FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Animals in Wagners Ring Cycle
Quiz about Animals in Wagners Ring Cycle

Animals in Wagner's Ring Cycle Quiz


Wagner's four-opera cycle "Das Ring des Nibelungen" contains a number of animal characters and references. What do you know about them?

A multiple-choice quiz by stedman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Richard Wagner

Author
stedman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,631
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
440
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: calmdecember (5/10), Guest 73 (8/10), Fifiona81 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first of the four operas is "Das Rheingold". During this work, the dwarf Alberich transforms himself into two creatures in order to impress the gods Wotan and Loge with his power. Which of the following scary creatures is the FIRST of these? Hint


Question 2 of 10
2. Pretending to be impressed by Alberich's first transformation, Loge implies that it would be too difficult for him to change into something small. Alberich responds by transforming himself into what diminutive creature? Hint


Question 3 of 10
3. During the first act of "Die Walkure" (the second opera in the Ring Cycle), the hero Siegmund compares himself to which creature? Hint


Question 4 of 10
4. In the second act of "Die Walkure", Wotan's wife, Fricka, arrives in a chariot pulled by a pair of what creatures? Hint


Question 5 of 10
5. First encountered in "Die Walkure", what is the name of Brunnhilde's horse? Hint


Question 6 of 10
6. In the first act of "Siegfried" (the third of the four Ring operas), the eponymous hero terrifies the dwarf Mime by introducing which wild animal into their home? Hint


Question 7 of 10
7. In the second Act of "Siegfried", Siegfried kills Fafnir, who is guarding the treasure that contains the magic ring and the tarnhelm, along with heaps of gold. What mythological creature is Fafnir? Hint


Question 8 of 10
8. What English name is usually given to the creature that Siegfried encounters in the forest during Act 2 of "Siegfried", that in the German libretto is called "Waldvogel"? Hint


Question 9 of 10
9. In "Gotterdammerung", the last of the Ring operas, Hagen tells the vassals to sacrifice a range of animals in honour of the forthcoming marriage of Gunther and Brunnhilde. Which is NOT one of them? Hint


Question 10 of 10
10. In "Gotterdammerung", what birds, messengers of Wotan, are mentioned as being present during several crucial incidents during the last act? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 08 2024 : calmdecember: 5/10
Feb 06 2024 : Guest 73: 8/10
Jan 24 2024 : Fifiona81: 5/10
Jan 23 2024 : andymuenz: 7/10
Jan 23 2024 : Stoaty: 5/10
Jan 22 2024 : Kankurette: 7/10
Jan 22 2024 : Guest 167: 4/10
Jan 22 2024 : Joepetz: 8/10
Jan 21 2024 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first of the four operas is "Das Rheingold". During this work, the dwarf Alberich transforms himself into two creatures in order to impress the gods Wotan and Loge with his power. Which of the following scary creatures is the FIRST of these?

Answer: Snake

Armed with the power of the ring, Alberich has forced his brother, Mime, to make the tarnhelm, a magic helmet that allows the wearer to transform him or herself into any form of living creature. Sadly, Alberich doesn't have it for long, as by the end of the opera it has been seized by Wotan and Loge, along with the ring itself.
2. Pretending to be impressed by Alberich's first transformation, Loge implies that it would be too difficult for him to change into something small. Alberich responds by transforming himself into what diminutive creature?

Answer: Toad

Luring Alberich into changing himself into something tiny is of course all part of Loge's cunning plan, since the toad is small enough to be captured by himself and Wotan.

The appearance of the toad, however it is portrayed, is generally one of the few moments in the four long operas that elicits a ripple of laughter from the audience.
3. During the first act of "Die Walkure" (the second opera in the Ring Cycle), the hero Siegmund compares himself to which creature?

Answer: Wolf-cub

According to Siegmund, his father was known as "Wolfe" (Wolf), making Siegmund a "wolfing" (wolf-cub). Of course, as the music makes clear, his father was none other than Wotan, king of the gods, in one of his many disguises.
4. In the second act of "Die Walkure", Wotan's wife, Fricka, arrives in a chariot pulled by a pair of what creatures?

Answer: Rams

The Ring is full of stage directions like this, making it something of a challenge to stage designers. That said, in modern productions of Wagner's opera Fricka is more likely to arrive in a stretch limousine, since it has become something of a truism to regard the gods as representatives of the evils of capitalism.
5. First encountered in "Die Walkure", what is the name of Brunnhilde's horse?

Answer: Grane

When we first meet Grane, he is an enchanted horse, capable of bearing Brunnhilde through the skies between Valhalla and the realms of mankind. Sadly, he is doomed to share her fate; firstly, by losing his divine status; and secondly by ending up being burnt alive on Siegfried's funeral pyre.
6. In the first act of "Siegfried" (the third of the four Ring operas), the eponymous hero terrifies the dwarf Mime by introducing which wild animal into their home?

Answer: Bear

Siegfried's defining characteristic is that he does not know what fear is - unlike Mime, who is understandably terrified of the bear. Mime puts up with Siegfried's treatment of him because he hopes that Siegfried will help him to get his hands on the treasure guarded by Fafnir.
7. In the second Act of "Siegfried", Siegfried kills Fafnir, who is guarding the treasure that contains the magic ring and the tarnhelm, along with heaps of gold. What mythological creature is Fafnir?

Answer: Dragon

The dragon is of course the giant Fafnir from "Das Rheingold", who has transformed himself using the power of the tarnhelm. Like many a fictional dragon (see also Smaug in "The Hobbit") he guards a precious hoard of gold, only to be slain by the hero.
8. What English name is usually given to the creature that Siegfried encounters in the forest during Act 2 of "Siegfried", that in the German libretto is called "Waldvogel"?

Answer: Woodbird

When Siegfried tastes Fafnir's blood, he finds that he can understand the song of the the woodbird. The bird advises him to take both the tarnhelm and the ring from Fafnir's hoard, and also warns him to beware of Mime, who plans to kill him. After Siegfried has slain Mime, the bird also tells him to seek out Brunnhilde on her rock, waiting for a hero to waken her.
9. In "Gotterdammerung", the last of the Ring operas, Hagen tells the vassals to sacrifice a range of animals in honour of the forthcoming marriage of Gunther and Brunnhilde. Which is NOT one of them?

Answer: A lion for Wotan

Wotan, oddly, does not get a specific sacrifice. The other animals are those associated in Norse myths with the particular gods. Froh (normally known as Freyr in Norse mythology) owned a boar named Gullinbursti, and Donner (or Thor) sometimes rode in a chariot pulled by two goats named Tanngrisnir and Tanngnjóstr. Fricka's association with sheep or rams has already been noted.
10. In "Gotterdammerung", what birds, messengers of Wotan, are mentioned as being present during several crucial incidents during the last act?

Answer: Ravens

Although Wotan himself does not make an appearance in the last opera of the cycle, he is kept informed of events such as Siegfried's murder and Brunnhilde's immolation by a pair of ravens. Although not named in the opera, the Norse myths give them the names Huginn (thought) and Muninn (memory or mind).
Source: Author stedman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Stedman's Opera Quizzes:

Are you a fan of opera? Then why not try one of my quizzes on the subject. Have fun!

  1. Animals in Wagner's Ring Cycle Average
  2. Opera Since the Second World War Average
  3. Which Opera are they from? Average
  4. Which Opera Are They From? 2 Average
  5. A Prayer at the Opera Average
  6. Operas Based on Shakespeare's Plays Tough
  7. A Night at the (Animal) Opera Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us