Quiz about Rhyme in Poetry
Quiz about Rhyme in Poetry

Rhyme in Poetry Trivia Quiz


This quiz contains a variety of questions focused on one aspect of poetry: rhyme.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Poetry
  8. »
  9. Poetry Terminology

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
113,311
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2791
Last 3 plays: BullsGold (11/15), WesleyCrusher (12/15), Guest 176 (4/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For which of the following English words is there another English word that is a true rhyme? Hint

None of these has a true rhyme
olive
orange
month

2. For which of the following English words is there another English word that is a true rhyme? Hint

nothing
cryptic
orange
None of these has a true rhyme

3. Which of the following pairs of words is an example of a feminine rhyme? Hint

"dog" and "hog"
"table" and "cable"
"cot" and "shot"
"ground" and "sown"

4. Masculine rhyme predominates in the poetry of which of these languages? Hint

None of these
Spanish
English
Italian

5. Which one of the following poets used a great deal of near rhyme? Hint

Emily Dickinson
Alexander Pope
Alfred Lord Tennyson
John Dryden

6. Name a word that rhymes with "charters" and also describes 13th century invaders of Russia. Hint: A character in "The Mystery Of Edwin Drood" by Charles Dickens is referred to as one of these.

Answer: (One Word)
7. Which of the following pairs of words is a true rhyme? Hint

"gown" and "dune"
"sown" and "moon"
"able" and "table"
"grown" and "spoon"

8. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "Birth does not exist alone; / It dwells with death and loss, / As in the humble manger looms / The shadow of the ______."

Answer: (One Word, rhymes with "loss")
9. Which of the following cultures used rhyme in its poetry? Hint

Ancient East Asians
Ancient Romans
Ancient Greeks
Ancient Egyptians

10. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "Day drains like a dying ember / On a cold, clouded, damp December. / Silken snow is downward trod / Where men have failed to seek for ________, / And darkened dirt, removed, remains / Upon the snow in silent stains."

Answer: (One word, rhymes with "trod")
11. Complete this famous rhyme by Alexander Pope: "Nay, fly to altars, there they'll talk you dead / For fools rush in where angels fear to ____." Hint

tread
wed
head
bed

12. Which of the following pairs of words is a near rhyme? Hint

"sever" and "forever"
"moon" and "sown"
"moon" and "spoon"
"apple" and "orange"

13. Fill in the missing rhyme from this poem by Robert Frost: "To say that for destruction ice / Is also great / And would ________." Hint

abate
suffice
be nice
satiate

14. Which of the following pairs of words is an eye rhyme? Hint

"cat" and "hat"
"home" and "tome"
"apples" and "oranges"
"cough" and "plough"

15. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "They called Ulysses hero because he chose to ____ / Leaving all the confines of wife and hearth and home; / But it takes a stronger man to stay his wandering feet, / And to keep a loving home is a glory just as sweet."


Answer: (One Word, rhymes with "home")

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For which of the following English words is there another English word that is a true rhyme?

Answer: None of these has a true rhyme

There are very few words in the English language that do not have at least one rhyming partner, but here are three of them! The Encyclopedia on www.infoplease.com defines a perfect rhyme (which is another word for true rhyme): "When the vowels in the final accented syllables of the two rhyming words and the consonants (if any) succeeding the vowel have exactly the same sound, it is called perfect rhyme."
2. For which of the following English words is there another English word that is a true rhyme?

Answer: cryptic

"Cryptic" rhymes with "apocalyptic" and "ecliptic," among others.
3. Which of the following pairs of words is an example of a feminine rhyme?

Answer: "table" and "cable"

"Ground" and "sown" are only near rhymes. Feminine rhymes are true rhymes that "are not accented on the last syllable or end in a final mute e." (This definition is quoted from the Encyclopedia at www.infoplease.com.) The other two pairs of words are masculine rhymes.
4. Masculine rhyme predominates in the poetry of which of these languages?

Answer: English

The www.infoplease.com Encyclopedia defines masculine rhyme as follows: "When rhymes are of one syllable or end in a consonant with no mute e following, as sad and bad, they are said to be a single or masculine rhyme."
5. Which one of the following poets used a great deal of near rhyme?

Answer: Emily Dickinson

Take, for instance, "victory" and "to-day" in her poem "Life": "Not one of all the purple host / Who took the flag to-day / Can tell the definition, / So clear, of victory." Or look at "to" and "owe in this poem: "Is Heaven an exchequer? / They speak of what we owe; / But that negotiation / I 'm not a party to." The other three poets most often use true rhyme.
6. Name a word that rhymes with "charters" and also describes 13th century invaders of Russia. Hint: A character in "The Mystery Of Edwin Drood" by Charles Dickens is referred to as one of these.

Answer: Tartars

Other words that rhyme with "charter" include "starter," "smarter," and "martyr."
7. Which of the following pairs of words is a true rhyme?

Answer: "able" and "table"

All of the others are near rhymes. The words "able" and "table" are a true rhyme of the feminine (also called weak) variety.
8. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "Birth does not exist alone; / It dwells with death and loss, / As in the humble manger looms / The shadow of the ______."

Answer: cross

Other words that rhyme with loss but that do not make sense in the context of the poem include "toss," "boss," and "moss."
9. Which of the following cultures used rhyme in its poetry?

Answer: Ancient East Asians

From about 1300 until the advent of blank verse, rhyme was also the central component of English poetry.
10. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "Day drains like a dying ember / On a cold, clouded, damp December. / Silken snow is downward trod / Where men have failed to seek for ________, / And darkened dirt, removed, remains / Upon the snow in silent stains."

Answer: God

Other words that rhyme with "trod" but which do not make sense in the context of this poem include "rod," "shod," and "nod."
11. Complete this famous rhyme by Alexander Pope: "Nay, fly to altars, there they'll talk you dead / For fools rush in where angels fear to ____."

Answer: tread

The quote comes from Pope's "Essay on Criticism". This English poet coined many phrases that are now practically proverbs, including the saying "a little learning is a dangerous thing."
12. Which of the following pairs of words is a near rhyme?

Answer: "moon" and "sown"

The words "sever" and "forever" and the words "moon" and "spoon" are perfect rhymes. The words "apple" and "orange" are not even near rhymes; it's like comparing apples to oranges. The www.infoplease.com Encyclopedia defines near rhyme as follows: "imperfect or approximate rhymes, in which the rhymed vowels and even the consonants might be similar but not identical." Near rhyme, sometimes called slant rhyme, relies on assonance.
13. Fill in the missing rhyme from this poem by Robert Frost: "To say that for destruction ice / Is also great / And would ________."

Answer: suffice

This is from Frost's poem "Fire and Ice". In this case, the rhyme is with the line before the previous line, which ends in "ice." In the poem, Frost rhymes "ice", "suffice", and "twice".
14. Which of the following pairs of words is an eye rhyme?

Answer: "cough" and "plough"

Eye rhymes are words that look alike but do not rhyme. For example, both "wind" and "mind" end in "ind," but "mind" rhymes with "kind" and "wind" (as in air) rhymes with "sinned". "Wind" (as in turning or twisting something) si anactual rhyme with "mind". "Home" and "tome" are actual rhymes, as are "cat" and "hat".
15. Here is a brief, original poem I wrote. Fill in the missing word with the only word that rhymes and makes sense in the context of the poem: "They called Ulysses hero because he chose to ____ / Leaving all the confines of wife and hearth and home; / But it takes a stronger man to stay his wandering feet, / And to keep a loving home is a glory just as sweet."

Answer: roam

Other words that rhyme with "home" but which do not make sense in the context of the poem include "dome," "foam," and "tome."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : BullsGold: 11/15
Jan 17 2023 : WesleyCrusher: 12/15
Jan 13 2023 : Guest 176: 4/15
Jan 12 2023 : Kat951: 7/15
Jan 11 2023 : bmrsnr: 15/15
Dec 30 2022 : Hando: 7/15
Dec 27 2022 : cjb1: 13/15
Dec 11 2022 : comark2000: 15/15
Dec 01 2022 : Guest 119: 2/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Mixed Poetry:

All of my poetry quizzes that don't fit in other categories.

  1. Poetic Forms Tough
  2. Scorn Not the Sonnet Tough
  3. The Fascinating Lives of Poets Average
  4. I'm in Love Easier
  5. I'm in Love (Part II) Average
  6. Rhyme in Poetry Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us