Quiz about A Little In Love
Quiz about A Little In Love

A Little In Love Trivia Quiz


In 1997, Engelbert Humperdinck released "A Little in Love." This quiz includes one question on each of the album's thirteen songs and two more questions relating to aspects of the album in general.

A multiple-choice quiz by Catreona. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Engelbert Humperdinck

Author
Catreona
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
380,877
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
184
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. To what song on Engelbert's "A Little in Love" album is this the chorus?

"To feel your arms around me
And let your world surround me
It's like the first time
Ev'ry time I'm loving you"
Hint

The First Time in My Life
My World
Loving You
In Love with You

2. Complete the lyric with the title of this song from Engelbert's "A Little in Love" album:

"__________
Is an ocean of wanting you
__________
Runs a river of my love
__________
I am drowning in a sea of pain
Please let me tell you once again
I love you __________"
Hint

Behind My Smile
Deep Inside Me
Deep in My Heart
In My loneliness

3. According to the song on his "A Little in Love" album, what kind of heart does Engelbert have? Hint

Happy
Lonely
Faithful
Jealous

4. Is the girl described in "There She Goes" on Engelbert's "A Little in Love" album ever named?

Yes
No

5. Complete the lyric to the title song of Engelbert's album "A Little in Love:"

"A little in love, I'm just a little in love
Gotta find her once again
'Cos I don't want the to end
Gonna search the city for that pretty girl
Who just might be..."
Hint

Just a little in love with me
Just a little in love like me
Beginning to love just me
Crying 'cos she can't find me

6. "The Little Cafe by the Harbour" is one of seven songs on Engelbert's "A Little in Love" album with English lyrics by the prolific British lyricist Barry Mason. How does it differ from the majority of Mason's lyrics? Hint

It is a typical Barry Mason lyric.
It employs a complicated rhyme scheme and obscure imagery.
The lyric contains no rhymes whatever.
It focuses on a place rather than a person or a relationship.

7. What is the title of the claustrophobic, despairing song on Engelbert's "A Little in Love" album from which these lyrics come?

"Who can tell me now
My heart just needs an answer
Will I ever love somebody
The way that I loved her
At night I can't reach out to feel
Her warmth against my skin
The daylight lasts forever and
The walls are closing in"
Hint

Who can tell me?
The Truth
The End
The Answer

8. Sometimes Engelbert records songs that show his concern for the world and for humanity as a whole. How many people does he sing about on his "A Little in Love" album? Hint

Six billion
Eight billion
Seven billion
Ten billion

9. What is it that is breaking in the song from Engelbert's album "A Little in Love?"

"I gotta feeling something's breaking
And it's all coming down
There's gonna be a million pieces
Scattered here upon the ground
I can see my future fading
I have no place to start
I gotta feeling something's breaking
And it just might be _____"
Hint

My heart
My will
Your heart
My mind

10. In "This Is a Night" from Engelbert's album "A Little in Love," a song about a one-night stand, where are the speaker and his lover? Hint

Their home city
A distant city
A village
The suburbs

11. In "Why Don't You Go" on Engelbert's "A Little in Love album, what is the reason the lovers are parting? Hint

She has fallen in love with someone else.
They have amicably agreed to go their separate ways.
He feels she does not understand him.
She feels smothered and needs to find herself.

12. In "If I Could Only Be with You," on Engelbert's album "A Little in Love," do the lyrics explicitly state at any point that the lost loved one is dead?

Yes
No

13. What is the situation in "The Road To Nowhere" on Engelbert's album "A Little in Love" Hint

The speaker's lover has left him and he feels relief.
The speaker has left his lover and is celebrating.
The speaker has left his lover but is now feeling lost
The speaker's lover has left him and he is distraught.

14. On Engelbert's album "A Little in Love" the songs "Faithful Heart" and "The Truth" have English lyrics by Louise Dorsey. Who is she? Hint

Engelbert's daughter
Engelbert's wife
No relation to Engelbert
Engelbert's sister

15. Apart from the English lyricists, the songwriters represented on Engelbert's album "A Little in Love" are primarily of what nationality or nationalities? Hint

Russian
Italian and Spanish
Dutch and German
Hungarian


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. To what song on Engelbert's "A Little in Love" album is this the chorus? "To feel your arms around me And let your world surround me It's like the first time Ev'ry time I'm loving you"

Answer: In Love with You

Though the song's title "In Love with You" recurs in the verses, it doesn't appear in the chorus. "In Love With You," written by P. van Asten and R. de Bois, has English lyrics by Pamela Phillips Oland.

"My World (Il Mondo) is on Engelbert's 1967 album "Release Me." He has recorded songs that have the phrase "loving you" in the title including "Loving You, Losing You," on 1977's "Miracles by Engelbert Humperdinck" and "Loving You Too Long" on the 1979 album "This Moment in Time." "The First time in My Life" also comes from "This Moment in Time."
2. Complete the lyric with the title of this song from Engelbert's "A Little in Love" album: "__________ Is an ocean of wanting you __________ Runs a river of my love __________ I am drowning in a sea of pain Please let me tell you once again I love you __________"

Answer: Deep in My Heart

"Deep In My Heart," written by A. Mol, C. Bergman, E. Veerhoff, E. van Prehn and A. Hazes with English lyrics by Barry Mason, tells of loneliness and remorse. The water imagery in the chorus underlines the sense of lostness expressed in the verses. As so often in Mason's lyrics, the seeming simplicity conceals a wealth of emotion.
3. According to the song on his "A Little in Love" album, what kind of heart does Engelbert have?

Answer: Faithful

"I got a faithful heart
A faithful heart inside of me
And I could Love you
From this moment till eternity
Take me for who I am
And what I'll do is promise you
A faithful heart your whole life through"

"Faithful Heart" was written by E. Driessen and B. Meuldijk with English lyrics by Louise Dorsey.
4. Is the girl described in "There She Goes" on Engelbert's "A Little in Love" album ever named?

Answer: No

Not only is she never named, she remains an abstraction and something of a mystery throughout.

""There she goes
The kind of woman you just can't explain
There she goes
You take a look and then you look again"

"There She Goes," written by B. Savenberg, has English lyrics by Barry Mason.
5. Complete the lyric to the title song of Engelbert's album "A Little in Love:" "A little in love, I'm just a little in love Gotta find her once again 'Cos I don't want the to end Gonna search the city for that pretty girl Who just might be..."

Answer: Just a little in love like me

"A Little In Love" written by G. Hessing and A. Mol with English lyrics by Barry Mason tells the story of a lonely man who falls in love at first sight and the girl he can't let get away just in case she feels the same way.
6. "The Little Cafe by the Harbour" is one of seven songs on Engelbert's "A Little in Love" album with English lyrics by the prolific British lyricist Barry Mason. How does it differ from the majority of Mason's lyrics?

Answer: It focuses on a place rather than a person or a relationship.

Barry Mason's straight forward, sensitive and often touching lyrics most often focus on a person as in "There She Goes," elsewhere on this album, or on a relationship, such as the one in crisis and coming to an end in "Why Don't You Go," also included on this album. The four other Mason songs on "A Little in Love are: "Deep in My Heart," "A Little in Love," "Something's Breaking" and "This Is a Night."

Throughout his career, Engelbert has recorded a good number of Mason lyrics beginning with his second Number One hit "The Last Waltz" in 1967. In fact, though I have not done an exhaustive count, it is clear from even a casual perusal of his catalog that he has recorded more songs with lyrics by Barry Mason than another single lyricist.

"The Little Cafe By The Harbour" was written by P. Kartner with English lyrics by Barry Mason.
7. What is the title of the claustrophobic, despairing song on Engelbert's "A Little in Love" album from which these lyrics come? "Who can tell me now My heart just needs an answer Will I ever love somebody The way that I loved her At night I can't reach out to feel Her warmth against my skin The daylight lasts forever and The walls are closing in"

Answer: The Truth

"The Truth" written by J. Ewbank with English lyrics by Louise Dorsey powerfully evokes the isolating blackness of despair. In this case it is the despair borne of having lost a stable relationship and a loved person.
8. Sometimes Engelbert records songs that show his concern for the world and for humanity as a whole. How many people does he sing about on his "A Little in Love" album?

Answer: Seven billion

"7 Billion People," written by J. Fluitsma, E. van Tijn and F. Rels with English lyrics by Pamela Phillips Oland, celebrates both the brotherhood of Man and the uniqueness of our planet, what has been called Spaceship Earth.
9. What is it that is breaking in the song from Engelbert's album "A Little in Love?" "I gotta feeling something's breaking And it's all coming down There's gonna be a million pieces Scattered here upon the ground I can see my future fading I have no place to start I gotta feeling something's breaking And it just might be _____"

Answer: My heart

The quiet evening beach described in "Something's Breaking" contrasts with the turmoil in the speaker's mind and the seemingly eternal ocean contrasts with the wreck his life has become. The song was written by N. Ignatiathis and B. Neyman with English lyrics by Barry Mason
10. In "This Is a Night" from Engelbert's album "A Little in Love," a song about a one-night stand, where are the speaker and his lover?

Answer: A distant city

Written by G. Meeuwis with English lyrics by Barry Mason, "This Is a Night" describes an escape from the dullness of real life into the fantasy world of books and movies.
11. In "Why Don't You Go" on Engelbert's "A Little in Love album, what is the reason the lovers are parting?

Answer: She has fallen in love with someone else.

The speaker doesn't want to lose his lover, but he knows he already has done so irretrievably.

"It's time to go, walk away
We got nothing left to say
It's the end, don't pretend
I'm so tired of trying
Let it be, I give in
It's a war I just can't win
Why don't you go to him?""

"Why Don't You Go?" was written by H. Campbell and P. de Leeuw with English lyrics by Barry Mason
12. In "If I Could Only Be with You," on Engelbert's album "A Little in Love," do the lyrics explicitly state at any point that the lost loved one is dead?

Answer: No

The lyrics do not explicitly state that the person being addressed is dead. For that matter, they do not state that the person is a lover; it could be any deeply loved person who is absent. My sense is that the speaker is addressing a dead and sorely missed lover, but another listener might draw other conclusions. The grief, still fresh and sharp after many years, is unmistakable.

"If I could only be with you
There's still so many things for us to do
The years have passed and tears still fill my eyes
Every time I think about our love that never dies."

"If I Could Only Be with You" was written by J. Ewbank
13. What is the situation in "The Road To Nowhere" on Engelbert's album "A Little in Love"

Answer: The speaker's lover has left him and he is distraught.

The title of "The Road to Nowhere," written by P. Koelewijn with English lyrics by Pamela Phillips Oland, has a double meaning. Not only is the speaker distressed at the realization that his lover has left him and is, as he imagines, speeding away from himon a road that can only lead her to destruction, but his thoughts, his very life itself now seem to be going nowhere, trapped in an endless feedback loop of misery.
14. On Engelbert's album "A Little in Love" the songs "Faithful Heart" and "The Truth" have English lyrics by Louise Dorsey. Who is she?

Answer: Engelbert's daughter

Louise Dorsey (B. July 28, 1964) is Engelbert and Patricia's eldest child and only daughter. She is a Nashville based musician and songwriter. Besides the two songs on this album, she also wrote the English lyrics for "I Know That We Have Loved Before," which can be found on Engelbert's 1993 studio album "Yours" and his 1995 concert album "Engelbert Live in Los Angeles." Louise has co-written several other songs recorded by Engelbert including "How Slow We Go," "Blame It on the Night" and "Totally Amazing." Engelbert has sung duets with her including "We Fell in Love" on his 1992 release "Hello Out There," "Healing" on "After Dark" (1996) and "Better" on 2014's "Engelbert Calling."
15. Apart from the English lyricists, the songwriters represented on Engelbert's album "A Little in Love" are primarily of what nationality or nationalities?

Answer: Dutch and German

Throughout his career Engelbert has recorded a number of originally Italian songs such as "Quando Quando Quando," "Let's Kiss Tomorrow Goodbye" and "Just Say I Love Her," as well as such Spanish songs as "Love Me with All Your Heart" and "Yours." He has written several songs with Hungarian musicians Laszlo Bencker) and Leslie Manoki which appear on his "Magic Night" and "Hello Out There" albums. To the best of my knowledge he has not recorded any Russian songs or written with any Russian songwriters.
Source: Author Catreona

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Cat's Album Quizzes:

Here is a library of my album quizzes. Happy listening, and quizzing!

  1. Paper Roses Average
  2. Who's Sorry Now? Average
  3. "Release Me": Engelbert's First Album Average
  4. A Merry Christmas with Engelbert Humperdinck Average
  5. A Little In Love Average
  6. Promises, Promises Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us