FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baptism
Quiz about Baptism

Baptism Trivia Quiz


Without defending any one theological position, this quiz surveys various baptismal practices and several of the scriptures that mention baptism.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Theology

Author
skylarb
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
117,291
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
7761
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 217 (13/20), Guest 108 (8/20), Guest 65 (5/20).
- -
Question 1 of 20
1. John the Baptist said, "I indeed baptize you with water unto repentance: but he that cometh after me is mightier than I...he shall baptize you _______________" Hint


Question 2 of 20
2. In Matthew, Christ told His disciples to teach all nations, baptizing them in whose name? Hint


Question 3 of 20
3. Jesus was baptized for the remission of His sins.


Question 4 of 20
4. Christ referred to His Crucifixion as His baptism.


Question 5 of 20
5. What denomination never baptizes adults but _only_ baptizes infants? Hint


Question 6 of 20
6. What denomination only baptizes adults, youth, or children who are able to make a profession of faith? Hint


Question 7 of 20
7. What denomination only baptizes by immersion? Hint


Question 8 of 20
8. Philip told the eunuch he could be baptized if he: Hint


Question 9 of 20
9. Lydia was baptized along with her: Hint


Question 10 of 20
10. When did those who had received John's baptism also receive the Holy Ghost or Holy Spirit? Hint


Question 11 of 20
11. In Romans 6, how does Paul describe baptism? Hint


Question 12 of 20
12. I Corinthians mentions those who are "baptized for the dead." What modern church practices baptism for the dead? Hint


Question 13 of 20
13. Some churches teach that baptism is necessary for salvation. Which is _not_ one of the verses they use to support this teaching? Hint


Question 14 of 20
14. "For with one Spirit are we all baptized into one ___, whether we be Jews or Gentiles, whether we be bond or free." What word is missing from the blank? Hint


Question 15 of 20
15. Complete this quote from the KJV: "Let us draw near with a true heart in full assurance of faith, having our hearts _____ from an evil conscience, and our bodies washed with pure water." Hint


Question 16 of 20
16. All Christians admit that the Greek word "baptizo" can only mean "to immerse."


Question 17 of 20
17. Martin Luther taught that it is preferable to baptize by immersion.


Question 18 of 20
18. Lutherans see baptism as something a convert himself does in order to receive God's grace.


Question 19 of 20
19. A dedication is another name for a baptism.


Question 20 of 20
20. Because the Churches of Christ teach that baptism saves, they baptize infants so that they will not be lost.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 217: 13/20
May 29 2024 : Guest 108: 8/20
May 26 2024 : Guest 65: 5/20
May 22 2024 : Guest 107: 7/20
May 20 2024 : Guest 174: 4/20
May 19 2024 : DCW2: 20/20
May 12 2024 : Guest 88: 7/20
May 09 2024 : Guest 223: 5/20
May 06 2024 : Guest 90: 11/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. John the Baptist said, "I indeed baptize you with water unto repentance: but he that cometh after me is mightier than I...he shall baptize you _______________"

Answer: With the Holy Ghost and fire

This is mentioned three times, in Matthew 3:11, Mark 1:8, and Luke 3:16.
2. In Matthew, Christ told His disciples to teach all nations, baptizing them in whose name?

Answer: The name of the Father, the Son, and the Holy Ghost

" . . . baptizing them in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost: Teaching them to observe all things whatsoever I have commanded you" (Matthew 28:19-20).
3. Jesus was baptized for the remission of His sins.

Answer: False

Refer to Matthew 3:13-17 for Christ's baptism. Jesus was sinless, and therefore had no need of being baptized for the remission of sins. Rather, He was baptized "to fulfill all righteousness." Christ's baptism, which was performed in obedience to God, also confirms His ministry. For when He was baptized, "the heavens were opened unto him and he saw the Spirit of God descending like a dove," and then God announced, "This is my beloved son, in whom I am well pleased."
4. Christ referred to His Crucifixion as His baptism.

Answer: True

He said, in reference to His coming crucifixion, "But I have a baptism to be baptized with, and how am I straitened till it be accomplished" (Luke 12:50).
5. What denomination never baptizes adults but _only_ baptizes infants?

Answer: None of These

All of these denominations will baptize adult converts, though two - the Lutheran and the Roman Catholic - also baptize infants. The Baptists do not baptize infants.
6. What denomination only baptizes adults, youth, or children who are able to make a profession of faith?

Answer: All of These

None of these churches baptizes infants, and all three practice baptism by immersion. The Churches of Christ maintain that baptism is necessary for salvation, whereas the Baptists regard baptism as a symbol of the fact that the convert has already been saved by faith.
7. What denomination only baptizes by immersion?

Answer: The Mennonite Brethren

The Mennonite Brethren "practice water baptism by immersion administered by the local church" (Mennonite Brethren Confession of Faith: Article 8). They are willing to "receive into membership those who have been baptized by another mode," but they themselves only baptize by immersion.

The other three churches are willing to baptize by sprinkling, though they do not deny the validity of baptism by immersion.
8. Philip told the eunuch he could be baptized if he:

Answer: Believed with all of his heart

"So here is water; what doth hinder me to be baptized? And Philip said, If thou believeth with all thine heart, thou mayst. And he answered and said, I believe that Jesus Christ is the Son of God" (Acts 8:36-37).
9. Lydia was baptized along with her:

Answer: Household

"And a certain woman named Lydia...heard us. . . And when she was baptized, and her household, she besought us, saying, If ye have judged me to be faithful to the Lord, come into my house, and abide there." (Acts 16:14-15). The Bible does not specify who her "household" includes, whether husband, siblings, servants, and/or children. Stephanas was also baptized with his household (I Cor. 1:16), as was Crispus (Acts 18:8).
10. When did those who had received John's baptism also receive the Holy Ghost or Holy Spirit?

Answer: Once Paul had laid hands on them

"And he said unto them, Unto what then were ye baptized? And they said, unto John's baptism. Then said Paul, John verily baptized with the baptism of repentance, saying unto the people, that they should believe on him which should come after him, that is, on Christ Jesus.

When they heard this, they were baptized in the name of the Lord Jesus. And when Paul had laid his hands upon them, the Holy Ghost came on them." (Acts 19:1-6). First they had to be baptized in the name of Jesus, but the Holy Ghost came upon them after Paul had laid his hands upon them.
11. In Romans 6, how does Paul describe baptism?

Answer: All of these

"Know ye not, that so many of us as were baptized into Jesus Christ were baptized into his death? Therefore we are buried with him by baptism into death: that like as Christ was raised up from the dead by the glory of the Father, even so we also should walk in newness of life" (Romans 6:3-4).
12. I Corinthians mentions those who are "baptized for the dead." What modern church practices baptism for the dead?

Answer: The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints

"Else what shall they do which are baptized for the dead, if the dead rise not at all? Why are they then baptized for the dead?" (I Corinthians 15:29) Scholars have long debated this cryptic verse. Some argue that the early church did indeed perform baptisms on behalf of the dead.

Others argue that what Paul is really discussing here is the mere replacement of deceased converts with new converts.
13. Some churches teach that baptism is necessary for salvation. Which is _not_ one of the verses they use to support this teaching?

Answer: Luke 18:42

Luke 18:42 says, "And Jesus said unto him: Receive thy sight, thy faith hath saved thee." Unlike the other three verses mentioned, this one does not in any way link baptism to salvation, so it would not be used to support that particular supposition.

The verse in Peter is most often alluded to for support of this view: "The like figure whereunto even baptism doth also now save us (not the putting away of the filth of the flesh, but the answer of a good conscience toward God,) by the resurrection of Jesus Christ" (I Peter 3:21). Those who consider baptism to be a mere symbol, however, emphasize the parenthetical statement in this verse, arguing that it is not the baptism itself that saves, but the faith behind it. Mark 16:16 says, "He that believeth and is baptized shall be saved" and Titus 3:5 says, "...according to his mercy he saved us, by the washing of regeneration . . ."
14. "For with one Spirit are we all baptized into one ___, whether we be Jews or Gentiles, whether we be bond or free." What word is missing from the blank?

Answer: Body

The verse continues, "and have been all made to drink into one Spirit" (I Corinthians 12:13). The body is frequently used as an analogy for the church, the body of Christ.
15. Complete this quote from the KJV: "Let us draw near with a true heart in full assurance of faith, having our hearts _____ from an evil conscience, and our bodies washed with pure water."

Answer: Sprinkled

This quote comes from Hebrews 10:22. Sprinkling is mentioned more often in the context of repentance in the Old Testament than in the New. For example, Ezekiel 36:25 says, "I will sprinkle clean water on you, and you shall be clean; I will cleanse you from all your filthiness and from all your idols."
16. All Christians admit that the Greek word "baptizo" can only mean "to immerse."

Answer: False

The Baptists and many other Christians argue that this word can only properly be translated as "to immerse." However, there are others who claim that it can also mean "to wash, to sprinkle, to pour on water, and to tinge or dye with any liquid" (Samuel Miller, "Infant Baptism Scriptural and Reasonable: and Baptism by Sprinkling or Affusion the Most Suitable and Edifying Mode.")
17. Martin Luther taught that it is preferable to baptize by immersion.

Answer: True

The Greek word, he emphasized, means 'To plunge something entirely into the water, so that the water closes over it.' Nevertheless, the Lutheran Church most commonly baptizes by pouring rather than by immersion. (Source: A Compend of Luther's Theology, p. 167, via "Handbook of Religious Quotations", p. 11 via the website http://www.gospelway.com/salvation/baptism_action.htm)
18. Lutherans see baptism as something a convert himself does in order to receive God's grace.

Answer: False

Baptism is not, in the Lutheran view, something we do; rather it is something that is done to us by God. This is one of the reasons Lutherans permit the baptism of infants.
19. A dedication is another name for a baptism.

Answer: False

Dedications are sometimes performed in churches that do not perform infant baptisms. It is a way of publicly declaring that a child will be raised up in the Christian faith, and it is not necessarily associated with baptism.
20. Because the Churches of Christ teach that baptism saves, they baptize infants so that they will not be lost.

Answer: False

The Church of Christ (also called the Churches of Christ) does not baptize infants. Members are not concerned about infants being lost, however, because the Church of Christ does not teach the doctrine of Original Sin. Babies or young children who die would not, in this view, be lost.
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Christian Doctrine and Theology:

A collection of my theology and doctrine quizzes.

  1. Baptism Tough
  2. Sacraments Tough
  3. The Documentary Hypothesis Tough
  4. Predestination Average
  5. Nontrinitarianism Average
  6. What is an Evangelical Christian? Average
  7. New Testament Doctrine: Divergent Views Average
  8. Catholic vs. Protestant Doctrine Average
  9. Quotable Theologians Average
  10. Types of Christian Theology Average

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us