Quiz about Freud
Quiz about Freud

Freud Quiz Challenge - How Much Do You Know? | People


No thinker has had a more profound impact on the intellectual thought of the twentieth century than the great Sigismundus.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G

Author
robert362
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,885
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2203
Last 3 plays: Guest 92 (4/10), Guest 46 (5/10), Guest 217 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which individual was NOT a follower of Freud who later defected? Hint

Charcot
Jung
Stekel
Adler

2. Who was Freud's biographer? Hint

Wilhelm Reich
Karl Abraham
Ernest Jones
Sandor Ferenczi

3. Which case did Freud use to illustrate his theory of infantile sexuality? Hint

Dr. Schreber
Little Hans
The Rat Man
Dora

4. Which is NOT a work by Freud? Hint

Moses and Monotheism
The Future of an Illusion
Totem and Taboo
Man's Search for Meaning

5. Freud's collaborator on his first work, 'Studies in Hysteria', was Hint

Josef Breuer
Theodore Reik
Otto Rank
Wilhelm Fliess

6. Which is NOT a core principle of Freudian thought? Hint

Repression
The primacy of 'free will'
Unconscious Motivation
The power of instinct

7. Which is NOT a key component of Freudian therapy? Hint

Resolving Transference
Free Association
Hypnotic Regression
Overcoming Resistance

8. One of Freud's more controversial theories is the existence of 'death instincts'. Freud referred to these instincts as Hint

Parapraxes
The Electra Complex
Counter-transference
Thanatos

9. Where did Freud spend most of his life? Hint

Berlin
Vienna
Zurich
Prague

10. Which statement is NOT true? Hint

Freud's wife was Martha Bernays
Freud engaged in scientific experimentation with cocaine
Freud believed that dreams were wish fulfillments
Freud rejected the concept of 'defense mechanisms' and sublimation


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which individual was NOT a follower of Freud who later defected?

Answer: Charcot

Many fine minds ultimately left Freud and went their own way - including the three named above. Charcot was not one of the followers; he was prominent before Freud and was one of Freud's teachers.
2. Who was Freud's biographer?

Answer: Ernest Jones

The others were also followers.
3. Which case did Freud use to illustrate his theory of infantile sexuality?

Answer: Little Hans

All were cases, but it was Little Hans' fear of horses that Freud used to demonstrate his theory.
4. Which is NOT a work by Freud?

Answer: Man's Search for Meaning

This was written by Viktor Frankl.
5. Freud's collaborator on his first work, 'Studies in Hysteria', was

Answer: Josef Breuer

Fliess was a friend; the others were followers.
6. Which is NOT a core principle of Freudian thought?

Answer: The primacy of 'free will'

Free will is antagonistic to the notion of unconscious motivation.
7. Which is NOT a key component of Freudian therapy?

Answer: Hypnotic Regression

Freud tried hypnosis, but abandoned it in favor of free association.
8. One of Freud's more controversial theories is the existence of 'death instincts'. Freud referred to these instincts as

Answer: Thanatos

Parapraxes are 'Freudian slips'. The other terms are also Freudian concepts.
9. Where did Freud spend most of his life?

Answer: Vienna

He came there when young, and in his old age fled from the Nazis.
10. Which statement is NOT true?

Answer: Freud rejected the concept of 'defense mechanisms' and sublimation

These ideas are in fact central to his thought.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 04 2023 : Guest 92: 4/10
Jan 04 2023 : Guest 46: 5/10
Jan 04 2023 : Guest 217: 5/10
Jan 04 2023 : Guest 83: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 175: 3/10
Jan 03 2023 : agentofchaos: 10/10
Dec 28 2022 : Vidvaan: 9/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us