Quiz about Instrument Family  The Blatters
Quiz about Instrument Family  The Blatters

Instrument Family: The Blatters Quiz


This quiz will edumacate you about the most noble family of instruments: the brass family. Stand in awe!

A multiple-choice quiz by notwilbur. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Musical Instruments
  8. »
  9. Brass

Author
notwilbur
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,667
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
737
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the highest-pitched brass instrument? Hint

trombone
trumpet
saxophone
french horn

2. If we really get picky, what is THE highest-pitched brass instrument? Hint

bass trombone
minitrumpet (no relation to Mickey!)
alto trombone
piccolo trumpet

3. What is the distinctive characteristic of the brass family? Hint

egotism
sound produced by buzzing lips
most popular
fanaticism about which mouthpiece is the best

4. This relative of the trumpet, used almost exclusively in military bands, is made up of mostly conical tubing. ____________

Answer: (6 letters; starts with C)
5. What instrument in a concert or military band has valves and the same range as a trombone? Hint

baritone horn
piccolo
Eb alto horn
tuba

6. This device softens the tone for a brass instrument. Hint

soft pedal
mute
sock
damper

7. Which instrument can hit the "notes between the notes"? Hint

trumpet
trombone
baritone horn
french horn

8. How many trombones are typically in an orchestra? Hint

as many as can get away with it
2
3
4

9. True or false: There is an instrument called a bass trumpet.

True
False

10. Which instrument descends from the hunting horn?

Answer: (Most Xmas trees are adorned by hunting horns)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the highest-pitched brass instrument?

Answer: trumpet

A shorter tube produces a higher pitch, and the trumpet is the shortest in the brass family.
2. If we really get picky, what is THE highest-pitched brass instrument?

Answer: piccolo trumpet

Piccolo means "small" in Italian. This difficult instrument was admired by Paul McCartney, who heard in Bach's second Brandenburg Concerto and thereafter utilized it in "Penny Lane".
3. What is the distinctive characteristic of the brass family?

Answer: sound produced by buzzing lips

The body of the instrument acts as an amplifier for the vibration produced by buzzing the lips into the mouthpiece. I suppose I could argue that they are the most popular, but that's because I'm a trombonist! Brass players do tend to have egos but are probably surpassed in this area by opera singers. :-)
4. This relative of the trumpet, used almost exclusively in military bands, is made up of mostly conical tubing. ____________

Answer: cornet

Other brass instruments have mostly conical tubing: the horn, the baritone, and the tuba. Conical instruments have a warmer, less bright tone quality, whereas the trumpet and trombone, made of mostly cylindrical tubing, have a brilliant and bright quality to their sound.
5. What instrument in a concert or military band has valves and the same range as a trombone?

Answer: baritone horn

In orchestral transcriptions, it often gets the cello part and is used more frequently than the trombone as a solo instrument.
6. This device softens the tone for a brass instrument.

Answer: mute

Mutes are placed in the bell for softening the tone and for special effects. Different types of mutes are harmon, straight, cup, and bucket. Mutes are even made for tubas! (They make great stools.)
7. Which instrument can hit the "notes between the notes"?

Answer: trombone

Since the trombone has a slide instead of keys to create its notes, any fraction of a pitch can be played simply by changing the slide's position.
8. How many trombones are typically in an orchestra?

Answer: 3

Most orchestral literature calls for a first (highest), second, and a third, or bass trombone. The bass trombone usually has a larger bore and two extra valves that extend the low range.
9. True or false: There is an instrument called a bass trumpet.

Answer: True

It has the same range as a trombone and uses rotary valves like a french horn. Wagner utilitized this instrument in "The Ring".
10. Which instrument descends from the hunting horn?

Answer: french horn

The hunting horn, like early trumpets, has no valves and cannot play all of the notes of the scale.
Source: Author notwilbur

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us