Quiz about The Saxophone
Quiz about The Saxophone

The Saxophone Trivia Quiz


If you play the saxophone, you will love this fun quiz! Try it now!

A multiple-choice quiz by kendar. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Woodwind
  8. »
  9. Saxophone

Author
kendar
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,450
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1841
Last 3 plays: Guest 69 (5/10), Guest 66 (9/10), Guest 180 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who invented the saxophone? Hint

Adolph Sax
Nobody knows for sure
Samuel Sax
Harold Saxman

2. What key is the Alto Saxophone in? Hint

B flat
E flat
F
C

3. Which of the following artists is not a saxophone player? Hint

Gerry Mulligan
Charlie Parker
Miles Davis
Joshua Redman

4. Which saxophone manufacturer produces the 'Super Action 80' series? Hint

Jupiter
Yamaha
Selmer
Keilwerth

5. Why are saxophones lacquered? Hint

The bare brass would be poisonous to your skin
To show that the instrument is expensive
To protect the instrument from corrosion
Otherwise no sound will come out

6. Which of the following saxophones produces the highest pitch? Hint

Soprano
Baritone
Alto
Sopranino

7. In what country are Keilwerth saxophones made? Hint

United States
Germany
France
Italy

8. What is the name of the piece of wood attached to a saxophone mouthpiece? Hint

Facing
Ligature
Reed
Key

9. Which of the following materials is not used to make saxophone mouthpieces? Hint

Rubber
Cement
Metal
Plastic

10. Which politician has been known to play the saxophone? Hint

Bill Clinton
Al Gore
Ronald Reagan
George Bush Jr.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who invented the saxophone?

Answer: Adolph Sax

The saxophone is named after its inventor.
2. What key is the Alto Saxophone in?

Answer: E flat

Not all saxophones are in the same key.
3. Which of the following artists is not a saxophone player?

Answer: Miles Davis

Miles Davis is known for playing the trumpet.
4. Which saxophone manufacturer produces the 'Super Action 80' series?

Answer: Selmer

Selmer has produced the Super Action 80 Series 1, 2, and 3.
5. Why are saxophones lacquered?

Answer: To protect the instrument from corrosion

There is much debate over what effects different types of lacquers have on the sound.
6. Which of the following saxophones produces the highest pitch?

Answer: Sopranino

Smaller saxophones create higher pitches than larger saxophones.
7. In what country are Keilwerth saxophones made?

Answer: Germany

Keilwerth saxophones are handmade in Germany.
8. What is the name of the piece of wood attached to a saxophone mouthpiece?

Answer: Reed

Reeds are made of bamboo - not technically a wood, perhaps, as bamboo is a grass, but the source of the term "woodwind".
9. Which of the following materials is not used to make saxophone mouthpieces?

Answer: Cement

There are many different types of mouthpieces available for saxophones.
10. Which politician has been known to play the saxophone?

Answer: Bill Clinton

Playing the saxophone is an enjoyable hobby for many people.
Source: Author kendar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 69: 5/10
Nov 28 2022 : Guest 66: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 180: 7/10
Nov 25 2022 : Guest 89: 6/10
Nov 23 2022 : Guest 84: 5/10
Nov 22 2022 : Guest 173: 8/10
Nov 21 2022 : Guest 192: 8/10
Nov 18 2022 : Guest 24: 7/10
Nov 13 2022 : Guest 1: 8/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us