FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Drummers Drumming Drums
Quiz about Drummers Drumming Drums

Drummers Drumming Drums Trivia Quiz


Match the type of drum to its definition.

A matching quiz by gme24. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Percussion
  8. »
  9. Drums

Author
gme24
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
390,897
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
186
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Hemispherical with a bowl-shaped body of metal or fibreglass  
  Standing drum
2. Wires vibrate when the drum head is beaten and produce a buzzing sound   
  Friction drum
3. Produces the lowest tone  
  Kettle drum
4. Shaped like a cube  
  Box drum
5. Very tall and stands on the floor  
  Hand drum
6. Narrow at the base and flares out at the top  
  Snare Drum
7. Shallow drum with a wide drum head  
  Goblet drum
8. Produces sound by rubbing  
  Two-headed drum
9. Features two drum heads  
  Bass drum
10. Played with bare hands  
  Frame drum





Select each answer

1. Hemispherical with a bowl-shaped body of metal or fibreglass
2. Wires vibrate when the drum head is beaten and produce a buzzing sound
3. Produces the lowest tone
4. Shaped like a cube
5. Very tall and stands on the floor
6. Narrow at the base and flares out at the top
7. Shallow drum with a wide drum head
8. Produces sound by rubbing
9. Features two drum heads
10. Played with bare hands

Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Guest 67: 10/10
Apr 06 2024 : Guest 73: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hemispherical with a bowl-shaped body of metal or fibreglass

Answer: Kettle drum

The membrane is stretched and held in place by hoop lacings, screws or other means. It originated in the Middle East and found its way to Europe from crusaders. Through the spread of Islamic culture the drum made its way to Asia and Africa.
2. Wires vibrate when the drum head is beaten and produce a buzzing sound

Answer: Snare Drum

The origin of the snare drum goes back to medieval times; it is thought to be an improvement on the tabor. The snare drum is considered as being the main part of a drum kit and is also known as a side drum in the British Isles. It forms part of the percussion section of an orchestra.
3. Produces the lowest tone

Answer: Bass drum

The bass drum is the largest member of the drums family. It produces a deep sound and it can be either a single head drum or in the cases of marching bands two heads. The drum originated in the Mesopotamia area as long ago as 2500 years BC. It became part of European orchestras in the 18th century.
4. Shaped like a cube

Answer: Box drum

A box drum is a simple box with a playing surface made of plywood. The player sits on top of the box and taps on the playing surface which forms the front of the box. It most probably originated in the 16th century with African slaves in the Americas who made this simple drum as a replacement for the traditional African one.
5. Very tall and stands on the floor

Answer: Standing drum

As the name implies this drum stands on the floor. The African conga is an example of a standing drum.
6. Narrow at the base and flares out at the top

Answer: Goblet drum

Goblet drum, also known as Doumbek or Darbuka, is a hand drum shaped as a goblet and is used mainly in Arabic music.
7. Shallow drum with a wide drum head

Answer: Frame drum

As the name implies this is a drum with a width that is greater than its depth. The frame is normally made of wood.
8. Produces sound by rubbing

Answer: Friction drum

This is normally used in conjunction with religious rites. A membrane is stretched over the opening of a vessel and it is played by rubbing the fingers, that are wet, over the surface.
9. Features two drum heads

Answer: Two-headed drum

Two-headed drums can be played by using either hands or drum sticks. This drum is normally carried around the waist of the player using a belt or harness.
10. Played with bare hands

Answer: Hand drum

This can be any type of drum that can be played by hand. A good example is a tambourine which is also categorised as a frame drum.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us