Quiz about Rumpelstiltskin Mania
Quiz about Rumpelstiltskin Mania

Rumpelstiltskin Mania Trivia Quiz


'Rumpelstiltskin' was one of Grimm Brothers original 'Children's and Household Tales', published in 1812. The original fairy tales were written in German and more tranquil than the 1857 horrific translation.

A multiple-choice quiz by mini70. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Fables and Fairy Tales

Author
mini70
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,757
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
660
Last 3 plays: 81290 (9/10), 79991 (7/10), Guest 64 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What sort of creature was Rumpelstiltskin? Hint

A zombie
A fairy
A witch
An imp

2. Where did the miller's family live? Hint

A millery
A small village
In the woods
On a farm

3. The miller's daughter had to spin what into gold? Hint

straw
wool
linen
flax

4. What did the miller's daughter reward Rumpelstiltskin with on the first night of spinning up gold? Hint

A ring
A necklace
A charm
A pendant

5. What did the king promise the miller's daughter on the third night? Hint

To keep some of the gold
Jewelry
To return to her family
To make her his wife

6. What did Rumpelstiltskin demand of the miller's daughter on the third night? Hint

Her firstborn child
Her younger brother
A bag of gold
A room in the castle

7. After the miller's daughter became queen, how soon did she have a child? Hint

Three years later
Nine months later
A year later
Two years later

8. How many days does Rumpelstiltskin give the queen to guess his real name so she could keep her child? Hint

Three days
Five days
Seven days
One day

9. How does the queen find out Rumpelstiltskin's name? Hint

She follows his shoe prints
She hires a messenger to follow Rumpelstiltskin in the woods
She hires a witch with a crystal ball
She hires a hunter to interrogate him

10. In the end of the 1812 version, what happens to Rumpelstiltskin? Hint

He runs away never to return
He turns into an ivy plant
He gets so angry he tears himself in half
He goes off to another kingdom


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What sort of creature was Rumpelstiltskin?

Answer: An imp

Rumpelstiltskin was an imp, or strange little man with magical powers, who lived alone in the Woods. He helped the miller's daughter who would someday have a baby that Rumpelstiltskin wanted.
2. Where did the miller's family live?

Answer: A small village

The miller's family lived in a small village, also near the woods where Rumpelstiltskin lived. They were very poor peasants; however, the miller told the King how gifted his daughter was.
3. The miller's daughter had to spin what into gold?

Answer: straw

The miller's daughter had no idea how to make straw into gold, although her father boasted she could. The King demanded that she turn the straw into gold, and locked her up in a room full of straw and a spinning wheel.
4. What did the miller's daughter reward Rumpelstiltskin with on the first night of spinning up gold?

Answer: A necklace

She rewarded Rumpelstiltskin with her necklace the first night and rewarded him a ring on the second night. They were the only things she had at hand.
5. What did the king promise the miller's daughter on the third night?

Answer: To make her his wife

The king also promised he would behead the miller's daughter if she didn't produce the gold the next morning. The king was quite greedy and ruthless, he thought he could continue to acquire lots of gold.
6. What did Rumpelstiltskin demand of the miller's daughter on the third night?

Answer: Her firstborn child

The miller's daughter had nothing to give Rumpelstiltskin on the third night, so she agreed to the strange promise of her firstborn child, unaware of her future. Rumpelstiltskin only wanted her first child.
7. After the miller's daughter became queen, how soon did she have a child?

Answer: A year later

A year after, the new queen brought a beautiful child into the world,
and she forgot the promise. However, the next day Rumpelstiltskin appeared into her room and demanded to keep her child.
8. How many days does Rumpelstiltskin give the queen to guess his real name so she could keep her child?

Answer: Three days

Rumpelstiltskin gives the queen three days to guess his real name. He did have some empathy. The queen, in anguish, tries to think of every name imaginable.
9. How does the queen find out Rumpelstiltskin's name?

Answer: She hires a messenger to follow Rumpelstiltskin in the woods

The queen's messenger follows Rumpelstiltskin into the woods and sees him dancing around a fire chanting aloud his name. Rumpelstiltskin likes to make rhymes and songs which have his name in it.
10. In the end of the 1812 version, what happens to Rumpelstiltskin?

Answer: He runs away never to return

In the 1812 version of 'Rumpelstiltskin', the angry imp runs away never to return to the queen. In the 1857 version, Rumpelstiltskin tears himself into half and falls into a chasm in the ground and disappears.
Source: Author mini70

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : 81290: 9/10
Jan 26 2023 : 79991: 7/10
Jan 26 2023 : Guest 64: 8/10
Jan 26 2023 : Guest 173: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 162: 9/10
Jan 24 2023 : Guest 69: 1/10
Jan 22 2023 : Guest 72: 10/10
Jan 22 2023 : joseluna11: 7/10
Jan 22 2023 : Guest 173: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Fabled Headlines Very Easy
2. What's the Right Fairytale? Very Easy
3. If Snowmen Could Talk.... Very Easy
4. The Moral of the Story is... Very Easy
5. What X Did Next Very Easy
6. Haiku Fairy Tales Very Easy
7. How Grimm Easier
8. Match Up Fairy Tale Characters Easier
9. Nursery Rhymes Easier
10. Settings of the Brothers Grimm Easier
11. Once Upon A Time Easier
12. Old Upon A Time Easier

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us