Quiz about Great Minds
Quiz about Great Minds

Great Minds Trivia Quiz


A look at some talented and brilliant people.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Mixed People
  8. »
  9. Changed the World

Author
robert362
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,207
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1078
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 75 (5/10), Guest 202 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Charles Darwin is best known as the author of "The Origin of Species." Which of the following is also his work? Hint

The Descent of Man
On Aggression
Worlds in Collision
The Territorial Imperative

2. Karl Marx enjoyed a lifelong relationship with this gentleman--and also co-authored some major works with him. Hint

Leon Trotsky
Josef Stalin
Vladimir Lenin
Friedrich Engels

3. Albert Einstein was a giant in physics. What was his relationship with America? Hint

He became a U.S. citizen as an adult
He wasn't born in the U.S., but grew up there as a child
He was born in the U.S.
He worked in the U.S., but never became a citizen

4. Leonardo Da Vinci's most famous painting may be "Mona Lisa." Who was she? Hint

The wife of a merchant
A family member
A member of local royalty
A woman with whom Da Vinci had a romantic relationship

5. Sigmund Freud wrote all of the following EXCEPT: Hint

Interpretation of Dreams
Psychopathology of Everyday Life
Future of an Illusion
Beyond Freedom and Dignity

6. William Shakespeare wrote many plays. Which of the following plays is in debate as to whether he was its author? Hint

Troilus and Cressida
Timon of Athens
Pericles
Love's Labour Lost

7. Immanuel Kant is perhaps best known as the author of which of the following? Hint

Critique of Pure Reason
Thus Spake Zarathrustra
Leviathan
On Liberty

8. Ludwig Van Beethoven had a stormy life. Which of the following statements is true? Hint

He married and divorced
He married more than once
He married, but had numerous extra-marital affairs
He never married

9. Wolfgang Amadeus Mozart had a tempestuous relationship with his father, Leopold. Which of the following accurately describes Leopold? Hint

Artist
Composer
Politician
Clerk

10. Copernicus was a key figure in the history of science. When did he perform the majority of his work? Hint

15th century
14th century
17th century
16th century


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Charles Darwin is best known as the author of "The Origin of Species." Which of the following is also his work?

Answer: The Descent of Man

Darwin, "Father of Evolution," published "Origin of Species" after his famous trip to the Galapagos Islands aboard "The Beagle." "Descent" continues his thoughts on evolution. Enormous impact on intellectual thought about the nature of man. "Worlds" is by Immanuel Velikovsky," "Aggression" is by Konrad Lorenz, and "Imperative" is by Robert Ardrey.
2. Karl Marx enjoyed a lifelong relationship with this gentleman--and also co-authored some major works with him.

Answer: Friedrich Engels

Marx, key figure in socialism and communism, co-authored "Das Kapital" with Engels. The book had huge impact on political thought and in the longer term also in politics, too.
3. Albert Einstein was a giant in physics. What was his relationship with America?

Answer: He became a U.S. citizen as an adult

Einstein, best known for his "Theory of Relativity" (although he had much more to say in physics) was born and grew up abroad. He became a citizen of the U.S. in 1940--after the war in Europe had started, but before America entered it. Truly, he changed the face of the world.
4. Leonardo Da Vinci's most famous painting may be "Mona Lisa." Who was she?

Answer: The wife of a merchant

Da Vinci is always the first to come to mind whenever the phrase "renaissance man" is mentioned. A man of accomplishment in both art and science.
5. Sigmund Freud wrote all of the following EXCEPT:

Answer: Beyond Freedom and Dignity

The most influential thinker of the twentieth century, Freud's vision touches therapy, abnormality, religion, anthropology, dreams, etc.
(It has been said that all personality theory is a reaction to Freud.)
B.F. Skinner wrote "Dignity."
6. William Shakespeare wrote many plays. Which of the following plays is in debate as to whether he was its author?

Answer: Pericles

Universally acclaimed as the greatest writer of the English language, shakespeare was pre-eminent as both poet and playwright. It is unclear, however as to whether he is the author of "Pericles."
7. Immanuel Kant is perhaps best known as the author of which of the following?

Answer: Critique of Pure Reason

He was one of the great philosophers of all time. "Critique" is Kant's masterpiece. "Liberty" is by J.S. Mill, "Leviathan" is by Thomas Hobbes, "Zarathustra" is by Nietzsche.
8. Ludwig Van Beethoven had a stormy life. Which of the following statements is true?

Answer: He never married

Beethoven never married, but he had many turbulent relationships.
A genius in music, haunted by deafness.
9. Wolfgang Amadeus Mozart had a tempestuous relationship with his father, Leopold. Which of the following accurately describes Leopold?

Answer: Composer

Leopold was a composer. In that regard, Mozart followed in his footsteps--and took the family talent to exalted heights. A great talent--dead at 35.
10. Copernicus was a key figure in the history of science. When did he perform the majority of his work?

Answer: 16th century

Copernicus lived from 1473-1543, so his mature thought occurred during the first half of the 16th century. The father of the heliocentric theory (with the sun at the center of the solar system), he was an early giant in modern scientific thought.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 28 2023 : Guest 75: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 202: 3/10
Dec 04 2022 : ozzz2002: 7/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us