Quiz about Aussie Inventions 1
Quiz about Aussie Inventions 1

Aussie Inventions #1 Trivia Quiz


Necessity being the 'Mother of Invention' has led Australians to invent some wonderful (and some weird) things over the years. Here are more than just a few!

A multiple-choice quiz by Engadine. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People by Country
  8. »
  9. Australians

Author
Engadine
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
101,552
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
1153
Last 3 plays: Guest 1 (6/15), tornadosteve (15/15), Guest 1 (4/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what? Hint

Telephone Book
Notice Board
Notepad
Calendar

2. Which of the following was first patented by an Australian in 1889? Hint

Electric Heater
Electric Fence
Electric Drill
Electric Shaver

3. The first car radio was invented in Australia.

True
False

4. In what year was the 'black box' invented in Australia? Hint

1953
1978
1948
1908

5. What was 'The Stripper', invented in South Australia in 1843? Hint

Grain Harvester
Potato Harvester
Sugar Cane Harvester
Tomato Harvester

6. Has there been a fuel injection system invented in Australia that eliminates soot from diesel exhausts?

Yes
No

7. In 1934, a farmer's wife was responsible for the invention of what typically Australian mode of transport? Hint

4WD
Cobb and Co Coach
Stump Jump Plough
Ute

8. What does the 'Ocean Leveller' use to reduce the vertical motion of sea going vessels? Hint

Battery pumps and a computer system
Diesel pumps and a laser system
Computer system and hydraulic pumps
Motion sensors and electric pumps

9. What was named as one of the top five Australian inventions of the century by the Centenary of Federation organisation? Hint

A lawn mower
A water powered car
A clothes hoist
A toilet

10. In 1940, where did Howard Florey, along with a German biochemist, develop penicillin into a practical antibiotic drug? Hint

Oxford University
La Trove University
Harvard University
Griffith University

11. A cardboard box which holds a plastic collapsible container is commonly known as a what?

Answer: (Two Words)
12. What was demonstrated at Bondi in 1906 by its designer, Lester Ormsby? Hint

The surfboard
The surf life-saving reel
The sandwich board
The life-saving raft

13. Research at the CSIRO and the Australian Institute of Marine Sciences has developed prawns that grow faster and larger than those caught in the wild.

True
False

14. When was race-cam first launched? Hint

1979
1970
1969
1989

15. The world's first automatic totalisator was made by who? Hint

Lord George Jules
Sir Julius George
Sir George Julius
Lady Julie Georges


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For over 500 years, paper was only available and sold as single sheets. In 1902, an inventive Australian used half size sheets of paper, a bit of glue and cardboard to create the what?

Answer: Notepad

Birchall's of Launceston in Tasmania started selling the world's first notepads, calling them 'Silvercity Writing Tablets' after J A Birchall thought it would be a good idea to back sheets of paper with cardboard and glue them together at the top. His British paper suppliers weren't so keen, but, they were persuaded by Birchall that it was a good idea!
2. Which of the following was first patented by an Australian in 1889?

Answer: Electric Drill

The Electric Drill was the invention of Arthur James Arnot. On 20 August 1889 he patented his design while working for the Union Electric Company in Melbourne. His original design was meant primarily for drilling rock to find coal!
3. The first car radio was invented in Australia.

Answer: True

In 1924, the first car radio was fitted to an Australian car built by Kellys Motors in New South Wales.
4. In what year was the 'black box' invented in Australia?

Answer: 1953

Designed to survive a crash and document the last moments of a flight by voice and data recording, the 'black box' was invented in 1953, by David Warren, a researcher at the Aeronautical Research Laboratories in Melbourne.
5. What was 'The Stripper', invented in South Australia in 1843?

Answer: Grain Harvester

The world's first mechanical grain harvester was one of South Australia's first ever inventions. Designed to speed up reaping of grain, it reduced the number of labourers required to be employed. A severe labour shortage in 1842 had necessitated the then South Australian Governor Grey to apply to England for more migrants!
6. Has there been a fuel injection system invented in Australia that eliminates soot from diesel exhausts?

Answer: Yes

A Sydney Company has invented a new system for diesel engines which employs extremely high injection pressures to atomise diesel which minimises pollution, provides better fuel economy, gives greater power and makes the engine quieter!

The Haltech system can be fitted to most existing engine designs. It could be retrofitted to engines already in use or used in dual fuel conversions or supplied to new production engines within two years. The system is revolutionary in many ways. It does not need a cam, and the rate of entry of fuel into each cylinder and the spray pattern within the cylinder are continually monitored by the engine management system.

The system is ideal for cars for both economic and environmental reasons
7. In 1934, a farmer's wife was responsible for the invention of what typically Australian mode of transport?

Answer: Ute

The farmer's wife wrote to Ford in Geelong, Victoria in 1932, asking for a vehicle that could take the family to church on Sunday and the pigs to market on Monday! The 22 year old Lewis Bandt, a car designer at Ford, adapted the design of a car and came up with a vehicle that had a strong open carrying space behind an enclosed front cab.
8. What does the 'Ocean Leveller' use to reduce the vertical motion of sea going vessels?

Answer: Computer system and hydraulic pumps

A recent invention, The 'Ocean Leveller', designed for sea going ferries, reduces vertical motion by more than 50 per cent using a computer system, motion sensors and hydraulic pumps. Invented and developed by AMECRC and Austal Ships.
9. What was named as one of the top five Australian inventions of the century by the Centenary of Federation organisation?

Answer: A toilet

An environmentally friendly toilet system, developed in Townsville by Professor Paul Turner (amongst others) was trialled on Fraser Island and converted waste into fluid so low in contaminants that it is able to be safely discharged into the ocean, even onto the Great Barrier Reef!
10. In 1940, where did Howard Florey, along with a German biochemist, develop penicillin into a practical antibiotic drug?

Answer: Oxford University

At England's Oxford University, Adelaide born Howard Florey developed the drug which was initially reserved for military use only. Civilian use was allowed from 1943 on.
11. A cardboard box which holds a plastic collapsible container is commonly known as a what?

Answer: Wine cask

The wine cask was originally an American idea mooted in the 1950's. However, it was physically designed and invented by Thomas Angrove of the wine making company Angrove's Pty Ltd and was launched in Australia in 1965.
12. What was demonstrated at Bondi in 1906 by its designer, Lester Ormsby?

Answer: The surf life-saving reel

Demonstrated at Bondi Beach on 23 December 1906 the world's first life-saving reel was in use less than a week later. One of the first of many lives saved by the use of the reel was a young boy, one Charles Kingsford Smith, who, in later years contributed greatly to world aviation history!
13. Research at the CSIRO and the Australian Institute of Marine Sciences has developed prawns that grow faster and larger than those caught in the wild.

Answer: True

Australians could be throwing much larger 'shrimps' on the Barbie in summers to come, following the CSIRO's breeding of 'super prawns' that grow up to 25% larger! And that's not all; the CSIRO has bred the fastest growing abalone on earth, achieving growth rates up to 50% faster!
14. When was race-cam first launched?

Answer: 1979

Race-cam, developed by a Sydney based, Channel Seven television engineer, Geoff Healey, was launched in 1979. The very small, lightweight camera was designed to be used specifically for sports broadcasts to provide never before seen viewpoints of events such as motor racing, which were impossible to cover to such an extent with conventional cameras!
15. The world's first automatic totalisator was made by who?

Answer: Sir George Julius

The automatic totalisator for calculating horse-racing bets was invented by Sir George Julius, an adaptation of a vote-counting machine which he had earlier developed. His automatic totalisator was first operated in 1913 in Auckland, New Zealand!
Source: Author Engadine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 09 2022 : Guest 1: 6/15
Oct 17 2022 : tornadosteve: 15/15
Oct 16 2022 : Guest 1: 4/15

Score Distribution

quiz
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us