FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mozart Wolfgang Amadeus Quizzes, Trivia and Puzzles
Mozart Wolfgang Amadeus Quizzes, Trivia

Wolfgang Amadeus Mozart Trivia

Wolfgang Amadeus Mozart Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
18 quizzes and 220 trivia questions.
1.
  Mozart Operas   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) composed symphonies, concerti, sonatas, and about twenty operas. This quiz deals only with the operas (as defined by Free Dictionary: theatrical presentation in which a dramatic performance is set to music).
Average, 10 Qns, JanIQ, Nov 08 23
Recommended for grades: 11,12
Average
JanIQ gold member
Nov 08 23
112 plays
2.
  Almost Everything About "The Magic Flute"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here's a quiz about Mozart's wonderful 'magic' opera.
Average, 20 Qns, dobrov, Nov 15 21
Average
dobrov
Nov 15 21
1378 plays
3.
  Mozart's "Le Nozze di Figaro"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
A quiz on Mozart's immortal human comedy of love, infidelity, and forgiveness based on the play by Beaumarchais (his sequel to "Le Barbier du Seville"). Good Luck & Enjoy!
Average, 25 Qns, jouen58, Nov 15 21
Average
jouen58
Nov 15 21
619 plays
4.
  Mozart's Don Giovanni   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Here's a quiz on that darkest and most complex of Mozart's operas.
Average, 15 Qns, dobrov, Nov 15 21
Average
dobrov
Nov 15 21
1249 plays
5.
  Mozart's Operas    
Multiple Choice
 10 Qns
Mozart wrote over 21 operas in his 35 years, starting at age 11! How many of these operas can you identify (with a bonus all-encompassing question at the end)? Good luck!
Average, 10 Qns, triviasoprano, Nov 15 21
Average
triviasoprano
Nov 15 21
710 plays
6.
  From the Magic Flute    
Multiple Choice
 10 Qns
These are ten questions from Mozart's great opera "The Magic Flute" ("Die Zauberflöte"). Each one has to do with an aria in the opera.
Average, 10 Qns, Ampelos, Nov 15 21
Average
Ampelos gold member
Nov 15 21
244 plays
7.
  The Life of Mozart    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you have what it takes to answer these questions about Wolfgang? Please take your time!
Average, 10 Qns, pinklover13, Nov 15 21
Average
pinklover13
Nov 15 21
733 plays
8.
  The Wizard Named Mozart   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the master musician, Wolfgang Amadeus Mozart, whose music still lives on in the hearts of many people all around the world. Hope you enjoy taking this quiz! Good luck!
Easier, 10 Qns, vidastorm, Nov 15 21
Easier
vidastorm
Nov 15 21
1281 plays
9.
  Amadeus - The Maestro    
Multiple Choice
 10 Qns
Many people dismiss Mozart as being a shallow composer, but this, in large part, falls on the fact that many only hear the more simple compositions that play nicely in elevators. Mozart, however, to me, was perhaps the most ingenious composer ever.
Difficult, 10 Qns, TemplarLLM, Nov 15 21
Difficult
TemplarLLM
Nov 15 21
2251 plays
10.
  The Life of Wolfgang Amadeus Mozart   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The life and times of one of the world's most famous composers.
Tough, 10 Qns, kristian88, Nov 15 21
Tough
kristian88
Nov 15 21
2462 plays
trivia question Quick Question
What famous aria does the Queen of the Night sing?

From Quiz "'Die Zauberfloete'"




11.
  Great Composers: Mozart    
Multiple Choice
 10 Qns
Mozart, boy wonder, composer, musician, and a man who was buried in a pauper's grave. Test your knowledge and learn about this "noteworthy" musicial legend.
Average, 10 Qns, 57wordsmith, Nov 15 21
Average
57wordsmith
Nov 15 21
1251 plays
12.
  Wolfgang Amadeus Mozart    
Multiple Choice
 10 Qns
The Genius of Wolfgang Amadeus Mozart.
Difficult, 10 Qns, vendome, Nov 15 21
Difficult
vendome
Nov 15 21
2893 plays
13.
  With Mozart At The Opera    
Multiple Choice
 10 Qns
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) earned some extra popularity when his conflict with Salieri was made into the subject of a play by Peter Shaffer. Later, even more so via the movie 'Amadeus'. But what about knowing the plots of his operas?
Average, 10 Qns, flem-ish, Nov 15 21
Average
flem-ish
Nov 15 21
655 plays
14.
  'Die Zauberfloete'    
Multiple Choice
 10 Qns
A bit about a very famous opera. Both some facts and something of the plot.
Easier, 10 Qns, kissaki, Nov 15 21
Easier
kissaki
Nov 15 21
886 plays
15.
  Mozart's 'Don Giovanni'    
Multiple Choice
 10 Qns
Few operas offer such a pure fusion of drama and music as Mozart's 'Don Giovanni'. Moreover the basic story is rich in meaning and a real Bible on the paradoxes of love. See how well you know the plot of this absolute masterpiece.
Average, 10 Qns, flem-ish, Nov 15 21
Average
flem-ish
Nov 15 21
670 plays
16.
  Mozart Opera Plots    
Multiple Choice
 15 Qns
The quiz contains questions about the plot and characters of several opera's of Wolfgang Amadeus Mozart
Tough, 15 Qns, Laujan, Nov 15 21
Tough
Laujan
Nov 15 21
418 plays
17.
  Life of Mozart    
Multiple Choice
 10 Qns
Pop on your powered wig and have a go at this Mozart Quiz!
Average, 10 Qns, tiggytiger, Nov 15 21
Average
tiggytiger
Nov 15 21
490 plays
18.
  "La Clemenza di Tito"    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about Mozart's last opera, and considered by his wife his finest. Good luck!
Tough, 15 Qns, la_clemenza23, Nov 15 21
Tough
la_clemenza23
Nov 15 21
230 plays
Related Topics
  Classical Music [Music] (180 quizzes)

  Opera [Music] (100 quizzes)


Wolfgang Amadeus Mozart Trivia Questions

1. Mozart completed his first solo opera in 1767. The plot (based upon Ovid's "Metamorphoses") tells how a prince was killed by Apollo's discus and transformed into beautiful flowers. Who was the prince killed by Apollo?

From Quiz
Mozart Operas

Answer: Hyacinthus

The title to the Mozart opera is "Apollo et Hyacinthus", the only Mozart opera with a Latin libretto. In the first act we meet King Oebalus, his daughter Melia and his son Hyacinthus. Apollo came as a guest to King Oebalus, and lost his heart to Melia - not aware that Hyacinthus in turn developed erotic feelings for Apollo. Hyacinthus confided in Zephyr, but Zephyr spilled the beans. During a match of discus throwing, Apollo hit Hyacinthus in the head, fatally wounding him. Melia turned down Apollo's proposal because she suspected foul play. But in the last act, Hyacinthus explained with his last breath the correct state of affairs. Then Hyacinthus turned into a bunch of hyacinth flowers, and Melia and Apollo at last married each other. Narcissus was also turned into a flower, after he drowned himself admiring his image in a pool. Other versions tell how he pined away, or killed himself by repeated blows to his chest. Zeus and Hermes altered Philemon and his wife Baucis into two trees (an oak and a linden) because of their hospitality. Daphne was a young nymph romantically pursued by Apollo. At her request, she was turned into laurel tree.

2. At the opening of the opera Prince Tamino enters in flight, singing his aria "Zu Hilfe! Zu Hilfe!" ("Help! Help!"). From what is he fleeing?

From Quiz From the Magic Flute

Answer: An evil serpent.

Tamino, a prince from a distant land, finds himself lost in a forest and threatened by a huge serpent. After he falls unconscious to the ground, three ladies, servants of the Queen of the Night, appear and slay the serpent.

3. What is Mozart's baptismal name?

From Quiz The Life of Mozart

Answer: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Mozart had many different names in his lifetime due to the fact that he was multilingual and his name was adapted to different languages. Mozart was baptized on January 28, 1756. His first two baptismal names, "Joannes Chrysostomus" are representatives of his saint's name.

4. At what address in Salzburg was Mozart born?

From Quiz Life of Mozart

Answer: No.9 Getreidegasse

This property,which sadly no longer exsists was rented to the Mozarts from a family friend. Mozart was born there in 1756 and lived there until he was about 17.

5. Under what name was Mozart baptized?

From Quiz The Wizard Named Mozart

Answer: Johann Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Mozart generally signed his manuscripts "Wolfgang Amadé Mozart"(a French variation).

6. In "La Clemenza di Tito", who tells Tito that his bride-to-be Servilia and his friend Annio are in love with each other?

From Quiz Mozart Opera Plots

Answer: Servilia

Tito rewards her for her honesty by letting her go. Neither Sesto not Annio dared to tell Tito.

7. This opera ends very badly for the title gigolo, who is reputed to have seduced then dumped thousands of women (Johhny Depp acted, NOT SANG, the movie version of this Spanish rake).

From Quiz Mozart's Operas

Answer: Don Giovanni

"Don Giovanni: il dissoluto punito, ossia il Don Giovanni" ("Don Juan: the punished rake or Don Juan") is the translated full title of this opera, first performed in Prague in 1787. It is also sometimes called 'The Stone Guest', in reference to the Commendatore, Donna Anna's (whom Giovanni has tried to seduce in Act I) father, who is killed in a duel with the Don; he appears, as a memorial statue, at the end of the opera to accept Giovanni's dinner invitation and drag him down to hell!

8. Who adapted Pietro Metastasio's libretto for Mozart?

From Quiz "La Clemenza di Tito"

Answer: Mazzola

Mazzola reduced the libretto by one act, and also added various ensembles, the most strking of which is probably the Act I finale.

9. "The Magic Flute" premiered in Vienna on September 30, 1791, three months before the composer's death. Mozart wrote the music, but who wrote the libretto?

From Quiz Almost Everything About "The Magic Flute"

Answer: Emanuel Schikaneder

Emanuel Schikaneder was a producer, director, author, sometime violinist, singer, actor, and all-round irresponsible spendthrift. In 1790 - 91, he and his wife were producing entertainments in the Freihaus auf der Wieden - a temporary theatre in a Vienna suburb. The Magic Flute eventually made a lot of money for him and he toured Europe with his own production. He later built the Theater an der Wien, and died insane in 1812. Carl Ludwig Gleseke played the First Slave in the original production and then left Vienna to become professor of Minerology at the university of Dublin, for some strange reason. In 1823 he returned to Vienna and told everyone he had really written The Magic Flute. The story lingered on for years, and it was only in 1951 that Schikaneder's authorship was indisputably proven.

10. In 1780 Mozart worked on an opera in which the Greek heroine Elettra fails to win the love of the King of Crete's son (Idamante) who prefers the Trojan prisoner princess Ilia. What's the name of the opera?

From Quiz With Mozart At The Opera

Answer: 'Idomeneo'

'Mitridate' ( written in the 1770s) was based on a play by Racine and as the subtitle (Re di Ponto) shows is NOT situated on Crete but in Pontus. 'La finta giardinera' (1775) is about somebody disguising herself as a gardener. 'La Clemenza di Tito' is situated in Antique Rome and deals with Titus Vespasianus.

11. What is the full title of Mozart's 'Don Giovanni'?

From Quiz Mozart's 'Don Giovanni'

Answer: 'Don Giovanni or The Rake Punished'

In the original text: 'Don Giovanni ossia il Dissoluto Punito.' Subtitle: 'Dramma giocoso'(!)

12. What's the full name of this opera?

From Quiz Mozart's Don Giovanni

Answer: Don Giovanni, or the Rake Punished

Don Giovanni, o il dissoluto punito

13. Frequently misstated, what was the younger Mozart's full name?

From Quiz Amadeus - The Maestro

Answer: Johannes Chrysostomos Wolfgangus Theophilus Mozart

Mozart was born on 27 January 1756, at 8 p.m to his parents, Johann Georg Leopold Mozart ('Leopold') and Anna Maria Mozart (nee Pertl) in Salzburg (now in present day Austria, but at the time an independent city-state, which was an ecclesiastical principality, meaning that it was governed by a prince-archbishop). Most people today refer to Mozart as Wolfgang Amadeus Mozart, which, although incorrect, is close to an interpretation of his actual name. Johannes was provided in honour of his father, who although called Leopold by all who knew him was actually a Johann. This name was later dropped by both Amadeus and everybody else. Chrisostomos derives from St. John Chrysostom, whose saint's day Mozart was born on (a common practice even today). Wolfgang was the name of Mozart's maternal grandfather and Theophilus means 'beloved of God', which in Latin translates as Amadeus. Mozart later signed his name as 'Wolfgang Amade Mozart', which is where the modern mistake arises from. If you think Wolfie's name is a bit of a mouthful, wait until you hear his wife's name....Maria Constanze Caecilia Josepha Johanna Aloisia Weber!

14. What is the name of the title opera in English?

From Quiz 'Die Zauberfloete'

Answer: 'The Magic Flute'

Yes! This is 'The Magic Flute' by Mozart. 'The Bat' is in German called 'Die Fledermaus' and is by Strauss. 'The Ring of the Niebelung', 'Der Ring des Nibelungen' is by Wagner and finally 'They All Do It' is originally in Italian 'Cosi Fan Tutte', also by Mozart.

15. Wolfgang Amadeus Mozart composed his first complete symphony (Symphony No. 1 in E Flat) at what age?

From Quiz Wolfgang Amadeus Mozart

Answer: 8

The lively, bright Symphony No. 1 in E Flat was composed in 1764. It was the child genius' first complete symphony, containing three parts: allegro molto, andante, and presto.

16. Which king of Pontus is the title character in an opera by Mozart (1770) and an opera by Alessandro Scarlatti (1707)?

From Quiz Mozart Operas

Answer: Mithridates

In Mozart's opera "Mitridate, re di Ponto" King Mithridates went missing after a battle against Roman troops. His elder son Farnace then proposed to Mitridate's fiancée Aspasia, but she fell in love with Mitridate's younger son Sifare. When Mitridate returned and brought with him the Parthian princess Ismene, whom he wanted to betroth to Farnace, things got quite complicated. Picture these relations at the start of act 2: Mitridate wanted to marry Aspasia, while Farnace had set eyes on her. Aspasia would settle for Sifare. Farnace threatened his betrothed Ismene, whereupon she turned to Sifare. In the third act the Romans lead by Pompey struck once again. Mitridate decided to commit suicide, but before succumbing he settled the family relations: Sifare should marry Aspasia and Farnace should marry Ismene, and all pledged to continue war on the Romans. Darius, Xerxes and Cyrus all were Persian kings, and only one of them appears in any opera: Xerxes was the title character in an opera by Handel.

17. What type of style is Mozart's music?

From Quiz The Life of Mozart

Answer: Classical

Mozart wrote religious music and music for dances and other types as well. He composed over 600 works! His works are compiled together in the Kochel catalogue.

18. Mozart's mother was called?

From Quiz Life of Mozart

Answer: Anna Maria

She almost died giving birth to Mozart. She died 22 years later in Paris while job hunting with Mozart.

19. Mozart was born to a family which appreciated good music. Who were his parents?

From Quiz The Wizard Named Mozart

Answer: Leopold Mozart and Anna Maria Mozart

Mozart was born in Salzburg which is now a part of Austria, but it was part of the Holy Roman Empire at that time. Leopold Mozart was a famous composer who wrote several symphonies, the best known of which is probably his "Toy Symphony".

20. At what age was Mozart considered an accomplished pianist?

From Quiz Great Composers: Mozart

Answer: 5

Mozart's father being a concertmaster made sure both of his children played an instrument, and began their lessons at an early age. Obviously Mozart enjoyed his lessons, unlike most children who dread their weekly piano lessons. Mozart's early exposure to music gives good ground to the argument of starting children earlier than later in their music lessons.

21. In "La Clemenza di Tito", what is the emperor's "clemenza"?

From Quiz Mozart Opera Plots

Answer: He pardons Sesto and Vitellia after they tried to murder him.

"La Clemenza di Tito" was composed for the coronation of Emperor Leopold II as king of Bohemia in Prague on September 6 1791.

22. Perhaps his most performed opera, this one, based on a famous French play by Beaumarchais, is the sequel to Rossini's 'Il Barbiere di Siviglia' (that's your hint, by the way).

From Quiz Mozart's Operas

Answer: Le Nozze di Figaro

This was a very controversial opera (and play in France! - 'Les Noces de Figaro') when it was first performed in Vienna in 1786. It showed Figaro (the barber in 'Barbiere', now the Count's manservant) and his fiancee Susanna (the maid) outwitting Count Almaviva (Lindoro from 'Barbiere') with the aid of the Countess (Rosina from 'Barbiere')! The mere thought of servants getting the better of their noble employers was insulting to the upper class. By the way, the whole conflict here is that the Count wants to reinstitute 'prima notte', or 'droit du seigneur', an old tradition where the lord of a household gets first dibs with his newly married maid, so to speak, before her husband (remember the movie "Braveheart"?)! Some way for Almaviva to repay Figaro for hooking him up with the Countess, don't you think?

23. How long a time period does the action of the opera take place in?

From Quiz Mozart's "Le Nozze di Figaro"

Answer: One day

Beaumarchais' play was subtitled "La Folle Journee" ("The Revels of a Day"). The opera takes place in the same period of time; it is morning when the opera begins and around midnight when it ends.

24. He was the seventh, but only second surviving, son of Leopold Mozart and his wife Anna Maria. His father was a musician- what instrument was it that his father excelled in?

From Quiz The Life of Wolfgang Amadeus Mozart

Answer: Violin

His father composed 'Violin Method', a standard work on violin technique. Mozart's mother was also from a musical family.

25. What is The Magic Flute, exactly?

From Quiz Almost Everything About "The Magic Flute"

Answer: A Singspiel

The Singspiel, or play with singing, was a new and increasingly popular form of entertainment in Vienna in the last quarter of the 18th century. It roughly corresponded to today's musical in that it mixed songs and dialogue and the music wasn't as demanding to sing. In contrast with operas, which were sung in Italian and a lot more serious, Singspiele were sung in German, a language people at the time still didn't think quite up to high art. They were full of gags and lots of special effects and a lot more popular with the general public (and more accessible).

26. Where is the story situated?

From Quiz Mozart's 'Don Giovanni'

Answer: Sevilla

Donna Elvira is a lady from Burgos who has followed the man who she is fascinated by as far south as Andalusia. The first performance of the play was not in Vienna, but in Prague 29 Oct. 1787. Mozart died 4 years later.

27. Don Giovanni premiered to great acclaim on October 29, 1787 at the Nostitz theatre in what city?

From Quiz Mozart's Don Giovanni

Answer: Prague

The opera was written in and for Prague, the city that had received the Marriage of Figaro so well. The Nostitz theatre had been recently built by the powerful and enlightened nobleman, Count Anton Nostitz. He died in the early 1790s and his heirs sold the theatre to the Bohemian Estates, at which point it became the Estates Theatre, the name it bears today (Stavovske Divadlo).

28. Who wrote the music for the title opera?

From Quiz 'Die Zauberfloete'

Answer: Mozart

It is indeed an opera by Mozart. Gounod wrote the music for 'Faust' and the others? Read above.

29. It took the young Mozart two months to complete his first complete symphony while on a tour of western Europe with his father and sister. What city was the work composed in?

From Quiz Wolfgang Amadeus Mozart

Answer: London

While the elder Mozart was recuperating from a serious throat ailment in London, Mozart and his sister were not permitted to touch the keyboard. So, to occupy themselves, Wolfgang composed the work in his mind while his sister transcribed it. According to his sister, Wolfgang told her to '...be sure to remind me to give the horn something worthwhile to do.'

This is category 24298
Last Updated Apr 13 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.