FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
LAmour Louis Quizzes, Trivia and Puzzles
LAmour Louis Quizzes, Trivia

Louis L'Amour Trivia

Louis L'Amour Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P

Fun Trivia
Primarily known as an author of Western novels (although he preferred to call them frontier stories), Louis L'Amour also wrote historical fiction, science fiction and non-fiction works. His short story "The Gift of Cochise" was the basis for the John Wayne movie "Hondo", the screenplay of which L'Amour later turned into the novel "Hondo", which was released on the same day in 1953 as the film.
6 Louis L'Amour quizzes and 60 Louis L'Amour trivia questions.
1.
  Louis L'Amour's "The Sacketts"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Louis L'Amour wrote 17 books about the Sackett family. See how well you know them.
Average, 10 Qns, deputygary, Mar 07 10
Average
deputygary
544 plays
2.
  The Sacketts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Louis L'Amour wrote several books regarding the Sackett family, here are ten questions concerning those stories, members of the family and the TV Mini Series "The Sacketts". The source for this quiz are Louis L'Armour's 70 plus novels and short stories.
Average, 10 Qns, Desimac, Feb 09 17
Average
Desimac gold member
154 plays
3.
  The Outlaws of Mesquite    
Multiple Choice
 10 Qns
"The Outlaws of Mesquite" is a collection of eight short stories by Louis L'Amour. The title of the story is given in each question for reference.
Tough, 10 Qns, SpaceGirl451, Feb 04 17
Tough
SpaceGirl451
109 plays
4.
  A Night in Shining L'Amour    
Multiple Choice
 10 Qns
Louis L'Amour is my favorite author. I hope you will learn a little about him from this quiz!
Average, 10 Qns, Kleeann, Nov 20 19
Average
Kleeann
Nov 20 19
110 plays
5.
  Louis L'Amour's Sackett Clan    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you a Sackett fan; how much do you know about the Clan?
Average, 10 Qns, fourbye, Mar 07 10
Average
fourbye
311 plays
6.
  Louis Lamour   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just a brief quiz about a great storyteller and his books.
Average, 10 Qns, gluestick, Mar 07 10
Average
gluestick
610 plays
trivia question Quick Question
In 1989, Louis L'Amour published a posthumous autobiography. What was the title of it?

From Quiz "A Night in Shining L'Amour"




Related Topics
  Westerns [Literature] (4 quizzes)


Louis L'Amour Trivia Questions

1. In 1980, he was awarded the US National Book Award. Which book was it awarded to?

From Quiz
A Night in Shining L'Amour

Answer: Bendigo Shafter

He was also awarded the Congressional Gold Medal in 1982. He was given the Presidential Medal of Freedom in 1984, by President Ronald Reagan. "Bendigo Shafter" was originally published in 1979. It is about a young man traveling to Wyoming in the 1800s.

2. "The Outlaws of Mesquite" Why was Milt Cogar advised to leave town?

From Quiz The Outlaws of Mesquite

Answer: Another man wanted his horses, and he was a stranger to town.

A man named Thacker told Cogar to leave. Cogar was a stranger and another man, Dan Spencer, wanted Cogar's good horses. Thacker's reasoning for telling Cogar was that the other man had done him a couple of favors, and he was simply returning the favor. Mesquite, the town, was a rustler's town, which was why they didn't like strangers much. Cogar's horses were originally wild, and the first time he came to town, he had sixteen of them. They were of good breeding and most were broke to ride, which was why they were so desirable.

3. Why did Orrin and Tyrel Sackett decide to go west?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: Tyrel to avoid getting arrested, and Orrin followed.

Tyrel shot the last Higgans, ending the feud, but he didn't want his cousin, the sheriff, to try to arrest him. Told in "The Daybreakers".

4. Lous Lamour's middle name is?

From Quiz Louis Lamour

Answer: Dearborn

Mentioned at the end of every book.

5. Many Sackett stories concern brothers, one such was "Galloway". Who was his brother?

From Quiz The Sacketts

Answer: Flagan

Flagan and Galloway are cousins to Tell, Tyrell and Orrin Sackett. "Galloway" tells of their attempt to travel west and start a ranch.

6. "The Outlaws of Mesquite" Jennie Lewis and Milt Cogar held off Dan Spencer's men after fleeing town. While she also did a few other things, what was the one thing Jennie mostly did?

From Quiz The Outlaws of Mesquite

Answer: Reloaded the guns

Jennie offered to reload the .44 rifle for Cogar while he used the six-guns to fight them off. They were holed up into a hollow when Spencer's men came after them for "stealing" Jennie from Spencer.

7. Which Sackett was a flatland Sackett?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: Parmalee

When the Sacketts first arrived in the new world, they tended to prefer the mountains, but a few lived in the lowlands, called flatland Sacketts. Revealed in "The Sackett Brand".

8. The first Sackett to come to America was?

From Quiz Louis Lamour

Answer: Barnabas

In 'Sackett's Land'

9. He wrote a few Hopalong Cassidy novels after the original author died. What pen name did he write them under?

From Quiz A Night in Shining L'Amour

Answer: Tex Burns

He was hired to write them. L'Amour was told to use a pen name because they didn't think that someone with a name like Louis L'Amour would be able to sell western books. Little did they know! Max Brand, Zane Grey, and Clarence Mulford were also western writers. Max Brand was born in 1892 in Seattle, Washington. Zane Grey was born in 1892 in Zanesville, Ohio. Clarence Mulford was born in 1883 in Streator, Illinois.

10. "Sackett" was the first of the Sackett novels published. Which Sackett family member was the story concerning?

From Quiz The Sacketts

Answer: Tell

First published in 1961, "Sackett" told the story of William (Tell) Sackett. After the Civil War Tell Sackett headed west as did many young men after the war.

11. "Love and the Cactus Kid" Jenny Simms insisted that if the Cactus Kid, Nesselrode Clay, loved her, he would get her flowers. What was the only thing wrong with that theory?

From Quiz The Outlaws of Mesquite

Answer: There weren't many flowers around because it was so dry.

While out on a picnic, Jenny brought up the topic of flowers. She had told all the girls in town he was getting her flowers. The only problem was that the surrounding country was almost completely dry, so Clay would have to ride a long ways into the mountains to find them.

12. What were the twin Sacketts named?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: Logan and Nolan

Logan and Nolan were Clinch Mountain Sacketts, known to be kind of wild. Revealed in "The Sackett Brand".

13. The oldest of the Sackett brothers is?

From Quiz Louis Lamour

Answer: Tell

14. "Lando" tells the story of Orlando Sackett. Who is his travelling companion in the story?

From Quiz The Sacketts

Answer: Tinker

The Tinker was a gypsy pack peddler in the Blue Ridge and Smokey mountains. He has an ability to mend almost anything. He crafts the finest and very sought after knives. The other choices are also occupations, a fletcher makes arrows, a cooper makes barrels and a butler is a (head of the household) manservant.

15. "Love and the Cactus Kid" How many Herring brothers did Nesselrode Clay, aka the Cactus Kid, bring back to town with Jenny Simms' flowers?

From Quiz The Outlaws of Mesquite

Answer: All three

Red, Ben, and Joe Herring caught the Cactus Kid because they were going through the area on their way out of the country, and they didn't want to leave witnesses. He turned the tables on them and managed to catch all three to bring back into town, where Jenny was enamoured with the flowers and disinclined to be concerned about the outlaws.

16. Who was the first Sackett born in North America?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: Kin Ring

He was born on an animal skin in the middle of an Indian fight as told in "To The Far Blue Mountains.

17. 'The Walking Drum' was one of his non- Western novels. It was set in?

From Quiz Louis Lamour

Answer: Europe

A great escapist read set in Medieval Europe.

18. L'Amour wrote a book of poetry. What was the title of it?

From Quiz A Night in Shining L'Amour

Answer: Smoke From This Altar

"West of Tularosa" is a book of short stories. His daughter, Angelique L'Amour, after his death put together a book of quotes by her father. It was called "A Trail of Memories". "Smoke From This Altar" was published in 1939.

19. Which Sackett brothers were twins?

From Quiz The Sacketts

Answer: Nolan and Logan

Nolan and Logan are twins and are from The Clinch mountains in Tennessee. Flagan and Galloway and Orrin and Tyrell are brothers while Falcon and Orlando are father and son. Nolan and Logan are considered by some to be outlaws.

20. Why did Barnabus decide to leave England and go to the New World?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: To escape a Queen's warrent.

The story of how Barnabus came to North America is told in "Sackett's Land" and continued in "To The Far Blue Mountains".

21. The last Smoky Mountain Sackett boy was Tyrel. What was his special ability?

From Quiz Louis L'Amour's "The Sacketts"

Answer: gunfighting

There were three kinds of Sacketts in Tennessee, according to the novel "Mojave Crossing." There were Smoky Mountain Sacketts, Cumberland Gap Sacketts and Clinch Mountain Sacketts. While all the Sackett boys were good fighters, the Clinch Mountain clan was the meanest and none of the other branches messed with them.

22. Logan and Nolan are _______ Mountain Sacketts.

From Quiz Louis Lamour

Answer: Clinch

'fight at the drop of a hat, and drop it themselves'

23. The book "Ride the River", from the Sackett series by L'Amour, is unique to the Sackett series in which way?

From Quiz A Night in Shining L'Amour

Answer: Narrated by a female character

The main character is named Echo Sackett. Echo travels from the Tennessee mountains to Philadelphia to sign some papers upon which she will get $3000. But some rough characters have other ideas. "Ride the River" is book five in the Sackett series. It was written in 1983.

24. "Ride the River" is the only Sackett novel to feature a female as the main character. What is her name?

From Quiz The Sacketts

Answer: Echo Sackett

Echo travels from home in Tennessee to Philadelphia, to collect an inheritance. "Ride the River" tells of her troubles in Philadelphia and the journey home.

25. "The Drift" How many nights had Johnny Garrett been on night riding?

From Quiz The Outlaws of Mesquite

Answer: All week

Garrett had been on night riding for the past week, since he was the newest ranch hand. When offered the horse of another hand, he declined, stating that his own horse needed to learn.

26. What is "The Empty"?

From Quiz Louis L'Amour's Sackett Clan

Answer: The Talon Ranch

The Empty was so called for the brand "MT", that stood for Em Talon, a Sackett that married Talon, told about in "Ride The Dark Trail".

27. Orlando, or Lando, owned a racing mule. In "Lando" he searched for his father and also sought revenge on the men who were responsible for landing him in a Mexican prison for three years. Who was Lando's traveling companion?

From Quiz Louis L'Amour's "The Sacketts"

Answer: The Tinker

The Tinker got his nickname because he would travel around the countryside fixing ("tinkering with") anything that needed to be fixed. No one knew his background although he was probably of gypsy stock. His real name was Cosmo Lengro.

28. The only Sackett novel with a female lead character is?

From Quiz Louis Lamour

Answer: 'Ride the River'

Echo Sackett

29. In 1989, Louis L'Amour published a posthumous autobiography. What was the title of it?

From Quiz A Night in Shining L'Amour

Answer: Education of a Wandering Man

L'Amour finished his most spectacular story yet in 1988, the story of his life. It was published in 1989, a year after his death in June 1988. He was 80 years old when he died of lung cancer.

This is category 19723
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.