FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anatomy of a Song The Joker
Quiz about Anatomy of a Song The Joker

Anatomy of a Song: "The Joker" Quiz


All about the lyrics to "The Joker", by the Steve Miller Band.

A multiple-choice quiz by guitargoddess. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Steve Miller

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
262,338
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4969
Awards
Top 5% quiz!
- -
Question 1 of 10
1. "Some people call me the ______
_________." What do people call him?
Hint


Question 2 of 10
2. "Some call me the ___________
___ _____." He goes by many terms; what's another of them?
Hint


Question 3 of 10
3. "Some people call me _____________." What might be his name?

Answer: (One Word - a male first name)
Question 4 of 10
4. "People talk about me baby, say I'm ___________." What do people say? Hint


Question 5 of 10
5. "'Cause I'm a picker, I'm a _________..." What else is he? Hint


Question 6 of 10
6. "I'm a ________ and I'm a _________..." He's two more things; what else? Hint


Question 7 of 10
7. "I play my music ________." How do the tunes get played? Hint


Question 8 of 10
8. "I'm a joker, I'm a smoker, I'm a _________
______..." One of the most famous lines in the song; the narrator is a self-proclaimed what?

Answer: (Two Words)
Question 9 of 10
9. "I get my lovin' ___________." How does the lovin' happen? Hint


Question 10 of 10
10. "I really love your _______, wanna shake your tree." What does he love? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 66: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Some people call me the ______ _________." What do people call him?

Answer: space cowboy

"The Joker" was first released on the 1973 album of the same name and was on top of the Billboard Hot 100 Chart in 1974.
2. "Some call me the ___________ ___ _____." He goes by many terms; what's another of them?

Answer: gangster of love

Years later, in 1990, the song reached number one in the UK after being used in a Levi's ad, giving it the record for the longest gap between transatlantic chart toppers.
3. "Some people call me _____________." What might be his name?

Answer: Maurice

The phrases "space cowboy", "gangster of love" and "Maurice" are all references to earlier songs by the Steve Miller Band, "Gangster of Love" from 1969's "Brave New World" and "Enter Maurice" from 1972's "Recall the Beginning... A Journey From Eden."
4. "People talk about me baby, say I'm ___________." What do people say?

Answer: doing you wrong

It is the second Steve Miller band song to use the phrase "pompatus". The first was "Enter Maurice", making "The Joker" an even further reference to "Enter Maurice."
5. "'Cause I'm a picker, I'm a _________..." What else is he?

Answer: grinner

The song has been covered by the rap duo Twiztid and also by Jason Mraz for the movie "Happy Feet".
6. "I'm a ________ and I'm a _________..." He's two more things; what else?

Answer: lover, sinner

"The Joker" has been used in many movies and television shows over the years, including "The Simpsons" when it was sung by Homer, and "That 70s Show" when the main characters sang it while sitting in their basement circle.
7. "I play my music ________." How do the tunes get played?

Answer: in the sun

There's a reference to the song in one of the most popular episodes of "Friends", "The One With the Embryos". This was the episode in which the "Friends" played a trivia game to see who knew the others better and it was revealed that Joey's childhood imaginary friend was Maurice, a space cowboy.
8. "I'm a joker, I'm a smoker, I'm a _________ ______..." One of the most famous lines in the song; the narrator is a self-proclaimed what?

Answer: midnight toker

"The Joker" was covered by k.d. lang on her 1997 album "Drag". The whole CD has a theme of smoking.
9. "I get my lovin' ___________." How does the lovin' happen?

Answer: on the run

The album "The Joker" was the Steve Miller Band's eighth studio album. It marked a change for the band when their style became more pop-oriented. The radio playing of the title track made this album the band's first real commercial success.
10. "I really love your _______, wanna shake your tree." What does he love?

Answer: peaches

There were three other singles released from the album: "Your Cash Ain't Nothin' But Trash", "Shubada du Ma Ma Ma", and "Evil".
Source: Author guitargoddess

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Steve Miller Band Lyrics Average
2. Hole and Courtney Love Average
3. Motor City Madman Average
4. Kelly Osbourne Difficult

5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us