FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Silas Marner The Basics
Quiz about Silas Marner The Basics

Silas Marner: The Basics Trivia Quiz


Check your knowledge of the basic plot and characters of this classic story of an unlikely love.

A multiple-choice quiz by ubermom. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors D-G
  8. »
  9. George Eliot

Author
ubermom
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,988
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
809
Last 3 plays: Guest 154 (12/15), Guest 92 (13/15), Guest 82 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. What was Silas Marner's profession? Hint


Question 2 of 15
2. Which of the following didn't apply to Silas Marner? Hint


Question 3 of 15
3. From what far place did Silas come? Hint


Question 4 of 15
4. Why did Silas leave his home and friends, and come to Raveloe? Hint


Question 5 of 15
5. What quickly became Silas' consuming passion, once he'd settled in Raveloe? Hint


Question 6 of 15
6. What great disaster befell Silas about fifteen years after he came to Raveloe? Hint


Question 7 of 15
7. About a year after the disaster befell Silas, a little child wandered from the snowy night into his house. Who were the child's parents? Hint


Question 8 of 15
8. Silas named the child Hephzibah, or Eppie for short. Who was she named after? Hint


Question 9 of 15
9. After Silas decided to keep Eppie and raise her as his own child, which neighbor took a particular interest in helping Silas? Hint


Question 10 of 15
10. What strange thought did Silas sometimes have about Eppie? Hint


Question 11 of 15
11. Eppie was a golden thread woven through the book. The darker fabric against which her story played out involved the family of Squire Cass. Which of the Squire's son's sins played out in the lives of Silas and Eppie? Hint


Question 12 of 15
12. A shocking discovery brought the story to a climax. What secret finally came to light? Hint


Question 13 of 15
13. The childless Godfrey Cass offered to adopt Eppie and give her a lady's life. Silas, of course, wanted her to stay with him, but he also didn't want to stand in the way of her happiness. He told her that she could choose her own path. What did Eppie choose? Hint


Question 14 of 15
14. Did Silas ever return to his original home?


Question 15 of 15
15. How did the story end? Hint





Most Recent Scores
Today : Guest 154: 12/15
Apr 15 2024 : Guest 92: 13/15
Apr 15 2024 : Guest 82: 13/15
Apr 15 2024 : Guest 86: 13/15
Apr 14 2024 : Guest 154: 13/15
Apr 12 2024 : Guest 67: 14/15
Apr 11 2024 : Guest 154: 12/15
Apr 11 2024 : Guest 194: 13/15
Apr 06 2024 : Guest 51: 9/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Silas Marner's profession?

Answer: Weaver

He toiled at his loom, day and night.
2. Which of the following didn't apply to Silas Marner?

Answer: He was ill-tempered

Marner was melancholy, reclusive, and had little taste for the company of others, but he had a good heart and gentle temperament.
3. From what far place did Silas come?

Answer: Lantern Yard

He might as well have been from Mars, as far as the inhabitants of Raveloe were concerned.
4. Why did Silas leave his home and friends, and come to Raveloe?

Answer: He was falsely accused of a crime

His best friend framed him, his church drew lots and found him guilty, and his fiance jilted him and married the real thief. What could Silas do but strike out for someplace else?
5. What quickly became Silas' consuming passion, once he'd settled in Raveloe?

Answer: His money

Silas became the quintessential miser, fondling his money late at night.
6. What great disaster befell Silas about fifteen years after he came to Raveloe?

Answer: He was robbed

The theft, and Silas' pitiful grief, softened his neighbors' attitudes toward him, and they began to take a kindly interest in his welfare.
7. About a year after the disaster befell Silas, a little child wandered from the snowy night into his house. Who were the child's parents?

Answer: An opium addict and the Squire's respectable son

The girl's mother froze to death before Silas found her. The girl's father, Godfrey Cass, chose not to claim her in order to keep his marriage to the opium addict a secret.
8. Silas named the child Hephzibah, or Eppie for short. Who was she named after?

Answer: Both

Dolly Winthrop disapproved of the name at first, but Silas assured her it was a Bible name.
9. After Silas decided to keep Eppie and raise her as his own child, which neighbor took a particular interest in helping Silas?

Answer: Dolly Winthrop

Dolly was a straightforward, simple woman, adept with children. Silas was grateful for her kind help.
10. What strange thought did Silas sometimes have about Eppie?

Answer: That she was gold that had changed to a golden-haired child.

To be specific, Silas sometimes thought she was his own stolen gold, returned to him. At first he almost hoped she'd turn back into the gold, but he quickly came to love her. Then he sometimes feared that she'd turn back into the gold and leave him bereft.
11. Eppie was a golden thread woven through the book. The darker fabric against which her story played out involved the family of Squire Cass. Which of the Squire's son's sins played out in the lives of Silas and Eppie?

Answer: Both

Dunsey robbed Silas of his gold. Godfrey sired Eppie, then silently allowed Silas to raise her. Their sins both wronged Silas and blessed him.
12. A shocking discovery brought the story to a climax. What secret finally came to light?

Answer: All of these

Three mysteries were solved when the draining of the stone-pit revealed the body of the long-missing Dunsey Cass, along with the money stolen from Silas Marner some sixteen years earlier. So we find out what happened to the missing Dunsey, who stole Silas' gold, and where Silas' gold was hidden. This discovery led Godfrey Cass to make a confession to his wife, to Silas, and to Eppie.
13. The childless Godfrey Cass offered to adopt Eppie and give her a lady's life. Silas, of course, wanted her to stay with him, but he also didn't want to stand in the way of her happiness. He told her that she could choose her own path. What did Eppie choose?

Answer: To marry Aaron and stay with Silas.

Eppie didn't care that Godfrey Cass was her biological father. Her love and loyalty all lay with Silas, who had taken her in and loved her.
14. Did Silas ever return to his original home?

Answer: Yes

Silas brought Eppie to Lantern Yard to see if his innocence was ever discovered, and if his name was ever cleared. He found Lantern Yard gone, along with all his old friends and associates. Silas had to take it on faith that God had had a plan for his life, even if he couldn't see it.
15. How did the story end?

Answer: With the marriage of Eppie and Arron Winthrop

Silas was alive and happy when the author lay down her pen. The Squire had been dead many years before the story ended. And Silas could hardly marry Dolly, who still had a husband to fuss over to her heart's content.
Source: Author ubermom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 'Middlemarch' Quiz Average
2. Mill On The Floss Tough
3. Middlemarch Quotes - Who Said It? Tough
4. Daniel Deronda Average
5. Silas Marner Average

4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us