FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Night in Shining LAmour
Quiz about A Night in Shining LAmour

A Night in Shining L'Amour Trivia Quiz


Louis L'Amour is my favorite author. I hope you will learn a little about him from this quiz!

A multiple-choice quiz by Kleeann. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Louis L'Amour

Author
Kleeann
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
391,670
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
114
Last 3 plays: hekawi (7/10), Dunkeroo (2/10), Desimac (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1980, he was awarded the US National Book Award. Which book was it awarded to? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following books was the first novel L'Amour published in the United States under his own name? Hint


Question 3 of 10
3. He wrote a few Hopalong Cassidy novels after the original author died. What pen name did he write them under? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these L'Amour book series has a character named Flagan? Hint


Question 5 of 10
5. L'Amour wrote a book of poetry. What was the title of it? Hint


Question 6 of 10
6. The book "Ride the River", from the Sackett series by L'Amour, is unique to the Sackett series in which way? Hint


Question 7 of 10
7. In 1989, Louis L'Amour published a posthumous autobiography. What was the title of it? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these books was NOT written by L'Amour? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these books is L'Amour's only science fiction novel? Hint


Question 10 of 10
10. Which of these books by Louis L'Amour was made into a movie, starring Tom Selleck as Rafe Covington (although the book gave his name as Rafe Caradec)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 09 2024 : hekawi: 7/10
Apr 24 2024 : Dunkeroo: 2/10
Apr 04 2024 : Desimac: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1980, he was awarded the US National Book Award. Which book was it awarded to?

Answer: Bendigo Shafter

He was also awarded the Congressional Gold Medal in 1982. He was given the Presidential Medal of Freedom in 1984, by President Ronald Reagan. "Bendigo Shafter" was originally published in 1979. It is about a young man traveling to Wyoming in the 1800s.
2. Which of the following books was the first novel L'Amour published in the United States under his own name?

Answer: Hondo

In 1952, L'Amour wrote a short story called "A Gift of Cochise", which inspired John Wayne to produce a movie based on it. "Hondo" had a script written by Robert M. Fellows, and starred John Wayne. L'Amour, who had reserved the rights for a novelisation of the film, then wrote the novel "Hondo".
3. He wrote a few Hopalong Cassidy novels after the original author died. What pen name did he write them under?

Answer: Tex Burns

He was hired to write them. L'Amour was told to use a pen name because they didn't think that someone with a name like Louis L'Amour would be able to sell western books. Little did they know!

Max Brand, Zane Grey, and Clarence Mulford were also western writers.

Max Brand was born in 1892 in Seattle, Washington.
Zane Grey was born in 1892 in Zanesville, Ohio.
Clarence Mulford was born in 1883 in Streator, Illinois.
4. Which of these L'Amour book series has a character named Flagan?

Answer: The Sacketts

Flagan, as well as his brother Galloway, appears in "The Sackett Brand", The "Sky-Liners", and "Galloway". He is described as a tall, strong, but rather homely man. He is good with a gun, and is rarely found far from his brother.
5. L'Amour wrote a book of poetry. What was the title of it?

Answer: Smoke From This Altar

"West of Tularosa" is a book of short stories. His daughter, Angelique L'Amour, after his death put together a book of quotes by her father. It was called "A Trail of Memories". "Smoke From This Altar" was published in 1939.
6. The book "Ride the River", from the Sackett series by L'Amour, is unique to the Sackett series in which way?

Answer: Narrated by a female character

The main character is named Echo Sackett. Echo travels from the Tennessee mountains to Philadelphia to sign some papers upon which she will get $3000. But some rough characters have other ideas. "Ride the River" is book five in the Sackett series. It was written in 1983.
7. In 1989, Louis L'Amour published a posthumous autobiography. What was the title of it?

Answer: Education of a Wandering Man

L'Amour finished his most spectacular story yet in 1988, the story of his life. It was published in 1989, a year after his death in June 1988. He was 80 years old when he died of lung cancer.
8. Which of these books was NOT written by L'Amour?

Answer: Wildfire

"Wildfire" was written by Zane Grey in 1917. Zane Grey was also a western writer. He died in 1939.

"A Man Called Trent" was originally published in a West magazine in 1947.
"Trouble Shooter" is one of the Hopalong Cassidy novels that he published under the name Tex Burns.
"Jubal Sackett" is book four of the Sackett series, and was first published in 1985.
9. Which of these books is L'Amour's only science fiction novel?

Answer: The Haunted Mesa

It was published in May, 1987. "The Last of the Breed" was about a man who escaped from a Prisoner of War camp in WWII. "The Walking Drum" is a book based in the 11th century. "The Lonesome Gods" is about a young boy left in the dessert. "The Haunted Mesa" is set in the American Southwest amidst the ruins of the Anasazi.
10. Which of these books by Louis L'Amour was made into a movie, starring Tom Selleck as Rafe Covington (although the book gave his name as Rafe Caradec)?

Answer: Crossfire Trail

Rafe Caradec was shanghaied and, after a year of rough treatment on the high seas, escaped with only one thing: a promise to keep to a dying friend.

Fourteen of L'Amour's novels were made into movies. Several of them starred Sam Elliot. Tom Selleck, as well as John Wayne, were great fans of Louis L'Amour's work.
Source: Author Kleeann

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Louis L'Amour's "The Sacketts" Average
2. The Sacketts Average
3. The Outlaws of Mesquite Tough
4. Louis L'Amour's Sackett Clan Average
5. Louis Lamour Average

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us