FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do You Read Westerns
Quiz about Do You Read Westerns

Do You Read Westerns? Trivia Quiz


It started with Zane Grey and progressed through Max Brand, Jack Schaefer, Louis L'Amour and others. Yes I admit it, I read western novels. Now that my dirty little secret is out, I wonder how many others are closet Western readers.

A multiple-choice quiz by safemann. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Westerns

Author
safemann
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,581
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
664
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Zane Grey wrote the "Ohio River Trilogy" about the opening of the Ohio Valley in the late 1700. Which of these books is NOT part of the trilogy? Hint


Question 2 of 10
2. Who is the heroic frontiersman who appears in all of the Zane Grey "Ohio River Trilogy" books? Hint


Question 3 of 10
3. Was the heroic frontiersman who appears in the Zane Grey's "Ohio River Trilogy" a real person?


Question 4 of 10
4. Jack Shaffer wrote a wonderful western novel, seen through the eyes of young Joey Starrett, that was made into a movie staring Alan Ladd in the title role. Who was this title character? Hint


Question 5 of 10
5. Who was Hopalong Cassidy's (remember we are talking about the books) regular side kick? Hint


Question 6 of 10
6. Speaking of Hopalong Cassidy, Clarence E. Mulford wrote 28 Hopalong novels. Who wrote the other four books? Hint


Question 7 of 10
7. "Badges? We ain't got no badges. We don't need no badges. I don't have to show you any stinking badges!" is from what novel that later became a movie? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these is NOT a Zane Grey story? Hint


Question 9 of 10
9. Louis L'Amour wrote seventeen novels and two short stories about this frontier family. Who are they? Hint


Question 10 of 10
10. Let's end with a question for hard core Louis L'Amour fans: In the storey "Galloway" who is Galloway's brother? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Guest 174: 9/10
Feb 13 2024 : Guest 174: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Zane Grey wrote the "Ohio River Trilogy" about the opening of the Ohio Valley in the late 1700. Which of these books is NOT part of the trilogy?

Answer: The Empty Land

Betty Zane, Jonathan Zane, Lew Wetzel and others who appear in "The Ohio River Trilogy" were real people whose actions closly parallel their real life experiences.
2. Who is the heroic frontiersman who appears in all of the Zane Grey "Ohio River Trilogy" books?

Answer: Lew Wetzel

Lew Wetzel was a real person. He, his brother and their father were attacked by Indians along the Ohio River near Fish Creek, Va. Lew was the only survivor.
3. Was the heroic frontiersman who appears in the Zane Grey's "Ohio River Trilogy" a real person?

Answer: Yes

Wetzel was an implacable foe with a hatred for all Indians. The Indians named him "Death Wind" and feared him above all other frontiersmen.
4. Jack Shaffer wrote a wonderful western novel, seen through the eyes of young Joey Starrett, that was made into a movie staring Alan Ladd in the title role. Who was this title character?

Answer: Shane

Jack Shaffer also wrote "Monte Walsh" about an aging cowboy who sees that the world no longer has room for him or his ways.
5. Who was Hopalong Cassidy's (remember we are talking about the books) regular side kick?

Answer: Nobody, he was a loner.

Hopalong Cassidy, Hoppy to his friends, rode for the Bar 20 ranch.
6. Speaking of Hopalong Cassidy, Clarence E. Mulford wrote 28 Hopalong novels. Who wrote the other four books?

Answer: Louis L'Amour

William Boyd played Hoppy in the moves and on television and radio.
7. "Badges? We ain't got no badges. We don't need no badges. I don't have to show you any stinking badges!" is from what novel that later became a movie?

Answer: The Treasure of the Sierra Madre

"The Treasure of the Sierra Madre" was written by B. Traven. Interestingly nobody knows for sure who B. Traven really was.
8. Which of these is NOT a Zane Grey story?

Answer: Hondo

Zane Grey published three non-fiction books on fishing.
9. Louis L'Amour wrote seventeen novels and two short stories about this frontier family. Who are they?

Answer: The Sacketts

In the "Sackett" series Louis L'Amour traces this fictional family from their arrival in America in the 1700 through the end of the "Wild West" era.
10. Let's end with a question for hard core Louis L'Amour fans: In the storey "Galloway" who is Galloway's brother?

Answer: Flagan

Louis L'Amour, besides being a prolific writer of "Westerns" has also published non-fiction and poetry.
Source: Author safemann

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us