FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Drum Basics Part 1
Quiz about Drum Basics Part 1

Drum Basics Part 1 Trivia Quiz


This quiz is a fun quiz about the first lessons of drumming. You only have to go through the first techniques of drumming to take this quiz. Have fun!

A multiple-choice quiz by Davidfunk. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Percussion
  8. »
  9. Drums

Author
Davidfunk
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
235,394
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
868
Last 3 plays: Guest 50 (8/10), Guest 212 (6/10), Guest 147 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What are the three parts of the drumstick called? Hint


Question 2 of 10
2. Where do you hold the stick? Hint


Question 3 of 10
3. What part of the stick strikes the drum? Hint


Question 4 of 10
4. What part of your body should you use for the strength to strike the drum besides your hands and fingers? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these definitions describe a "Double Stroke Roll"? Hint


Question 6 of 10
6. What is a grace note or a Ghost note? Hint


Question 7 of 10
7. What is the sticking on a paradiddle? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these is not of the 26 N.A.R.D. Rudiments? Hint


Question 9 of 10
9. What of these is one of the N.A.R.D. Rudiments? Hint


Question 10 of 10
10. What does N.A.R.D. stand for? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 23 2024 : Guest 50: 8/10
Apr 09 2024 : Guest 212: 6/10
Apr 07 2024 : Guest 147: 8/10
Mar 29 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 29 2024 : gracious1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the three parts of the drumstick called?

Answer: The bead, shoulder and shank

The bead is the part of the stick you hit with. The shoulder streches from where the bead ends and it goes all the way to the middle of the stick. The shank goes from the middle to the bottom of the stick.
2. Where do you hold the stick?

Answer: 1/3 of the way up from the bottom ( of the shank )

The shank of the stick is the biggest part, so it gives you more control of the stick. The bead strikes the drum, and the shank is the bottom, so it is logical to hold at the butt.
3. What part of the stick strikes the drum?

Answer: The bead

The bead usually is a round ball on the tip of the stick. For better sound, the shoulder tapers up to the bead. That also helps you control the stick.
4. What part of your body should you use for the strength to strike the drum besides your hands and fingers?

Answer: wrists

If you use your arms, then you would get tired very easily. And also, it is easier to use your wrists. Your head and your feet are definitely not supposed to be used when playing with your hands!
5. Which of these definitions describe a "Double Stroke Roll"?

Answer: The bead bounces twice off the head.

Double means two times, so the answer is obviously that the bead bounces twice off the head. It also can be called a long roll. The strokes are always supposed to be even.
6. What is a grace note or a Ghost note?

Answer: A note that is tied to the stroke after it. It is a note that has no value in the time signature.

A flam has a grace note in it. It is simply a grace note with a stroke after it. The grace note is tied to the stroke. It basically sounds like two 64th notes.
7. What is the sticking on a paradiddle?

Answer: Left, right, left, left

The paradiddle is supposed to be played very fast. The first stroke is always accented. Paradiddles can be started with either stick - so you could have a right left right right paradiddle as well as a left right left left paradiddle.
8. Which of these is not of the 26 N.A.R.D. Rudiments?

Answer: Swiss triplet

The Swiss triplet is a rudiment that is not included in the 26 rudiments.
9. What of these is one of the N.A.R.D. Rudiments?

Answer: All of these

These all were rudiments of the N.A.R.D.
10. What does N.A.R.D. stand for?

Answer: The National Association of Rudimental Drummers

I don't know if the N.A.R.D. still exists, but they put together the 26 rudiments.
Source: Author Davidfunk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us