FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Die Zauberfloete
Quiz about Die Zauberfloete

'Die Zauberfloete' Trivia Quiz


A bit about a very famous opera. Both some facts and something of the plot.

A multiple-choice quiz by kissaki. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Wolfgang Amadeus Mozart

Author
kissaki
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,935
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
886
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of the title opera in English? Hint


Question 2 of 10
2. Who wrote the music for the title opera? Hint


Question 3 of 10
3. Who wrote the libretto? Hint


Question 4 of 10
4. Who are the loving couple in this opera? Hint


Question 5 of 10
5. Who is it that helps the prince in his struggle? Hint


Question 6 of 10
6. Who is the mother of the prince's love? Hint


Question 7 of 10
7. What famous aria does the Queen of the Night sing? Hint


Question 8 of 10
8. What three tests must the prince go through to win his love? Hint


Question 9 of 10
9. Does this opera have a happy ending?


Question 10 of 10
10. When was 'Die Zauberfloete' first performed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the title opera in English?

Answer: 'The Magic Flute'

Yes! This is 'The Magic Flute' by Mozart. 'The Bat' is in German called 'Die Fledermaus' and is by Strauss. 'The Ring of the Niebelung', 'Der Ring des Nibelungen' is by Wagner and finally 'They All Do It' is originally in Italian 'Cosi Fan Tutte', also by Mozart.
2. Who wrote the music for the title opera?

Answer: Mozart

It is indeed an opera by Mozart. Gounod wrote the music for 'Faust' and the others? Read above.
3. Who wrote the libretto?

Answer: Schikaneder

Schikaneder was a prominent German actor, singer, playwright, and theatre manager who is now mainly remembered for this libretto. Nannerl was Mozart older sister - Anna Maria. Salieri was Mozarts 'enemy'. And Goethe was a famous German writer (who among other things wrote Faust and Die Leiden des jungen Werthers) but he didn't write this libretto.
4. Who are the loving couple in this opera?

Answer: Tamino and Pamina

The prince Tamino and the beautiful Pamina actually do get each other in the end. Rosina and Count Almaviva are from Il Barbieri di Siviglia (The Barber of Seville). Cavaradossi and Tosca are of course from Tosca, and they don't get each other in the end. Violetta and Alfredo are from La Traviata and that doesn't end happily eather. Sad stories some of these.
5. Who is it that helps the prince in his struggle?

Answer: Papageno

Papageno helps Tamino and at the same time he searches for a girl for himself. He sings 'Der Fogelfaenger bin ich ja...' Figaro is the barber of Seville and helps Count Almaviva to get his Rosina. Later on his own love story is told in Il Nozzi Di Figaro. Iago is Othellos enenmy that nearly convinces him that Desdemona is unfaithful. And Sarastro is a priest in Die Zauberfloete.
6. Who is the mother of the prince's love?

Answer: The Queen of Night

Papagena is the girl for Papageno. Mimi is from La Boheme and Grenadine is another name for the flower carnation.
7. What famous aria does the Queen of the Night sing?

Answer: 'Der Hoelle Rache'

It is 'Der Hoelle Rache', maybe one of the most famous arias of them all. 'Der Fogelfaenger bin ich ja...' is Papagenos also well known aria. 'Ach ich liebte' is from 'Die Entfuhrung aus dem Serail', also an opera by Mozart. 'Nun hoert, und versteht mich recht!' is from Wagner's opera 'Die Meistersinger von Nurnberg'.
8. What three tests must the prince go through to win his love?

Answer: Silence, fire and water

First Pamina fears that all is lost when Tamino doesn't speak to her and thinks of suicide. She is then comforted by kind spirits and finds strength to aid Tamino through the trials of fire and water.
9. Does this opera have a happy ending?

Answer: Yes

It does actually (not all that common). Everybody gets each other. Tamino and Pamina, Papageno and Papagena.
10. When was 'Die Zauberfloete' first performed?

Answer: 1791

The first performance was in Vienna, at Theater auf der Wieden, on 30 September 1791.
Source: Author kissaki

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us