Quiz about The Butcher Boy
Quiz about The Butcher Boy

The Butcher Boy Trivia Quiz


"The Butcher Boy", released in 1917, was the first independent film to come out of Roscoe "Fatty" Arbuckle's Comique Studio.

A multiple-choice quiz by ubermom. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. B
  8. »
  9. Br - Bz Movies

Author
ubermom
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,986
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
135
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Aside from being Roscoe Arbuckle's first independent short at Comique, "The Butcher Boy" is a cinematic milestone for another reason; it marks the film debut of Buster Keaton. The film also stars Arbuckle's nephew, who shares equal billing with Keaton. Who was he? Hint

Al St. John
Horace Haine
Joe Bordeaux
William Jefferson

2. Fatty's butcher work would not gain USDA approval. What does he do to the meat that's unsavory? Hint

Sweep it off the scales with a whisk broom into a dust pan
Squish a bug on it
Handle it with dirty hands
All of these

3. The pepper grinder at the shop probably wouldn't pass muster in a modern store either. Why not? Hint

It's also used to grind meat.
It's powered by a dog running on a treadmill.
A store clerk dumps the floor sweepings into it.
All of these

4. When Buster Keaton makes his entrance, he's wearing two articles that will be part of his usual look for the rest of his career. On his feet are his famous slapshoes. What kind of hat does he sport? Hint

boater
cap
derby
porkpie

5. When Buster Keaton makes his entrance, he goes straight for an old favorite vaudeville prop. What does he grab first? Hint

A broom
Hats
A pie
Flour

6. Though he was briefly sidetracked by other merchandise, Buster quickly homes in on the thing he'd come to purchase. What is it?

Answer: (One word -- and it leads Buster into a sticky situation.)
7. How is Buster distracted while Fatty is filling his order? Hint

He's flirting with a pretty girl.
He's kibitzing in a checker game.
He's lighting a cigarette.
He's sampling the sweets.

8. When Buster returns to the store, Fatty and his rival are fighting, and Buster ends up getting nailed in the face with something Fatty throws at his rival. What is it? Hint

A bag of flour
A scoop of ice cream
A pie
A pail of water

9. Buster quickly ends up in a fight with Fatty's rival as Fatty makes off with the girl. When another innocent bystander gets caught in the crossfire, we see Buster react by doing something he's reputed never to do. Fill in the blank: "He ______."

Answer: (One word. Did we really just see "The Great Stone Face" do that?)
10. The transition from the first part of the film to the second sees Fatty despondent. Why is he so sad? Hint

His girl has gone away to boarding school.
His girl's father has forbidden them to see each other.
His dog ran away.
He got fired from his job.

11. Fatty wants to visit his girl at school. How does he manage this? Hint

He dresses as a girl and pretends to be her cousin.
He dresses as a nurse, and the girl pretends she's sick.
He pretends to be a teacher and gets hired at the school.
He poses as her brother.

12. Fatty's rival disguises as a student in a plot to get the girl for himself. What's his plan? Hint

He plans to frame Fatty for a theft.
He plans to impress the girl by flashing a lot of cash.
He plans to have Buster dress as a girl and lure Fatty away.
He plans for Buster and another friend to kidnap her.

13. What does Fatty's rival do at dinner, that disgusts Fatty and the girl? Hint

He butters his bread with his fingers.
He belches loudly and repeatedly.
He blows his nose in his napkin.
He eats peas off his knife and overstuffs his mouth.

14. When Buster gets chased into the Principal's office, what does she do to him? Hint

She pulls a gun on him.
She dumps a pitcher of water on him.
She breaks a vase over his head.
She yanks the rug out from under him.

15. How does the movie end? Hint

The girl accepts Fatty's proposal and they end in a kiss.
Fatty and the girl skip off to get married.
The girl decides she likes Buster better and runs away with him.
Fatty and the girl are married and have twins.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aside from being Roscoe Arbuckle's first independent short at Comique, "The Butcher Boy" is a cinematic milestone for another reason; it marks the film debut of Buster Keaton. The film also stars Arbuckle's nephew, who shares equal billing with Keaton. Who was he?

Answer: Al St. John

The other men shared the screen with Arbuckle in "The Other Man" in 1916.

Alone in New York City, after breaking up his family's vaudeville act, 21-year-old Buster Keaton chanced upon Lou Anger, who he knew from traveling the vaudeville circuit with his family. Anger had become a studio manager for Joe Schenck. Anger invited Keaton to tour the studio, Arbuckle invited Keaton to join the fun, and thus was born one of the most inventive partnerships in film history.

After Arbuckle went on to do feature films, Al St. John appeared in small roles in a couple of Buster Keaton two-reelers, then went on to do feature films without his old Comique gang. He eventually settled into playing roles as a sidekick in westerns, gaining the nickname "Fuzzy".
2. Fatty's butcher work would not gain USDA approval. What does he do to the meat that's unsavory?

Answer: All of these

We're introduced to Fatty's character as he emerges from the meat locker, clad in a heavy fur coat that he wears every time he enters cold storage. He immediately sets to work. The very first piece of meat he turns his attention to gets plenty of abuse as he hacks at it, manhandles it, squishes a bug on it, and takes to it with the whisk broom before wrapping it for sale.

He also flings the meat around quite a bit, tossing one chunk from across the room onto a meat hook.
3. The pepper grinder at the shop probably wouldn't pass muster in a modern store either. Why not?

Answer: It's powered by a dog running on a treadmill.

Fatty has a separate meat grinder, which he puts counter sweepings into. The only thing we see going into the pepper mill is pepper, but the dog-powered engine probably would send health inspectors into overdrive -- as would the fact that the dog jumps up on the counter. Luke, the Comique dog, is seen in many Arbuckle shorts.
4. When Buster Keaton makes his entrance, he's wearing two articles that will be part of his usual look for the rest of his career. On his feet are his famous slapshoes. What kind of hat does he sport?

Answer: porkpie

Most silent film comics wore derby hats. It's unclear why Buster chose the porkpie, but he made it work for him. He fashioned his own at first, and later made them with the help of his third wife, Eleanor. He'd rip the lining out of a gray Stetson fedora and take off the hat band, which would later be replaced with the broad ribbon. Buster would punch out the crown, and soak the whole thing in sugar water.

Then he'd trim and flatten the brim, and punch and shape the crown down into its classic porkpie shape.

The hats took quite a bit of abuse, and he'd sometimes need as many as a dozen for a single film.
5. When Buster Keaton makes his entrance, he goes straight for an old favorite vaudeville prop. What does he grab first?

Answer: A broom

Buster plays around with the brooms, flipping one lightly off the floor with his feet and neatly tossing it into a barrel. Later he uses a broom to take a swing at Al St. John.

Buster revived his most famous vaudeville broom bit later in his career, when filming "The Playhouse" (1921). He punched the broom handle through a knothole in the floor, upending himself -- a stunt he'd originally done on stage with his father when he was just a lad.
6. Though he was briefly sidetracked by other merchandise, Buster quickly homes in on the thing he'd come to purchase. What is it?

Answer: molasses

Buster is going for a laugh from his first encounter with the molasses: He sees a puddle of it on the floor, dabs his shoe into it, and scoops some off his sole with his finger for a taste. From there, he ends up with a molasses-befouled hat stuck to his head, and his foot stuck to the floor. We get another disgustingly funny moment when Fatty wipes some molasses off Buster's hair, and each of them in turn licks some off his finger.
7. How is Buster distracted while Fatty is filling his order?

Answer: He's kibitzing in a checker game.

Buster's interference isn't appreciated, but it establishes that he's not paying attention to what Fatty's doing. Buster later wanders off again and gives Fatty a chance to dump the pailful of molasses into Buster's hat to get at the money Buster had left in the pail.
8. When Buster returns to the store, Fatty and his rival are fighting, and Buster ends up getting nailed in the face with something Fatty throws at his rival. What is it?

Answer: A bag of flour

When filming, Buster had asked Roscoe how to avoid flinching when the bag was thrown at him. Roscoe told him to be facing in the other direction, "and when I yell 'Turn!' it'll be there." As Buster later said, "He put my head where my feet had been." Buster goes heels over head and joins the fight, soon throwing his first pie at Al St. John.
9. Buster quickly ends up in a fight with Fatty's rival as Fatty makes off with the girl. When another innocent bystander gets caught in the crossfire, we see Buster react by doing something he's reputed never to do. Fill in the blank: "He ______."

Answer: smiles

The bystander, like Buster, gets a bag of flour right in the kisser. Buster's grin earns him a pie in the face from the bystander.

Contrary to popular belief, "The Great Stone Face" smiled quite a bit on camera -- when he first got started. During his Comique days, Buster smiled, grimaced, laughed, and otherwise deviated from his later famous deadpan expression.
10. The transition from the first part of the film to the second sees Fatty despondent. Why is he so sad?

Answer: His girl has gone away to boarding school.

The entire second part takes place at the boarding school, with Fatty in drag. Arbuckle donned women's clothing for many of his films, including "Coney Island" (1917) and "Good Night, Nurse" (1918).
11. Fatty wants to visit his girl at school. How does he manage this?

Answer: He dresses as a girl and pretends to be her cousin.

Fatty looks quite fetching in his frock and bloomers. But the ruse leads to complications, especially when the Principal tries to undress Fatty for bed. Fatty ends up getting a spanking with a hairbrush because of how vigorously he rejects the Principal's help.
12. Fatty's rival disguises as a student in a plot to get the girl for himself. What's his plan?

Answer: He plans for Buster and another friend to kidnap her.

Al also dresses as a girl to infiltrate the school. He's a homely girl, with his Raggedy Ann braids and Harold Lloyd glasses. And as we'll see, his table manners leave quite a bit to be desired.
13. What does Fatty's rival do at dinner, that disgusts Fatty and the girl?

Answer: He eats peas off his knife and overstuffs his mouth.

It's Fatty who butters the bread with his fingers, putting the excess butter back into the butter dish. Strangely enough, Fatty eats his soup quite daintily, even genteelly, and complains that Al is slurping.
14. When Buster gets chased into the Principal's office, what does she do to him?

Answer: She pulls a gun on him.

Buster, Al, and their unnamed accomplice all end up being held at gunpoint by the Principal while she calls the cops. The scene ought to be lifted for an ad for antiperspirant, since Buster, alone of the three, sports very noticeable sweat marks in his underarms.
15. How does the movie end?

Answer: Fatty and the girl skip off to get married.

They see a sign for a nearby parson and decide on the spot to tie the knot. By this point Fatty has lost his hat and curly blonde wig, but is still in his frock, bloomers, and Mary Janes. Arbuckle got compliments from critics for how smartly he put together his feminine attire.
Source: Author ubermom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Brave Average
2. The Broadway Melody Average
3. Bridge of Spies Average
4. All About "Breaking Away" Average
5. The Brave Little Toaster Average
6. Brooklyn Average
7. "Bridesmaids" ... Down the Aisle of Laughs Average
8. The Bubble (2022) Average
9. The Bridges of Madison County Easier
10. 'Brief Encounter' (1945) Average
11. Brazil Average
12. The Bucket List Average

12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us