Quiz about Anatomy of a Song Comfortably Numb
Quiz about Anatomy of a Song Comfortably Numb

Anatomy of a Song: "Comfortably Numb" Quiz


Just how much do you know about Pink Floyd's classic "Comfortably Numb"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #11 in the 'Anatomy' series.

A multiple-choice quiz by FussBudget. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
FussBudget
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
206,043
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
9170
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: dee1304 (2/10), Guest 184 (9/10), bchilds1996_ (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Please complete the missing word:

"Hello?
Is there anybody in there?
Just ______ if you can hear me"
Hint

Speak
Tap your foot
Blink
Nod

2. The song continues:

"Come on, now
I hear you're feeling down
Well I can ease your pain"

What friendly line follows?
Hint

Help you now to see again
Don't want you to go insane
Gonna make you walk again
Get you on your feet again

3. "Relax
I'll need some information first
Just the ______ facts
Can you show me where it hurts?"

What word is missing from this lyric?

Answer: (One Word)
4. What is it that is "On the horizon"? Hint

The sunset
Smoke
No hope
A storm

5. "When I was a child I ______" Hint

Was very sickly
Wet my pants
Lost my parents
Had a fever

6. How many "balloons" are mentioned in the song? Hint

Three
One
Four
Two

7. "O.K.
Just a little _______ "

What is missing from this lyric?
Hint

Pin prick
Oil slick
Card trick
Mouse click

8. Of the following body parts, which is mentioned last during the song? Hint

Feet
Finger
Lips
Hands

9. Towards the end of the song, it is explained that "The dream is gone". Why has the dream gone? Hint

Because the child is grown
Because the lights came on
Because all hope has gone
Because I have woken up

10. On which Pink Floyd album did "Comfortably Numb" first appear? Hint

The Wall
Delicate Sound Of Thunder
A Momentary Lapse Of Reason
Wish You Were Here


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Please complete the missing word: "Hello? Is there anybody in there? Just ______ if you can hear me"

Answer: Nod

The song opens with:

"Hello?
Is there anybody in there?
Just nod if you can hear me"

According to www.songfacts.com: "Roger Waters wrote the lyrics. While many people thought the song is about drugs, Waters claims it is not. The lyrics are about what he felt like as a child when he was sick with a fever. As an adult, he got that feeling again sometimes, entering a state of delirium, where he felt detached from reality".
2. The song continues: "Come on, now I hear you're feeling down Well I can ease your pain" What friendly line follows?

Answer: Get you on your feet again

"Come on, now
I hear you're feeling down
Well I can ease your pain
Get you on your feet again"
3. "Relax I'll need some information first Just the ______ facts Can you show me where it hurts?" What word is missing from this lyric?

Answer: Basic

"Relax
I'll need some information first
Just the basic facts
Can you show me where it hurts?"

If it's anything like my Doctor, it hurts more when you get the bill!
4. What is it that is "On the horizon"?

Answer: Smoke

"There is no pain you are receding
A distant ship, smoke on the horizon"

According to www.songfacts.com: "Dave Gilmour wrote the music while he was working on a solo album in 1978. He brought it to "The Wall" sessions and Waters wrote lyrics for it".
5. "When I was a child I ______"

Answer: Had a fever

"When I was a child I had a fever"

Of the four choices presented, this one seemed like the most desirable...
6. How many "balloons" are mentioned in the song?

Answer: Two

"When I was a child I had a fever
My hands felt just like two balloons"

According to www.songfacts.com: "In a radio interview around 1980 with Jim Ladd from KLOS in Los Angeles, Roger Waters said part of the song is about the time he got hepatitis but didn't know it. Pink Floyd had to do a show that night in Philadelphia, and the doctor Roger saw gave him a sedative to help the pain, thinking it was a stomach disorder. At the show, Roger's hands were numb "like two toy balloons". He was unable to focus, but also realized the fans didn't care because they were so busy screaming, hence "comfortably" numb. He said most of "The Wall" is about alienation between the audience and band".
7. "O.K. Just a little _______ " What is missing from this lyric?

Answer: Pin prick

"O.K.
Just a little pinprick
There'll be no more (aaaaaaaaah!)
But you may feel a little sick"

According to www.songfacts.com: "In the movie "The Wall", this plays in a scene where the main character, a rock star named "Pink" loses his mind and enters a catatonic state before a show. It was similar to what Syd Barrett, an original member of the band, went through in 1968 when he became mentally ill and was kicked out of the band".
8. Of the following body parts, which is mentioned last during the song?

Answer: Finger

The last lines of the song are:

"When I was a child
I caught a fleeting glimpse
Out of the corner of my eye
I turned to look but it was gone
I cannot put my finger on it now
The child is grown
The dream is gone
I have become comfortably numb"
9. Towards the end of the song, it is explained that "The dream is gone". Why has the dream gone?

Answer: Because the child is grown

"The child is grown
The dream is gone
I have become comfortably numb"

According to www.songfacts.com: "This was the last song Waters and Gilmour wrote together. They have not spoken to each other since Gilmour kept the band going in 1986. Waters left the band and felt there should be no Pink Floyd without him".
10. On which Pink Floyd album did "Comfortably Numb" first appear?

Answer: The Wall

A double album, "The Wall" was released in 1979. It featured such memorable tracks as "Another Brick In The Wall", "Mother", "Comfortably Numb" and "Run Like Hell".
Source: Author FussBudget

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : dee1304: 2/10
Feb 03 2023 : Guest 184: 9/10
Feb 02 2023 : bchilds1996_: 4/10
Feb 02 2023 : Guest 4: 5/10
Feb 02 2023 : Guest 104: 9/10
Feb 02 2023 : ranawari: 10/10
Feb 02 2023 : donnafs: 10/10
Feb 01 2023 : Guest 208: 9/10
Jan 31 2023 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Anatomy of a Song - Part 5:

This is part 5 of a collection of all of my "Anatomy of a Song" quizzes. They were the originals, much imitated since. I guess I should take that as a compliment!

  1. Anatomy of a Song: "Comfortably Numb" Easier
  2. Anatomy of a Song: "Moonlighting" Average
  3. Anatomy of a Song: "Taxi" Average
  4. Anatomy of a Song: "Sequel" Average
  5. Anatomy of a Song: "I Am The Walrus" Average
  6. Anatomy of a Song: "It's All About The Pentiums" Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us