FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mozart Opera Plots
Quiz about Mozart Opera Plots

Mozart Opera Plots Trivia Quiz


The quiz contains questions about the plot and characters of several opera's of Wolfgang Amadeus Mozart

A multiple-choice quiz by Laujan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Wolfgang Amadeus Mozart

Author
Laujan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
172,630
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
418
- -
Question 1 of 15
1. In "La Clemenza di Tito", who tells Tito that his bride-to-be Servilia and his friend Annio are in love with each other? Hint


Question 2 of 15
2. In "La Clemenza di Tito", what is the emperor's "clemenza"? Hint


Question 3 of 15
3. In "Die Entfuhrung aus dem Serail", are Belmonte, Pedrillo and their lovers caught while escaping?


Question 4 of 15
4. In "Die Entfuhrung aus dem Serail", what profession does Belmonte say to have, in order to get into the palace? Hint


Question 5 of 15
5. What is a common theme in "La Clemenza di Tito" and "Die Entfuhrung aus dem Serail"? Hint


Question 6 of 15
6. In "Die Zauberflote" ("The Magic Flute"), when does Tamino fall in love with Pamina? Hint


Question 7 of 15
7. In "Die Zauberflote", who tells who to kill who? Hint


Question 8 of 15
8. In "Cosi fan Tutte", who is engaged to Fiordiligi at the beginning of the opera? Hint


Question 9 of 15
9. In "Cosi fan Tutte", with whom does Fiordiligi end up, at the end of the opera? Hint


Question 10 of 15
10. In "Don Giovanni", who sees through the charming villain (Don Giovanni), immediately? Hint


Question 11 of 15
11. In "Don Giovanni" in which order did the Don (try to) seduce the women? Hint


Question 12 of 15
12. For which characters does "Don Giovanni" have a happy ending? Hint


Question 13 of 15
13. In "Le Nozze di Figaro", who is in love with Susanna? Hint


Question 14 of 15
14. In "Le Nozze di Figaro", what is the Countess's first name? Hint


Question 15 of 15
15. In "Le Nozze di Figaro", who is discovered to be the father of Figaro? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In "La Clemenza di Tito", who tells Tito that his bride-to-be Servilia and his friend Annio are in love with each other?

Answer: Servilia

Tito rewards her for her honesty by letting her go. Neither Sesto not Annio dared to tell Tito.
2. In "La Clemenza di Tito", what is the emperor's "clemenza"?

Answer: He pardons Sesto and Vitellia after they tried to murder him.

"La Clemenza di Tito" was composed for the coronation of Emperor Leopold II as king of Bohemia in Prague on September 6 1791.
3. In "Die Entfuhrung aus dem Serail", are Belmonte, Pedrillo and their lovers caught while escaping?

Answer: Yes

When the lovers meet to escape, the men start doubting the faithfulness of their women, a theme that comes back in "Cosi fan tutte".
4. In "Die Entfuhrung aus dem Serail", what profession does Belmonte say to have, in order to get into the palace?

Answer: architect

Belmonte's lover Constanze and her servants Pedrillo and Blonde were attacked by pirates and sold to the Pasha.
5. What is a common theme in "La Clemenza di Tito" and "Die Entfuhrung aus dem Serail"?

Answer: A merciful ruler

Tito forgives Sesto and Vitellia; Bassa Selim lets Belmonte and the other three go, even though Belmonte is his arch enemy's son.
6. In "Die Zauberflote" ("The Magic Flute"), when does Tamino fall in love with Pamina?

Answer: When he sees her portrait

After seeing her portrait there is nothing that Tamino would rather do than rescuing Pamina.
7. In "Die Zauberflote", who tells who to kill who?

Answer: The Queen of the Night tells Pamina to kill Sarastro

Pamina doesn't do it. Papageno does think about killing himself, but isn't told to do it by Papagena. He wants to kill himself because he thinks he's lost her.
8. In "Cosi fan Tutte", who is engaged to Fiordiligi at the beginning of the opera?

Answer: Guglielmo

Ferrando is engaged to Dorabella, Fiordiligi's sister.
9. In "Cosi fan Tutte", with whom does Fiordiligi end up, at the end of the opera?

Answer: All of these, depending on the production

Disguised as a foreigners, Ferrando courts Fiordiligi and Guiglielmo Dorabella. When all comes out, everybody is confused.
In some productions the pairs return to their original lovers, in other productions the people are paired with their new lovers. In the two productions I've seen the ending is left open and therefore Fiordiligi ends up with no one.
10. In "Don Giovanni", who sees through the charming villain (Don Giovanni), immediately?

Answer: Masetto

Masetto seems to be the least intelligent one, but he saw the falsehood in Don Giovanni from the start. Later he lets himself be deceived by the Don, who is dressed up as Leporello.
11. In "Don Giovanni" in which order did the Don (try to) seduce the women?

Answer: Donna Elvira, Donna Anna, Zerlina, Donna Elvira's maid

Donna Elvira and Zerlina definitely fall for him, but only with Elvira he wins the girl.
12. For which characters does "Don Giovanni" have a happy ending?

Answer: Masetto and Zerlina

Don Giovanni goes to hell. Elvira, loving Don Giovanni till the end, retires to a convent. Donna Anna wants to mourn her father and postpones the wedding with Ottavio. Leporello has to find a new master, but he doesn't seem to be too unhappy about this, so maybe a happy ending for him also.
13. In "Le Nozze di Figaro", who is in love with Susanna?

Answer: All of these

Cherubino is in love with every woman, but his favourite is the countess, for whom he sings the famous song "Voi che sapete". He hits on Susanna in act I. Susanna only loves Figaro!
14. In "Le Nozze di Figaro", what is the Countess's first name?

Answer: Rosina

The count calls her Rosina in act II. He wants to sooth her after he falsely accused her of committing adultery. In "Il Barbiere di Siviglia" of which the story of "Le Nozze" is a sequel, the Count of Almaviva marries Rosina in the end.
15. In "Le Nozze di Figaro", who is discovered to be the father of Figaro?

Answer: Don Bartolo of whom Marcellina is the housekeeper

His mother is found out to be Marcellina, Don Bartolo's housekeeper. Marcellina wanted to marry Figaro before this discovery.
Source: Author Laujan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us