FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wolfgang Amadeus Mozart
Quiz about Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart Trivia Quiz


The Genius of Wolfgang Amadeus Mozart.

A multiple-choice quiz by vendome. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Wolfgang Amadeus Mozart

Author
vendome
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,470
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2896
Last 3 plays: Guest 73 (3/10), Guest 203 (2/10), Guest 168 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Wolfgang Amadeus Mozart composed his first complete symphony (Symphony No. 1 in E Flat) at what age? Hint


Question 2 of 10
2. It took the young Mozart two months to complete his first complete symphony while on a tour of western Europe with his father and sister. What city was the work composed in? Hint


Question 3 of 10
3. The Symphony in F, thought to be Mozart's third composition, was discovered in 1981, written in his father's hand among some private papers, in what city? Hint


Question 4 of 10
4. In 1768, Leopold Mozart overstayed his leave of absence granted him from his duties at the Saltzburg court, because a crisis had developed involving young Wolfgang. What was it? Hint


Question 5 of 10
5. Early in his travels, the young Mozart performed at Schonbrun Palace where he was well received and highly praised for his efforts. At the end of one of his concerts, he jumped into the lap of a young lady in the audience and asked, 'Will you marry me?' Who was the young lady? Hint


Question 6 of 10
6. A major reason that Mozart's compositions were so prolific was that he based many of his compositions on what? Hint


Question 7 of 10
7. How many symphonies did Mozart compose between the ages of 8 and 19? Hint


Question 8 of 10
8. Mozart composed his first choral mass for 4 part choir, 2 vioins, viola, bass and organ at what age? Hint


Question 9 of 10
9. A famous composer once said to Leopold, 'Before God and as an honest man I tell you that your son is the greatest composer known to me.' Who said this? Hint


Question 10 of 10
10. Mozart died in December of 1791 at age 35. Where is he buried? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 24 2024 : Guest 73: 3/10
May 16 2024 : Guest 203: 2/10
Apr 22 2024 : Guest 168: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Wolfgang Amadeus Mozart composed his first complete symphony (Symphony No. 1 in E Flat) at what age?

Answer: 8

The lively, bright Symphony No. 1 in E Flat was composed in 1764. It was the child genius' first complete symphony, containing three parts: allegro molto, andante, and presto.
2. It took the young Mozart two months to complete his first complete symphony while on a tour of western Europe with his father and sister. What city was the work composed in?

Answer: London

While the elder Mozart was recuperating from a serious throat ailment in London, Mozart and his sister were not permitted to touch the keyboard. So, to occupy themselves, Wolfgang composed the work in his mind while his sister transcribed it. According to his sister, Wolfgang told her to '...be sure to remind me to give the horn something worthwhile to do.'
3. The Symphony in F, thought to be Mozart's third composition, was discovered in 1981, written in his father's hand among some private papers, in what city?

Answer: Munich

The Symphony, written in Leopold Mozart's hand, was entitled, 'Sinfonia in F a 2 Violinj.2 Hautb. 2 Cornj. Viola e Basso.di Wolfgango Mozart.compositore de 9 anj'
4. In 1768, Leopold Mozart overstayed his leave of absence granted him from his duties at the Saltzburg court, because a crisis had developed involving young Wolfgang. What was it?

Answer: rumors began circulating that Wolfgang was a fraud

In overstaying his leave of absence, the Archbishop of Saltzburg cut off all payments to Leopold. However, since rumors were rampant that young Wolfgang was a fraud, and that in fact it was Leopold who did all of the composing, Leopold felt that he could not leave Vienna until he and his son were vindicated. Wolfgang's composition of a comic opera, 'La Finta Semplice', seemed to quiet the opponents, but further delayed Leopold's return.
5. Early in his travels, the young Mozart performed at Schonbrun Palace where he was well received and highly praised for his efforts. At the end of one of his concerts, he jumped into the lap of a young lady in the audience and asked, 'Will you marry me?' Who was the young lady?

Answer: the Archduchess Maria Antonia, the future Marie Antoinette

The beautiful Archduchess Maria Antonia, the future Queen Marie Antoinette of France, was captivated by the young Mozart and, after helping him up and brushing him off after he stumbled, was asked the innocent marriage proposal.
6. A major reason that Mozart's compositions were so prolific was that he based many of his compositions on what?

Answer: his own previously composed works

The main reason was his re-working of previously composed works, though there is some truth to the other answer options also. For example, the 'andante' of Symphony No. 6 in F was a re-working of his composition 'Apollo et {Hyacinthus';} the overture for 'La Finta Semplice' was re-worked from the Symphony No. 7 in D, etc.

This is not to take away from his genius; this was a common practice at the time among composers.
7. How many symphonies did Mozart compose between the ages of 8 and 19?

Answer: 33

Mozart's 33 symphonies written during his first 18 years represented over one half of the total number of symphonies written in his lifetime.
8. Mozart composed his first choral mass for 4 part choir, 2 vioins, viola, bass and organ at what age?

Answer: 12

In 1768, Leopold Mozart spent the entire year with his two children in {Vienna;} Mozart composed his earliest surviving mass, probably in October or November, the Misa Brevis in G. Though choppy and rudimentary when compared to his later works, the unity of movements with the extensive text involved in a mass, as done by a 12 year old, is astonishing.
9. A famous composer once said to Leopold, 'Before God and as an honest man I tell you that your son is the greatest composer known to me.' Who said this?

Answer: Haydn

Franz Josef Haydn was captivaed by the young Mozart, and felt that his was '...the most profound knowledge of composition..' extant.
10. Mozart died in December of 1791 at age 35. Where is he buried?

Answer: an unmarked grave in Vienna, Austria

Mozart was almost bankrupt when he died and, due to lack of funds, was placed in an unmarked grave. Hisory did not record its location.
Source: Author vendome

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us