FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life of Wolfgang Amadeus Mozart
Quiz about The Life of Wolfgang Amadeus Mozart

The Life of Wolfgang Amadeus Mozart Quiz


The life and times of one of the world's most famous composers.

A multiple-choice quiz by kristian88. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Wolfgang Amadeus Mozart

Author
kristian88
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,079
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2464
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 168 (10/10), Guest 168 (2/10), Guest 142 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mozart is renowned throughout the world as one of the foremost composers of all time, but what do you know about him? In which Austrian city was he born? Hint


Question 2 of 10
2. He was the seventh, but only second surviving, son of Leopold Mozart and his wife Anna Maria. His father was a musician- what instrument was it that his father excelled in? Hint


Question 3 of 10
3. Mozart was christened Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. What name did he use until 1769 when he began to sign himself Amadeo (Italian for the Latin Amadeus)? Hint


Question 4 of 10
4. He initially trained as a harpsichord player with his talented sister and played before King George III. He later worked as Konzertmeister with which famous composer's brother? Hint


Question 5 of 10
5. Mozart was a child prodigy and wrote his first opera at the age of 11. At what age did he write his first minuet?

Answer: (Number (age))
Question 6 of 10
6. On the death of Christoph Gluck, Mozart was promoted to 'Composer of the Imperial Chamber' to Emperor Joseph II in Vienna. He was also awarded the Order of the Golden Spur by which Pope? Hint


Question 7 of 10
7. One of his Mozart's operas was 'Die Zauberflote'. What does this translate to in English?

Answer: (Three Words)
Question 8 of 10
8. Mozart fell in love, initially, with the soprano Aloysia Weber; rebuffed, he then married, in 1782, what relation of Aloysia's? Hint


Question 9 of 10
9. Mozart played many instruments and also sang but of these, which instrument did he not play? Hint


Question 10 of 10
10. Legend has it that Mozart was poisoned, and he himself believed this; Mozart's rival, Salieri, was suspected. But his death certificate declared he had died of a high miliary fever...which of these most closely fits the bill and is the most accepted manner of his death by scholars? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 22 2024 : Guest 168: 10/10
Apr 22 2024 : Guest 168: 2/10
Apr 08 2024 : Guest 142: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mozart is renowned throughout the world as one of the foremost composers of all time, but what do you know about him? In which Austrian city was he born?

Answer: Salzburg

He was born on the 27th of January 1756 at number 9, Getreidegasse.
2. He was the seventh, but only second surviving, son of Leopold Mozart and his wife Anna Maria. His father was a musician- what instrument was it that his father excelled in?

Answer: Violin

His father composed 'Violin Method', a standard work on violin technique. Mozart's mother was also from a musical family.
3. Mozart was christened Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. What name did he use until 1769 when he began to sign himself Amadeo (Italian for the Latin Amadeus)?

Answer: Gottlieb

Gottlieb being the German version of Theophilus. He was actually called Wolferl by his family.
4. He initially trained as a harpsichord player with his talented sister and played before King George III. He later worked as Konzertmeister with which famous composer's brother?

Answer: Haydn

He was actually sacked in 1781 but was then made a member of the prestigious Academica Filharmonica of Bologna.
5. Mozart was a child prodigy and wrote his first opera at the age of 11. At what age did he write his first minuet?

Answer: 6

Legend has it that, at the age of 2, he identified a pig's squeal as a G sharp.
6. On the death of Christoph Gluck, Mozart was promoted to 'Composer of the Imperial Chamber' to Emperor Joseph II in Vienna. He was also awarded the Order of the Golden Spur by which Pope?

Answer: Clement XIV

In addition to his composing and performing, he also taught music to the high society at the time.
7. One of his Mozart's operas was 'Die Zauberflote'. What does this translate to in English?

Answer: The Magic Flute

He also wrote the operas 'The Marriage of Figaro', 'Don Giovanni', and 'Cosi fan tutte'. Of Mozart's many symphonies only 41 have been catalogued to him...the rest are either unnumbered symphonies or have since been lost.
8. Mozart fell in love, initially, with the soprano Aloysia Weber; rebuffed, he then married, in 1782, what relation of Aloysia's?

Answer: Sister

She was 18-year-old Constanze Weber, cousin of the composer Weber, and 8 years his junior. They had 6 children, only two of whom survived, Karl and Franz (who later became a composer himself).
9. Mozart played many instruments and also sang but of these, which instrument did he not play?

Answer: Flute

He hated the flute, his favourite instrument being the clarinet. He also played the harpsichord and the viola.
10. Legend has it that Mozart was poisoned, and he himself believed this; Mozart's rival, Salieri, was suspected. But his death certificate declared he had died of a high miliary fever...which of these most closely fits the bill and is the most accepted manner of his death by scholars?

Answer: Typhoid

Speculation still continues of the real cause...kidney failure being at the heart of the problem. Poor upkeep of records in the intervening years have made it impossible to know for sure how he died but it is wholly accepted that he was not poisoned. He died on December 5th, 1791, aged just 35. He was buried in an unmarked pauper's communal grave in St. Marks's Church, Vienna.
Source: Author kristian88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us