trilogy featuring Bilbo Baggins, Frodo, and Gandalf?

Answer: The Lord of the Rings

Those of you who were alive in the sixties may remember the slogan 'Frodo Lives'.
10. What is the title of the 1951 Ray Bradbury novel about a fireman whose job is to burn books?

Answer: Fahrenheit 451

11. What is the title of the 1961 Robert Heinlein novel in which Valentine Michael Smith, a human raised on Mars, returns to Earth armed with special powers and teaches people the meaning of 'grok'?

Answer: Stranger in a Strange Land

'The Stranger' was written by Albert Camus, an existentialist who did not write science fiction.
12. What is the title of the 1962 Philip K. Dick alternative history novel about life in California after a version of World War II in which the Axis powers of Germany, Japan, and Italy were victorious?

Answer: The Man in the High Castle

13. What is the title of the 1967 Roger Zelazny novel about humans on a colony planet who used the indigenous technology to give themselves the immortality and other god-like qualities of the gods of Hinduism?

Answer: Lord of Light

14. What is the title of the 1966 Daniel Keyes novel about a retarded man who underwent an experimental treatment in which he was temporarily transformed into a genius?

Answer: Flowers for Algernon

Cliff Robertson starred in a film, based on the book, that was called 'Charly'.
15. What is the title of the 1959 Pat Frank novel about a small Florida town which survived a nuclear war?

Answer: Alas, Babylon

16. What is the title of the 1969 Michael Moorcock novel about a twentieth century time traveller who goes to ancient Palestine looking for Jesus Christ and is mistaken for the Messiah himself?

Answer: Behold the Man

17. In 1966 Philip K. Dick wrote a novel about a near future Los Angeles in which a detective tracks down androids known as replicants. What is the title of this book which was the basis for a movie directed by Ridley Scott starring Harrison Ford?

Answer: Do Androids Dream of Electric Sheep?

Although the movie was called 'Blade Runner', the book on which it was based had the cumbersome title of 'Do Androids Dream Of Electric Sheep'.
18. What is the title of the 1966 Harry Harrison novel about overpopulation which was the basis for the 1973 film 'Soylent Green' starring Charlton Heston?

Answer: Make Room! Make Room!

'Make Room! Make Room!' was the title of the book on which the movie 'Soylent Green' was loosely based. The movie is best known for the classic line by Charleton Heston, 'Soylent Green is People'!
19. What is the title of the 1960 Walter M. Miller novel set in the Dark Ages 600 years after a 20th century nuclear holocaust in which the Order of Leibowitz is trying to preserve mankind's knowledge?

Answer: A Canticle for Leibowitz

No movie plans are in the works for 'A Canticle For Leibowitz'. No exploding space ships, whimsical aliens, or menacing monsters.
20. What is the title of the 1953 Arthur C. Clarke novel in which extraterrestrial 'Overlords' invade and conquer the Earth?

Answer: Childhood's End

21. What is the title of the 1969 Norman Spinrad novel in which a former Berkeley radical became a brash television talk show host?

Answer: Bug Jack Barron

'Bug Jack Barron' is a foreshadowing of 'Geraldo Rivera' and 'Jerry Springer' written in a time when television news was journalism.
22. What is the title of the 1984 William Gibson cyberpunk novel set in a world of global computer networks and virtual reality?

Answer: Neuromancer

'Necromancer' was written by Gordon Dickson in 1962 and the title of Gibson's book is most likely a modification of the title of that classic work.
23. What is the title of the 1969 Kurt Vonnegut novel which tells the story of Billy Pilgrim who survived the bombing of Dresden?

Answer: Slaughterhouse-Five

24. What is the title of the 1976 Kingsley Amis alternative history novel set in modern Europe about a boy singer facing surgery to preserve his soprano voice?

Answer: The Alteration

25. What is the title of the 1980 Gregory Benford novel about an attempt to change history through the transmission of tachyonic messages through time?

Answer: Timescape

Source: Author Akhnaten

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 20 2022 : malama: 17/25
Nov 18 2022 : Hayes1953: 13/25
Nov 16 2022 : mermie316: 12/25
Nov 16 2022 : Guest 27: 5/25
Nov 11 2022 : winston1: 14/25
Nov 11 2022 : Guest 50: 14/25
Nov 08 2022 : afterose: 14/25
Nov 03 2022 : SatchelPooch: 20/25
Oct 30 2022 : magijoh1: 24/25

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us