FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Instrument Subfamilies  The Drummers
Quiz about Instrument Subfamilies  The Drummers

Instrument Subfamilies: The Drummers Quiz


Both percussionists and drummers hit things, but a distinction is made reflecting the unique nature of the latter. Here's a short quiz celebrating those who have a great heart for music but march to a different beat!

A multiple-choice quiz by notwilbur. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Percussion
  8. »
  9. Drums

Author
notwilbur
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,817
Updated
Jan 10 23
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1866
- -
Question 1 of 10
1. What kind of note gets one beat in 4/4 time? Hint


Question 2 of 10
2. You hit the drum with _________ _________. Hint


Question 3 of 10
3. The bass drum generally plays on which beats in 4/4 time? ____________ Hint


Question 4 of 10
4. When doing a fill, a good drummer.... Hint


Question 5 of 10
5. A drum roll occurs when... Hint


Question 6 of 10
6. The drummer is the backbone of the... Hint


Question 7 of 10
7. The drums, the piano, and the ________ make up the rhythm section of a jazz band. Hint


Question 8 of 10
8. The two cymbals that are generally opened and closed with your left foot are the ____________ cymbals. Hint


Question 9 of 10
9. Which of these is not a snare drum rudiment? Hint


Question 10 of 10
10. This quiz was about Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What kind of note gets one beat in 4/4 time?

Answer: quarter note

A quarter note represents the basic pulse in most music.
2. You hit the drum with _________ _________.

Answer: drum sticks

Drummers can be fanatics about their sticks. It's hard to find a pair (of sticks, that is) that isn't warped and/or unbalanced.
3. The bass drum generally plays on which beats in 4/4 time? ____________

Answer: 1 and 3

You would be amazed how hard this can be.
4. When doing a fill, a good drummer....

Answer: plays a tasteful but rhythmically and metrically correct solo

Actually, a good drummer should be able to first keep solid time and then add fills as necessary.
5. A drum roll occurs when...

Answer: when you play fast, double bounces of the stick

A good even double stroke roll is hard to do! Triple stroke rolls are also common, and I've seen some can do a roll with one hand.
6. The drummer is the backbone of the...

Answer: jazz band

Some drummers could better be described as the funnybone of the band.
7. The drums, the piano, and the ________ make up the rhythm section of a jazz band.

Answer: bass

You could also include the guitar.
8. The two cymbals that are generally opened and closed with your left foot are the ____________ cymbals.

Answer: hi-hat

The hi-hat is an indispensable part of a drum kit.
9. Which of these is not a snare drum rudiment?

Answer: singlediddle

Rudiments are basic drum strokes.
10. This quiz was about

Answer: drummers

If you are a drummer, I hope you took this quiz in the right vein! We love you even if you are a different breed!
Source: Author notwilbur

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us