FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Louis LAmours The Sacketts
Quiz about Louis LAmours The Sacketts

Louis L'Amour's "The Sacketts" Quiz


Louis L'Amour wrote 17 books about the Sackett family. See how well you know them.

A multiple-choice quiz by deputygary. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors L-P
  8. »
  9. Louis L'Amour

Author
deputygary
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,298
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
549
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (10/10), hekawi (10/10), Desimac (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. We first meet the Sacketts in "Sackett's Land," a tale about the progenitor of the Sackett family who first came to America from England. What was the name of this first Sackett? Hint


Question 2 of 10
2. Our next Sackett is Jubal, the hero in "Jubal Sackett." What relation is Jubal to the first Sackett? Hint


Question 3 of 10
3. My favorite Sackett novels involve one or all of three brothers from the Smoky Mountains. The eldest was named after a Swiss hero. What was his name? Hint


Question 4 of 10
4. The next of the three Smoky Mountain Sackett brothers was the most eloquent and, as such, was the best hand with the ladies. He was played by Tom Selleck in "The Daybreakers," a TV movie based on the Sackett novels. What was his name? Hint


Question 5 of 10
5. The last Smoky Mountain Sackett boy was Tyrel. What was his special ability? Hint


Question 6 of 10
6. Orlando, or Lando, owned a racing mule. In "Lando" he searched for his father and also sought revenge on the men who were responsible for landing him in a Mexican prison for three years. Who was Lando's traveling companion? Hint


Question 7 of 10
7. One of the Sackett novels tells of a ranchowner who killed Ange Kerry Sackett, the wife of a Sackett. He then hired a bunch of gunslingers to kill Ange's husband. The ranchowner knew if Sackett ever found out what happened, he would come after him. Sackett was able to get the word out that he was being hunted and men from all branches of the family and all parts of the country came to his aid. What was the name of the novel with this storyline? Hint


Question 8 of 10
8. There were two books featuring twin Sacketts. "The Skyliners" was one of the books. The other was named after one of the twins and is also the name of a town in Scotland. Who were these Sackett boys? Hint


Question 9 of 10
9. "Mustang Man" was about Nolan Sackett who killed a man in a gunfight then had to run from the dead man's friends and cattle outfit. Nolan was unique among the Sacketts L'Amour wrote about. What was different about Nolan Sackett? Hint


Question 10 of 10
10. "The Daybreakers" was a 1979 TV movie based on L'Amour's Sacketts. It featured a veteran Western actor with over 300 movies to his credit playing a character named Cap Rountree. Who was this veteran actor? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : Guest 24: 10/10
May 09 2024 : hekawi: 10/10
Apr 04 2024 : Desimac: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We first meet the Sacketts in "Sackett's Land," a tale about the progenitor of the Sackett family who first came to America from England. What was the name of this first Sackett?

Answer: Barnabus

Barnabus came from an area in eastern England identified as "the Fens." The Fens was an area of peat, silt and salt marshes. Developers decided to drain the area in the early part of the 17th Century to make more land for habitation. The land was drained into rivers and, in one case, two new rivers were constructed--the Old Bedford and New Bedford Rivers--to take the silt, peat and salt to the sea.

At one point the land stopped draining. As the water went out the soil shrunk until the rivers were higher than the land. Wind pumps, and later steam pumps, had to be built to finish draining the fens. Towns in this area include Boston, King's Lynn, March, Whittlesey, Wilsbach and Spalding.
2. Our next Sackett is Jubal, the hero in "Jubal Sackett." What relation is Jubal to the first Sackett?

Answer: son

Jubal traveled in company with a Natchez woman named Itchakomi from the Appalachian Mountains to the Rocky Mountains to find a new home.
3. My favorite Sackett novels involve one or all of three brothers from the Smoky Mountains. The eldest was named after a Swiss hero. What was his name?

Answer: William Tell

Sam Elliot played William Tell (or Tell as he was known) Sackett in a TV movie based on the Sackett novels.
4. The next of the three Smoky Mountain Sackett brothers was the most eloquent and, as such, was the best hand with the ladies. He was played by Tom Selleck in "The Daybreakers," a TV movie based on the Sackett novels. What was his name?

Answer: Orrin

Selleck played alongside Sam Elliott and Jeff Osterhage as the three Sackett brothers in this 1979 TV movie. These three also played in a TV movie called "The Shadow Riders" which was also from a Louis L'Amour novel and in which they also played brothers, although not Sackett brothers.
5. The last Smoky Mountain Sackett boy was Tyrel. What was his special ability?

Answer: gunfighting

There were three kinds of Sacketts in Tennessee, according to the novel "Mojave Crossing." There were Smoky Mountain Sacketts, Cumberland Gap Sacketts and Clinch Mountain Sacketts. While all the Sackett boys were good fighters, the Clinch Mountain clan was the meanest and none of the other branches messed with them.
6. Orlando, or Lando, owned a racing mule. In "Lando" he searched for his father and also sought revenge on the men who were responsible for landing him in a Mexican prison for three years. Who was Lando's traveling companion?

Answer: The Tinker

The Tinker got his nickname because he would travel around the countryside fixing ("tinkering with") anything that needed to be fixed. No one knew his background although he was probably of gypsy stock. His real name was Cosmo Lengro.
7. One of the Sackett novels tells of a ranchowner who killed Ange Kerry Sackett, the wife of a Sackett. He then hired a bunch of gunslingers to kill Ange's husband. The ranchowner knew if Sackett ever found out what happened, he would come after him. Sackett was able to get the word out that he was being hunted and men from all branches of the family and all parts of the country came to his aid. What was the name of the novel with this storyline?

Answer: The Sackett Brand

One of the Sacketts who came was Parmalee. Parmalee was a Cumberland Valley Sackett. These Sacketts were rich because they had good farm land, making Parmalee different from the usual Sackett who did not own much of anything. He preferred settling scores in more peaceful ways but, like all Sacketts, could use a gun if he had to.
8. There were two books featuring twin Sacketts. "The Skyliners" was one of the books. The other was named after one of the twins and is also the name of a town in Scotland. Who were these Sackett boys?

Answer: Galloway and Flagan

"The Skyliners" was the 17th and last Sackett novel.
9. "Mustang Man" was about Nolan Sackett who killed a man in a gunfight then had to run from the dead man's friends and cattle outfit. Nolan was unique among the Sacketts L'Amour wrote about. What was different about Nolan Sackett?

Answer: he was an outlaw

Nolan was a Clinch Mountain Sackett. This was the meanest branch of the Sackett family. He was the brother of Logan whose story was told in "Ride the Dark Trail."
10. "The Daybreakers" was a 1979 TV movie based on L'Amour's Sacketts. It featured a veteran Western actor with over 300 movies to his credit playing a character named Cap Rountree. Who was this veteran actor?

Answer: Ben Johnson

Johnson was a rodeo rider in Oklahoma when he was hired by Howard Hughes to take a load of horses to California. When he got there he discovered he could make more money around the movie studios in California than he could working on a ranch in Oklahoma.

He saw to the horses when a studio was making a cowboy movie. He was a stunt man. He even worked as a stunt double for the likes of John Wayne and Gary Cooper. He appeared in over 300 movies--not only westerns but comedies, horror movies, dramas, sports movies, family movies, adventure and science fiction movies.

He also appeared on countless TV shows.
Source: Author deputygary

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Sacketts Average
2. The Outlaws of Mesquite Tough
3. A Night in Shining L'Amour Tough
4. Louis L'Amour's Sackett Clan Average
5. Louis Lamour Average

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us