FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Middlemarch Quiz
Quiz about Middlemarch Quiz

'Middlemarch' Quiz


'Middlemarch,' by George Eliot...I didn't see any quizzes for this novel and thought there should be at least one!

A multiple-choice quiz by gillyjj. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. George Eliot

Author
gillyjj
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
57,136
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
1374
Last 3 plays: Guest 157 (7/20), Guest 157 (16/20), Guest 106 (13/20).
- -
Question 1 of 20
1. You know it's coming, so let's just get it over with. George Eliot is the pen name. What's the author's real name?

Answer: (Three Words, or surname only)
Question 2 of 20
2. A new doctor arrives in Middlemarch; what is his name? Hint


Question 3 of 20
3. At the beginning of the novel, Dorothea has two suitors. What are their names? Hint


Question 4 of 20
4. Mr. Brook buys one of the town's newspapers. What is the name of the paper? Hint


Question 5 of 20
5. Where do Dorothea and her husband spend their honeymoon? Hint


Question 6 of 20
6. While on their honeymoon an artist asks to use Dorothea's husband as a model for his painting of whom? Hint


Question 7 of 20
7. Poor Fred Vincy just can't get a break. He ends up being bailed out of financial problems at one time or another by all of the following except one. Which one? Hint


Question 8 of 20
8. What is the name of Mr. Brooke's estate? Hint


Question 9 of 20
9. True or False: Rosamond Vincy is the type of woman that Lydgate was hoping to marry.


Question 10 of 20
10. How is Ladislaw related to Casaubon? Hint


Question 11 of 20
11. Although Dorothea abhors 'trinkets,' she does decide to keep one set of her mother's jewelry before turning the rest over to Celia. What kind of gems are they? Hint


Question 12 of 20
12. Mr. Bustrode had quite a murky past. His past evil dealings significantly affected one of the main characters in a financial way. Which one? Hint


Question 13 of 20
13. Rosamond is shocked when her advances are rejected by which man? Hint


Question 14 of 20
14. Mary refuses to do what for Featherstone? Hint


Question 15 of 20
15. Who ends up inheriting Featherstone's estate? Hint


Question 16 of 20
16. Who is Dorothea least like in character? Hint


Question 17 of 20
17. Before he died, what promise did Casaubon tell Dorothea he wanted her to make to him? Hint


Question 18 of 20
18. By the end of the book, who doesn't end up with the woman he loves? Hint


Question 19 of 20
19. Which character is a true blackmailer? Hint


Question 20 of 20
20. Is this the last line of the book...'for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts, and that things are not so ill with you and me as they might have been is half owing to the number who lived faithfully a hidden life and rest in unvisited tombs'?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 20 2024 : Guest 157: 7/20
Apr 20 2024 : Guest 157: 16/20
Apr 18 2024 : Guest 106: 13/20
Apr 15 2024 : Guest 103: 6/20
Apr 12 2024 : Guest 104: 6/20
Apr 11 2024 : Guest 171: 18/20
Apr 10 2024 : Guest 62: 15/20
Apr 08 2024 : jmamchich: 0/20
Apr 05 2024 : Guest 152: 0/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You know it's coming, so let's just get it over with. George Eliot is the pen name. What's the author's real name?

Answer: Mary Ann Evans

She was born Mary Ann Evans and married John Cross about seven months before her death.
2. A new doctor arrives in Middlemarch; what is his name?

Answer: Lydgate

Poor Lydgate...he had such ambition. But he was a sucker for a pretty face.
3. At the beginning of the novel, Dorothea has two suitors. What are their names?

Answer: Casaubon and Chettam

Sir James Chettam turns his attentions to Celia after Dorothea becomes engaged to Casaubon, and they eventually marry.
4. Mr. Brook buys one of the town's newspapers. What is the name of the paper?

Answer: the Pioneer

He uses it to try to aid his political career. (It doesn't help!)
5. Where do Dorothea and her husband spend their honeymoon?

Answer: Rome

Casaubon spends most of his time in the Vatican library. The honeymoon was not a great success.
6. While on their honeymoon an artist asks to use Dorothea's husband as a model for his painting of whom?

Answer: St. Thomas Aquinas

The artist didn't really want to paint Casaubon at all...he just used this as an excuse to paint {Dorothea;} he was fascinated by her beauty.
7. Poor Fred Vincy just can't get a break. He ends up being bailed out of financial problems at one time or another by all of the following except one. Which one?

Answer: Dorothea

He thought Featherstone should have given him more, but he is ashamed to take Mary's money and to not be able to pay Caleb back.
8. What is the name of Mr. Brooke's estate?

Answer: Tipton

Freshitt was Chettam's estate, and Lowick belonged to Casaubon. Stone Court was Featherstone's.
9. True or False: Rosamond Vincy is the type of woman that Lydgate was hoping to marry.

Answer: True

True ('...Miss Vincy, who had just the kind of intelligence one would desire in a woman -- polished, refined, docile...'), though he didn't have any intention of marrying for another five or so years. But he was no match for Rosamond's determination.
10. How is Ladislaw related to Casaubon?

Answer: second cousin

Will Ladislaw's grandmother Julia was the sister of Casaubon's mother.
11. Although Dorothea abhors 'trinkets,' she does decide to keep one set of her mother's jewelry before turning the rest over to Celia. What kind of gems are they?

Answer: emeralds

'They look like fragments of heaven.'
12. Mr. Bustrode had quite a murky past. His past evil dealings significantly affected one of the main characters in a financial way. Which one?

Answer: Will Ladislaw

He basically stole Will's family's inheritance. Will grew up in poverty and was then dependent upon Casaubon for support. He was, thus, considered to be on a lower rung class-wise.
13. Rosamond is shocked when her advances are rejected by which man?

Answer: Will Ladislaw

This was a big, surprising blow to Rosamond's ego. She couldn't imagine any man rejecting her. But Will told her that no other woman existed for him but Dorothea. (Sigh)
14. Mary refuses to do what for Featherstone?

Answer: tear up a will

Mary didn't want to do anything that would lay her open to suspicion. The refusal to tear up the will may have cost Fred a large inheritance, but as Mary thought, he was probably better off without it.
15. Who ends up inheriting Featherstone's estate?

Answer: Mr. Rigg

Rigg, Featherstone's illegitimate son, doesn't have any interest in the property, so he sells it to Mr. Bulstrode.
16. Who is Dorothea least like in character?

Answer: Rosamond

It's hard to imagine two people more different.
17. Before he died, what promise did Casaubon tell Dorothea he wanted her to make to him?

Answer: none of the "above"

Casaubon wanted Dorothea to acquiesce without telling her what the promise was beforehand. What a manipulative creep! Dorothea knows it's wrong of him to ask, but she finally decides to agree because she can't stand to cause him more pain.
18. By the end of the book, who doesn't end up with the woman he loves?

Answer: Mr. Farebrother

Mr. Farebrother loved Mary, but she had always loved Fred. Dr. Lydgate did love Rosamond, though it wasn't a very satisfactory union for either of them. And Will, of course he got his Dorothea.
19. Which character is a true blackmailer?

Answer: Mr. Raffles

Though one might consider both Featherstone and Rosamond to be 'passive-aggressive'-type blackmailers, Raffles is the one who threatens for financial gain (by exposing Bulstrode's past).
20. Is this the last line of the book...'for the growing good of the world is partly dependent on unhistoric acts, and that things are not so ill with you and me as they might have been is half owing to the number who lived faithfully a hidden life and rest in unvisited tombs'?

Answer: Yes

Dorothea never accomplished the great philanthropic acts that she had hoped, but her life positively affected those around her. I just put this question in because I wanted to use that line -- I think it's beautiful.
Source: Author gillyjj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Silas Marner: The Basics Average
2. Mill On The Floss Tough
3. Middlemarch Quotes - Who Said It? Tough
4. Daniel Deronda Average
5. Silas Marner Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us