FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Daniel Deronda
Quiz about Daniel Deronda

Daniel Deronda Trivia Quiz


This is a basic quiz about George Eliot's 1876 novel, "Daniel Deronda". Enjoy!

A multiple-choice quiz by lucy-snowe. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. George Eliot

Author
lucy-snowe
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
269,443
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
175
- -
Question 1 of 10
1. One character in this novel tries to commit suicide by drowning, while another actually does die accidentally by drowning. Which two characters have close or fatal encounters with water? Hint


Question 2 of 10
2. What does Mrs. Glasher send to Gwendolyn on the latter's wedding day? Hint


Question 3 of 10
3. How many siblings does Gwendolyn have? Hint


Question 4 of 10
4. To get his mind off Gwendolyn breaking his heart, what does Rex tell his father he wants to do? Hint


Question 5 of 10
5. Besides his being rich, what else is it about Grandcourt that Gwendolyn finds attractive about him? Hint


Question 6 of 10
6. What makes Gwendolyn scream during her charades performance? Hint


Question 7 of 10
7. Who, at the beginning of the novel, says "I shall never love anybody. I can't love people. I hate them"? Hint


Question 8 of 10
8. What is Gwendolyn doing the first time Daniel sees her? Hint


Question 9 of 10
9. What surprising thing does Klesmer do? Hint


Question 10 of 10
10. Who are Daniel's parents? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 24 2024 : Guest 193: 9/10
Mar 23 2024 : Guest 146: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One character in this novel tries to commit suicide by drowning, while another actually does die accidentally by drowning. Which two characters have close or fatal encounters with water?

Answer: Mirah and Grandcourt

Daniel saves Mirah from drowning near the beginning. Later, Gwendolyn doesn't help Grandcourt when he is drowning (which makes her blame herself for his death).
2. What does Mrs. Glasher send to Gwendolyn on the latter's wedding day?

Answer: diamonds

At Grandcourt's request, Mrs. Glasher sends Gwendolyn the diamonds he had given her as an informal promise of marriage. Mrs. Glasher encloses a letter to Gwendolyn accusing her of breaking her promise not to marry Grandcourt, and cursing Gwendolyn for it.
3. How many siblings does Gwendolyn have?

Answer: She has four half-sisters

Gwendolyn is closest to her mother because she is the only daughter by her first husband; her second husband was abusive.
4. To get his mind off Gwendolyn breaking his heart, what does Rex tell his father he wants to do?

Answer: move to America

Although Rex wants to move to America, his father convinces him to go back to university instead. Afterward Rex says the law is his mistress and he will never marry.
5. Besides his being rich, what else is it about Grandcourt that Gwendolyn finds attractive about him?

Answer: absence of demonstrativeness

Grandcourt does have good lineage, but Gwendolyn likes it that he doesn't show his attraction to her. Being "made love to" turns her off, which was Rex's mistake.
6. What makes Gwendolyn scream during her charades performance?

Answer: A hidden panel opens to show an "upturned dead face."

Later, Gwendolyn is haunted by the memory of Grandcourt's "upturned dead face" in the water after he drowns.
7. Who, at the beginning of the novel, says "I shall never love anybody. I can't love people. I hate them"?

Answer: Gwendolyn

One of the most interesting things about Gwendolyn is her "fierce maidenhood."
8. What is Gwendolyn doing the first time Daniel sees her?

Answer: gambling

The opening scene is supposedly based on Eliot seeing Byron's grand-niece gambling, and being disturbed by the juxtaposition of the beautiful young girl and the haggard long-time gamblers.
9. What surprising thing does Klesmer do?

Answer: marries Miss Arrowpoint with her parents' consent

Klesmer actually advises Gwendolyn NOT to become an actress. The other two choices never even appear as a possibility.
10. Who are Daniel's parents?

Answer: Princess Halm-Eberstein and her first husband

Princess Halm-Eberstein didn't want to be a mother, and didn't want Daniel to grow up Jewish because she herself found it to be a "bondage." That is why she sent Daniel to be raised by Sir Hugo, a man who once was in love with her.
Source: Author lucy-snowe

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Silas Marner: The Basics Average
2. 'Middlemarch' Quiz Average
3. Middlemarch Quotes - Who Said It? Tough
4. Mill On The Floss Tough
5. Silas Marner Average

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us