FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life of Mozart
Quiz about The Life of Mozart

The Life of Mozart Trivia Quiz


Do you have what it takes to answer these questions about Wolfgang? Please take your time!

A multiple-choice quiz by pinklover13. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Wolfgang Amadeus Mozart

Author
pinklover13
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,271
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
747
Last 3 plays: Guest 104 (9/10), Guest 78 (3/10), Guest 78 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is Mozart's baptismal name? Hint


Question 2 of 10
2. What type of style is Mozart's music? Hint


Question 3 of 10
3. What was Mozart's cause of death?
Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is an opera by Mozart? Hint


Question 5 of 10
5. When was Mozart born? Hint


Question 6 of 10
6. Who was one of the people that Mozart was influenced by? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these composers was strongly influenced by, and may even have taken some lessons from, Mozart? Hint


Question 8 of 10
8. What is the Kochel catalogue? Hint


Question 9 of 10
9. At what age did Mozart begin to start composing little pieces? Hint


Question 10 of 10
10. What premiere did he conduct shortly before he died? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 104: 9/10
May 16 2024 : Guest 78: 3/10
May 15 2024 : Guest 78: 3/10
May 13 2024 : Guest 172: 5/10
May 12 2024 : Guest 216: 0/10
May 07 2024 : Guest 174: 2/10
May 07 2024 : Guest 172: 4/10
May 06 2024 : Guest 5: 7/10
May 03 2024 : Guest 76: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Mozart's baptismal name?

Answer: Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart

Mozart had many different names in his lifetime due to the fact that he was multilingual and his name was adapted to different languages. Mozart was baptized on January 28, 1756. His first two baptismal names, "Joannes Chrysostomus" are representatives of his saint's name.
2. What type of style is Mozart's music?

Answer: Classical

Mozart wrote religious music and music for dances and other types as well.
He composed over 600 works! His works are compiled together in the Kochel catalogue.
3. What was Mozart's cause of death?

Answer: Rheumatic fever

Although the cause of Mozart's death is not completely certain, scientists believe that the most likely cause of his death was acute rheumatic fever. There have been over 100 possible causes of death mentioned.
4. Which of these is an opera by Mozart?

Answer: Don Giovanni

"Don Giovanni"is an opera with two acts by Mozart. It is said to blend comedy along with melodrama. It appeared as number seven on Opera America's list of the 20 most performed operas in North America.
5. When was Mozart born?

Answer: 27 January, 1756

He only lived 35 years!
6. Who was one of the people that Mozart was influenced by?

Answer: J.S. Bach

When he was in London, as a little kid, Mozart met J.C. Bach and heard his music and was further influenced by it.
7. Which of these composers was strongly influenced by, and may even have taken some lessons from, Mozart?

Answer: Beethoven

Beethoven visited Vienna in 1787 and, according to Grove's Dictionary of Music and Musicians, met Mozart, and may have had a few lessons from him. An earlier biographer, Otto Jahn, has Mozart say of Beethoven "Mark that young man; he will make himself a name in the world!". That quote doesn't show up anywhere else, so may or may not be factual.
8. What is the Kochel catalogue?

Answer: Catalogue of compositions by Mozart

This is a catalouge of his compositions that was created so people would better be able to refer to his works.
9. At what age did Mozart begin to start composing little pieces?

Answer: five

As a little kid he knew how to play the keyboard and violin, and at the age of five he performed before the European royalty. At the age of 17, he was a court musician in Salzburg, but he was always in search of better positions to take on.
10. What premiere did he conduct shortly before he died?

Answer: The Magic Flute

Shortly after this on November 20, he became bedridden and was suffering from a lot of pain. He died at 1 a.m. on December 1 1791. "The Magic Flute" included both singing and speaking dialogue.
Source: Author pinklover13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us