Quiz about Poetic Forms
Quiz about Poetic Forms

Take this Poetic Forms Quiz! Tough Trivia | Poetry


Choose the best answer for each question.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Poetry
  8. »
  9. Poetry Terminology

Author
skylarb
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,091
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
914
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Milton, Shakespeare, and Marlowe all used this unrhymed poetic form. Hint

free verse
blank verse
sonnet
concrete poetry

2. Chaucer used this form, which consists of seven lines written in iambic pentameter. Hint

villanelle
sonnet
rhyme royal
blank verse

3. The famous poem by Dylan Thomas, "Do Not Go Gentle Into That Good Night," is written in this form. Hint

sonnet
rondeau
ballad
villanelle

4. A fourteen line poem written in iambic pentameter with the rhyme scheme abab bcbc cdcd ee is known as what? Hint

Shakesperian Sonnet
Spenserian Sonnet
English Sonnet
Italian Sonnet

5. Alexander Pope often used this form, containing two lined rhymes written in iambic pentameter. Hint

blank verse couplets
iambic couplets
rondeau
heroic couplets

6. Samuel Taylor Coleridge's "Rime of the Ancient Mariner" is written in what form? Hint

ottava rima
ballad
blank verse
sonnet

7. Robert Frost said that this form was like "playing tennis with the net down." Hint

ballad
concrete poetry
free verse
blank verse

8. In the usual ballad stanza, the odd numbered lines have how many stressed beats? Hint

5
3
4
2

9. The Divine Comedy employed this form, which rhymes aba, bcb, cdc, ded. Hint

ottava rima
terza rima
rhyme royal
Italian Sonnet

10. These are divisions of sense where stanzaic divisions do not exist. Hint

end stops
sensura cesuras
line breaks
verse paragraphs


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Milton, Shakespeare, and Marlowe all used this unrhymed poetic form.

Answer: blank verse

Blank verse was referred to as "Marlowe's mighty line." It is unrhymed, but it is written in iambic pentameter.
2. Chaucer used this form, which consists of seven lines written in iambic pentameter.

Answer: rhyme royal

The specifc rhyme scheme is ababbcc.
3. The famous poem by Dylan Thomas, "Do Not Go Gentle Into That Good Night," is written in this form.

Answer: villanelle

This is a complex form requiring set repetition of lines and a specific rhyme scheme.
4. A fourteen line poem written in iambic pentameter with the rhyme scheme abab bcbc cdcd ee is known as what?

Answer: Spenserian Sonnet

English sonnets are also called Shakespearean sonnets. What differentiates the Spenserian Sonnet is the more complex rhyme scheme.
5. Alexander Pope often used this form, containing two lined rhymes written in iambic pentameter.

Answer: heroic couplets

Here is an example of a heroic couplet from Pope's "Essay on Criticism":

"Nay, fly to altars; there they'll talk you dead:
For fools rush in where angels fear to tread."
6. Samuel Taylor Coleridge's "Rime of the Ancient Mariner" is written in what form?

Answer: ballad

The ballad stanza consists of four lines rhyming abcb.
7. Robert Frost said that this form was like "playing tennis with the net down."

Answer: free verse

He said this because free verse has no rules of rhyme, meter, or repetition to govern it. Free verse, therefore, is like a game played without rules--and, he seemed to imply--equally as pointless.
8. In the usual ballad stanza, the odd numbered lines have how many stressed beats?

Answer: 4

The even numbered lines have 3.
9. The Divine Comedy employed this form, which rhymes aba, bcb, cdc, ded.

Answer: terza rima

The Divine Comedy, which begins with The Inferno, was written by Dante in this Italian form.
10. These are divisions of sense where stanzaic divisions do not exist.

Answer: verse paragraphs

Milton used these in Paradise Lost.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Rizeeve: 10/10
Dec 11 2022 : arnoldsbest: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Mixed Poetry:

All of my poetry quizzes that don't fit in other categories.

  1. Poetic Forms Tough
  2. Scorn Not the Sonnet Tough
  3. The Fascinating Lives of Poets Average
  4. I'm in Love Easier
  5. I'm in Love (Part II) Average
  6. Rhyme in Poetry Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us