Quiz about The Life of Chris Gaines
Quiz about The Life of Chris Gaines

The Life of Chris Gaines Trivia Quiz


In 1999, country music wasn't enough for superstar, Garth Brooks. He decided to attempt a potentially risky dual-crossover into both acting and pop music: He created a grunge-musician character for himself, Chris Gaines.

A multiple-choice quiz by shamelesslee2. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Garth Brooks

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
131,067
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
756
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was Chris Gaines born? Hint

1967
1969
1968
1970

2. Where was Chris born? Hint

Sydney, Australia
Los Angeles, California
Brisbane, Australia
New York, New York

3. What was Chris' father, Gene's profession? Hint

Stock broker
CEO for major company
Salesman
Former swim coach for both US and Australian Olympic swim teams

4. What was Chris' mother known for? Hint

Former swimmer for the Australian Olympic Team and Commonwealth Games medalist
Full time mother
Hairdresser
CEO for major company

5. What was the name of the band that Chris and two other friends had started in high school defying both his parents' expectations? Hint

Games
Crush
Backstreet Guys
Nemos

6. What song from Crush's self-titled album became a smash hit and one of 1986's most successful songs? Hint

Way Of The Girl
It Don't Matter To The Sun
My Love Tells Me So
Main Street

7. What happened to Chris' best friend and band member, Tommy Levitz? Hint

Left the band for a solo career
Ran away
Got married
Died in a plane crash

8. What happened to Chris in the winter of 1992 that changed his life forever? Hint

His father died from cancer
He got married to his high school sweetheart
A violent single-car crash that nearly ended his young and promising life
Changed careers and decided that swimming was really what he wanted to do

9. What was Chris' third album released in the winter of 1994? Hint

Triangle
Fornucopia
Apostle
Straight Jacket

10. In 1999, what album did Chris release before his upcoming solo album that the critics already had predicted would be the definitive album of the new millenium? Hint

Triangle
The Lamb
Greatest Hits
Apostle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Chris Gaines born?

Answer: 1967

Chris was born on August 10, 1967.
2. Where was Chris born?

Answer: Brisbane, Australia

Chris' parents were Gene and Carolyn Johnns-Gaines.
3. What was Chris' father, Gene's profession?

Answer: Former swim coach for both US and Australian Olympic swim teams

Gene also coached at Long Beach State University.
4. What was Chris' mother known for?

Answer: Former swimmer for the Australian Olympic Team and Commonwealth Games medalist

Chris was expected by many to carry the torch in the Olympic waters like his mother once had.
5. What was the name of the band that Chris and two other friends had started in high school defying both his parents' expectations?

Answer: Crush

The band Crush signed their first record deal in 1985 and released their first self-titled album in 1986 with band members Tommy Levitz and Marc Obed.
6. What song from Crush's self-titled album became a smash hit and one of 1986's most successful songs?

Answer: My Love Tells Me So

"My Love Tells Me So" was the second single off the self-titled "Crush" album.
7. What happened to Chris' best friend and band member, Tommy Levitz?

Answer: Died in a plane crash

The death of Tommy Levitz was the end of the short-lived success of the band Crush.
8. What happened to Chris in the winter of 1992 that changed his life forever?

Answer: A violent single-car crash that nearly ended his young and promising life

Chris spent six weeks in the hospital, and over two years undergoing extensive plastic surgery on his face, shoulder, and hands.
9. What was Chris' third album released in the winter of 1994?

Answer: Apostle

After the accident, Chris wouldn't allow himself to be seen or photographed. Even without any artist promotion for "Apostle," the album still managed to spend a combined eight weeks atop the Billboard Top 200 Albums Chart.
10. In 1999, what album did Chris release before his upcoming solo album that the critics already had predicted would be the definitive album of the new millenium?

Answer: Greatest Hits

The Greatest Hits contained songs off of all of Chris' earlier albums along with two new songs, "Lost In You" and "Right Now".
Source: Author shamelesslee2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ltc717 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 02 2023 : Guest 77: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 104: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Garth Brooks: 'Sevens' Average
2. Love that Garth Average
3. Simply Garth Average
4. Tribute to Garth Brooks: Fresh Horses Easier
5. Garth Brooks Lyrics Difficult
6. Garth Brooks Quotes Average
7. Garth Brooks Lyrics Tough
8. The Dance Easier
9. Garth Brooks Trivia Tough
10. Pickin' On Garth Brooks Very Difficult
11. Garth Brooks: 'The Hits' Average
12. Garth Lyrics Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us