FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classical Music Name the Composer 1
Quiz about Classical Music Name the Composer 1

Classical Music: Name the Composer 1 Quiz


I will give some brief information about a classical composer, and you select from the list of choices.

A multiple-choice quiz by rwillia1. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Classical Music
  8. »
  9. Composers Mixture

Author
rwillia1
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,289
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3747
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 70 (8/10), Guest 31 (7/10), Guest 108 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This modern German composer wrote "Also Sprach Zarathustra", which would become the popular theme from the movie "2001: A Space Odyssey". Who is he? Hint


Question 2 of 10
2. Sometimes referred to as the father of the symphony, this Austrian composer wrote the "Emperor Quartet" which would become Austria's, and eventually Germany', national anthem. Who is he? Hint


Question 3 of 10
3. Name the American composer known for writing "Rhapsody in Blue", as well as "An American in Paris". Hint


Question 4 of 10
4. Name the 19th century Austro-Hungarian composer known for his skill at the piano as well as for writing the famous symphonic poem "Les Preludes"? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the Norwegian composer, born in 1843, known for his works including the "Holberg Suite", as well as the "Peer Gynt Suites"? Hint


Question 6 of 10
6. Name the French composer known for writing the opera "Carmen". Hint


Question 7 of 10
7. Who was the Russian composer that wrote the "1812 Overture" along with "Swan Lake" and many other great works? Hint


Question 8 of 10
8. Born in Salzburg, Austria, this composer is regarded as the greatest Classical period composer by many. Who is he? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the 19th century German composer of "Tannhauser" and "Gotterdammerung" who has an annual music festival in Bayreuth, Germany? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the Polish composer regarded as likely the greatest piano composer of all time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 15 2024 : Guest 70: 8/10
Jun 14 2024 : Guest 31: 7/10
Jun 14 2024 : Guest 108: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 222: 7/10
Jun 14 2024 : Guest 76: 4/10
Jun 14 2024 : Guest 80: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 99: 5/10
Jun 14 2024 : Guest 86: 6/10
Jun 14 2024 : Guest 151: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This modern German composer wrote "Also Sprach Zarathustra", which would become the popular theme from the movie "2001: A Space Odyssey". Who is he?

Answer: Richard Strauss

Born in 1864, in Munich, he was considered the last of the German Romantic era composers. He lived through the Nazi era in Germany, and died in Switzerland in 1949.
2. Sometimes referred to as the father of the symphony, this Austrian composer wrote the "Emperor Quartet" which would become Austria's, and eventually Germany', national anthem. Who is he?

Answer: Joseph Haydn

Born in 1732, this classical period composer wrote several symphonys, and was the Kappellmeister for the Esterhazy court in the Hungarian portion of the Habsburg Empire.
3. Name the American composer known for writing "Rhapsody in Blue", as well as "An American in Paris".

Answer: George Gershwin

Born in New York City in 1898, George Gershwin developed the style of music know as American Rhapsody. He achieved his fame in both Broadway and Hollywood in the early 20th century.
4. Name the 19th century Austro-Hungarian composer known for his skill at the piano as well as for writing the famous symphonic poem "Les Preludes"?

Answer: Franz Liszt

Franz Liszt also wrote the "Hungarian Rhapsodies", and was an associate of the great Richard Wagner. In fact, his daughter, Cosima, would marry Richard Wagner. He died in Bayreuth, Germany.
5. Who was the Norwegian composer, born in 1843, known for his works including the "Holberg Suite", as well as the "Peer Gynt Suites"?

Answer: Edvard Grieg

Edvard Grieg would become the classical music icon for Norway. A portion of the "Peer Gynt Suite", called "In the Hall of the Mountain King" would be used in a hillarious scene in the movie "Ratrace".
6. Name the French composer known for writing the opera "Carmen".

Answer: Georges Bizet

The opera debuted in 1875, and received very critical reviews, but today is one of the most popular operas. Bizet wrote several other pieces of music including "L'Arlesienne".
7. Who was the Russian composer that wrote the "1812 Overture" along with "Swan Lake" and many other great works?

Answer: Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Tchaikovsky is among the greatest Russian composers of all time. Born in the 19th century, he worked for the Moscow Conservatory and also was responsible for writing "The Nutcracker Suite".
8. Born in Salzburg, Austria, this composer is regarded as the greatest Classical period composer by many. Who is he?

Answer: Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart played music at the age of four. He worked for the Archbishop of Salzburg as well as spending a great deal of time in Vienna working on his own. He wrote many great pieces including the opera "The Marriage of Figaro", and his "Requiem" masterpiece at the time of his death in 1791.
9. Who was the 19th century German composer of "Tannhauser" and "Gotterdammerung" who has an annual music festival in Bayreuth, Germany?

Answer: Richard Wagner

Richard Wagner composed several operas in the 19th century, and has many well known overtures to those operas, such as "The Flying Dutchman", "The Master Singer", and "Tristan and Isolde".
10. Who was the Polish composer regarded as likely the greatest piano composer of all time?

Answer: Frederic Chopin

Chopin, born in the early 19th century, wrote several piano pieces including "Polonaise", and several Polish folk dances as well as Nocturnes. He played in Warsaw and worked with the likes of Franz Liszt.
Source: Author rwillia1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us