FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Secret of Chimneys
Quiz about The Secret of Chimneys

The Ultimate The Secret of Chimneys Quiz | Christie, Agatha


This is about Agatha Christie's 'The Secret of Chimneys'. There ARE SPOILERS in this (if you haven't read the book you won't be able to do the quiz anyway!) :) Have fun!

A multiple-choice quiz by anneliesj. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Christie, Agatha
  8. »
  9. Superintendent Battle

Author
anneliesj
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
143,561
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
399
Last 3 plays: Guest 170 (7/10), Guest 86 (4/10), Guest 79 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the 'gold mine' that Dutch Pedro gave to James McGrath in the second chapter? Hint

The memoirs of Count Stylptitch
A reference for a job in gold fields
Directions to the location of a gold mine in the interior
A packet of letters signed Virginia Revel

2. What was the name of the fictitious republic of which Prince Michael was next in line to the throne? Hint

Belsornia
Czechotenegro
Herzoslovenia
Herzoslovakia

3. What were the two aliases mentioned of Prince Michael? Hint

Count Stanislaus and Baron Lolopretjzyl
Count Stanislaus and Mr. Holmes
Count Stylptitch and Anthony Cade
Count Stylptitch and Boris Anchoukoff

4. Why did Boris Anchoukoff serve Anthony Cade after Prince Michael was killed? Hint

He thought that Anthony had killed his master and wanted to keep a close eye on him
It was Prince Michael's dying wish that Boris should serve Anthony
He recognised Anthony as King Victor
He recognised Anthony as Prince Nicholas Obolovitch

5. Who turned out to be King Victor in disguise? Hint

Anthony Cade
Mr. Hiram Fish
Herman Isaacstein
Monsieur Lemoine

6. What was the name of the secret society who were trying to steal Count Stylptitch's memoires from Anthony? Hint

The Comrades of Loyalty
The Brothers of Loyalty
The Comrades of the Red Hand
The Brothers of the Red Hand

7. What was the name of the waiter who tried to attack Anthony with a knife? Hint

Giuseppe
Paolo
Marco
Fabrizio

8. What was arranged to stop Virginia Revel from coming to Chimneys for the weekend? Hint

A false telegram telling her to go to Ranelagh
A dead body in her lounge
The theft of her fur coat
Someone arriving to blackmail her

9. Where was the diamond found? Hint

In the library behind the 'Life and Times of the Earl of Richmond'
In the nursery
In the secret passageway leading to the Council Chamber
In the garden under the 'Richmond' rose bush

10. Who married whom in the end? Hint

Anthony and Bundle married
Bill and Bundle married
Bill and Virginia married
Anthony and Virginia married


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the 'gold mine' that Dutch Pedro gave to James McGrath in the second chapter?

Answer: A packet of letters signed Virginia Revel

The memoirs of Count Stylptitch were given to James by Count Stylptitch himself and James doesn't say how he knows of the gold mine.
2. What was the name of the fictitious republic of which Prince Michael was next in line to the throne?

Answer: Herzoslovakia

3. What were the two aliases mentioned of Prince Michael?

Answer: Count Stanislaus and Mr. Holmes

Count Stylptitch was the Herzoslovakian nobleman who gave his memoirs to James McGrath. Baron Lolopretjzyl was another Herzoslovakian who represented the Loyalist Party of Herzoslovakia in London. Anthony Cade was the main character in the story. Prince Michael posed as Count Stanislaus at Chimneys and as Mr. Holmes when he picked up Count Sylptitch's memoirs from Anthony.
4. Why did Boris Anchoukoff serve Anthony Cade after Prince Michael was killed?

Answer: He recognised Anthony as Prince Nicholas Obolovitch

Anthony was worried that Boris recognising him would lead him to be arrested for the murder of Prince Michael.
5. Who turned out to be King Victor in disguise?

Answer: Monsieur Lemoine

Anthony and Mr. Fish found the real M. Lemoine at the house in Dover where the Comrades of the Red Hand met.
6. What was the name of the secret society who were trying to steal Count Stylptitch's memoires from Anthony?

Answer: The Comrades of the Red Hand

The Comrades left a piece of paper with a red hand on it at all of their crime scenes.
7. What was the name of the waiter who tried to attack Anthony with a knife?

Answer: Giuseppe

Has anyone else noticed that as soon as there is a blackmailing waiter in Agatha Christie books, he is automatically Italian and called Giuseppe? For example, this book, "The Seven Dials Mystery", "the Mirror Crack'd from Side to Side", etc ...
8. What was arranged to stop Virginia Revel from coming to Chimneys for the weekend?

Answer: A dead body in her lounge

A false telegram is sent to the members of Virginia's household, purporting to be from her, telling her staff to go to Ranelagh for the weekend so that they would be out of the way when she found the body of Giuseppe in her lounge. Giuseppe had previously arrived on her doorstep with the letters signed 'Virginia Revel' and she had allowed him to blackmail her of 40.00, even though she hadn't written the letters and her husband was dead.
9. Where was the diamond found?

Answer: In the garden under the 'Richmond' rose bush

The memoirs revealed the hiding place in the secret passageway, in which was hidden the second clue of 'rose'. Anthony trapped Mademoiselle Brun and King Victor by stating that the diamond was behind the 'Life and Times of the Earl of Richmond', although he and Mr. Hiram Fish knew that it was in the garden.
10. Who married whom in the end?

Answer: Anthony and Virginia married

They then go to Herzoslovakia to take over the throne.
Source: Author anneliesj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 11 2023 : Guest 170: 7/10
May 01 2023 : Guest 86: 4/10
Apr 16 2023 : Guest 79: 6/10
Apr 05 2023 : Guest 82: 8/10
Apr 02 2023 : Guest 94: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Towards Zero (1944) Easier
2. Agatha Christie's "Towards Zero" Average
3. Easy to Kill Average
4. Towards Zero Average
5. Towards Zero Average
6. The Seven Dials Mystery Average
7. The Seven Dials Mystery Average
8. 'The Secret Of Chimneys' Average
9. The Secret of Chimneys Average
10. Who Solved It? Easier
11. Sorting Agatha Christie Easier
12. Clued in on Christie Easier

5/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us