FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cowboy Junkies
Quiz about Cowboy Junkies

Cowboy Junkies Trivia Quiz


Just some questions about one of my favorite bands.

A multiple-choice quiz by Case2. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Cowboy Junkies

Author
Case2
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
82,346
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
168
- -
Question 1 of 10
1. The first two Cowboy Junkies albums were not recorded in a studio. The second, "The Trinity Sessions", was recorded in a church. Where did they record their debut "Whites Off Earth Now"? Hint


Question 2 of 10
2. The Cowboy Junkies are brothers and sister Margo, Michael and Peter Timmins and Alan Anton. There is one other musician who has played with them since "The Trinity Sessions". Who is he? Hint


Question 3 of 10
3. On "Whites Off Earth Now" the Cowboy Junkies recorded "State Trooper". Margo said of the writer of this song: "If he would propose to me, I would leave my husband." Who is he? Hint


Question 4 of 10
4. From what song is the line: "It's the kind of night that's so cold, when you spit it freezes before it hits the ground" Hint


Question 5 of 10
5. What is the name of the Cowboy Junkies' own record company: _______ Recordings

Answer: (One Word)
Question 6 of 10
6. Lyrics again, what's the song: "Never count your winnings at hour 23
of a 24-hour drive"?
Hint


Question 7 of 10
7. "If You Were The Woman, And I Was The Man" is a duet with John Prine. Initially another singer-songwriter was supposed to sing this with Margo but their voices turned out to be incompatible. Who was he? Hint


Question 8 of 10
8. Michael Timmins wrote a trio of songs called the "River Song Trilogy". Parts 2 ("Bea's Song") and 3 ("Dragging Hooks") appeared on "Lay It Down" and "Open" respectively. The first part did not appear on any regular studio albums. What's it called? Hint


Question 9 of 10
9. One more from the lyrics, name the song: "Singing songs of loss and love. Singing songs till morning comes". Hint


Question 10 of 10
10. On "Open" the guest musicians include Linton Detweiler and Karin Bergquist. How are they otherwise known? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first two Cowboy Junkies albums were not recorded in a studio. The second, "The Trinity Sessions", was recorded in a church. Where did they record their debut "Whites Off Earth Now"?

Answer: In the garage behind their house

Recorded on June 26th, 1986 on a very hot day in an airtight garage with a producer in the kitchen of the house.
2. The Cowboy Junkies are brothers and sister Margo, Michael and Peter Timmins and Alan Anton. There is one other musician who has played with them since "The Trinity Sessions". Who is he?

Answer: Jeff Bird

Jeff Bird can be considered as the fifth member of the Cowboy Junkies having played mandolin, guitar, harmonica and organ on every album. He has also released some solo albums.
3. On "Whites Off Earth Now" the Cowboy Junkies recorded "State Trooper". Margo said of the writer of this song: "If he would propose to me, I would leave my husband." Who is he?

Answer: Bruce Springsteen

The Cowboy Junkies have recorded quite a few covers. The ones that spring to mind are Lou Reed's "Sweet Jane", Hank Williams "I'm So Lonesome I Could Cry" and Townes Van Zandt's "To Live is to Fly"
4. From what song is the line: "It's the kind of night that's so cold, when you spit it freezes before it hits the ground"

Answer: 'Cause Cheap Is How I Feel

5. What is the name of the Cowboy Junkies' own record company: _______ Recordings

Answer: Latent

"Whites Off Earth Now" and "The Trinity Sessions" were originally released on Latent. The label was then dormant until the release of "Cowboy Junkies Rarities, B-Sides and Slow, Sad Waltzes" in 1999 followed by "Waltz Across America", a live album.
6. Lyrics again, what's the song: "Never count your winnings at hour 23 of a 24-hour drive"?

Answer: Townes' Blues

"Townes' Blues" was written for Townes Van Zandt who toured with the Cowboy Junkies. The song is about a game of dice in the back of the tour bus. Townes replied by writing "Cowboy Junkies' Lament" for the band.
7. "If You Were The Woman, And I Was The Man" is a duet with John Prine. Initially another singer-songwriter was supposed to sing this with Margo but their voices turned out to be incompatible. Who was he?

Answer: Jimmie Dale Gilmore

Jimmie Dale Gilmore was actually in the studio with the Cowboy Junkies to record this, but in spite of his best efforts, the duet never worked out.
8. Michael Timmins wrote a trio of songs called the "River Song Trilogy". Parts 2 ("Bea's Song") and 3 ("Dragging Hooks") appeared on "Lay It Down" and "Open" respectively. The first part did not appear on any regular studio albums. What's it called?

Answer: River Waltz

All three songs were initially scheduled to appear on "Lay It Down", but only "Bea's Song" made it. "River Waltz" was only released on "Rarities, B-Sides and Slow Dad Waltzes".
9. One more from the lyrics, name the song: "Singing songs of loss and love. Singing songs till morning comes".

Answer: Blue Guitar

"Blue Guitar" was the second song Michael wrote for Townes Van Zandt. This time the occasion was sad as Townes had died. This is an ode to the late great Townes.
10. On "Open" the guest musicians include Linton Detweiler and Karin Bergquist. How are they otherwise known?

Answer: Over the Rhine

Germinal and The Hunger Project are names Michael Timmins and Alan Anton used for previous incarnations of the Cowboy Junkies. The Corndogs are a band that has released albums on Latent.
Source: Author Case2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Ace Of Base Tough
2. Boot Camp Clik - underground Hip Hop Average

7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us