FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bible Literacy 3 Books of the Bible
Quiz about Bible Literacy 3 Books of the Bible

Bible Literacy 3: Books of the Bible Quiz


A word or phrase will be given describing a book of the Bible. The player must choose the correct book given.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old and New Testament Trivia

Author
pennie1478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
386,244
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1338
Last 3 plays: Guest 99 (7/10), DeepHistory (10/10), Guest 98 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What Gospel was written by a great physician? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these books of the Bible is known as a diary of history of Israel? Hint


Question 3 of 10
3. What book of the Bible is a collection of adages? Hint


Question 4 of 10
4. Which Gospel was written by a tax collector? Hint


Question 5 of 10
5. What book of the Bible tells of the establishment of the Christian church in the first century? Hint


Question 6 of 10
6. Which Old Testament book of the Bible was named after a Jewish queen? Hint


Question 7 of 10
7. What book of the Bible was about a man who never gave up on God even when it seemed God gave up on him? Hint


Question 8 of 10
8. What was the name of the books of the Bible about royal rulers? Hint


Question 9 of 10
9. What book of the Bible has a name which is synonymous with the word departure? Hint


Question 10 of 10
10. When I say music, what book of the Bible rings bells? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : Guest 99: 7/10
Mar 31 2024 : DeepHistory: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 98: 9/10
Mar 28 2024 : ACOOPER1989: 8/10
Mar 27 2024 : Guest 42: 7/10
Mar 24 2024 : Guest 75: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 198: 9/10
Mar 17 2024 : Guest 76: 2/10
Mar 08 2024 : Guest 140: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What Gospel was written by a great physician?

Answer: Luke

Luke was the author of his own book, which is the third book of the Gospels. In his book, Luke tells the account of the life of Jesus. Luke 2 is the most recognizable account of the birth of Jesus. Luke mainly wrote his book for a man named Theophilus, but he wanted the book to be read by all believers.
2. Which of these books of the Bible is known as a diary of history of Israel?

Answer: 1 Chronicles

First and Second Chronicles tell the history of Israel from the time of King David to King Judah. Both books of Chronicles mention the role of priests and worship in the temple. First Chronicles begins with a genealogy of Israel and King David's reign. Second Chronicles covers King Solomon's reign to the fall of Babylon. First and Second Chronicles are generally considered to have been written by Ezra.
3. What book of the Bible is a collection of adages?

Answer: Proverbs

Proverbs is an Old Testament book of sayings and poems mainly written by David's son, Solomon. During his time as king, Solomon spoke three thousand proverbs. Proverbs chapters one through twenty-four are proverbs attributed to King Solomon. King Lemuel had a hand in writing many of the other Proverbs.
4. Which Gospel was written by a tax collector?

Answer: Matthew

Matthew was a tax collector turned disciple who wrote his own Gospel. The book of Matthew describes the way Jesus fulfilled the prophecies of the Old Testament. The Gospel begins with a genealogy tracing the roots of Jesus back to King David.
5. What book of the Bible tells of the establishment of the Christian church in the first century?

Answer: Acts

The book of Acts tells about the growth of the Christian church in the first century. Luke wrote the book of Acts to begin where the Gospel of Luke ended. Peter is the main person of interest in the first twelve chapters of the book of Acts, while Paul is in the remaining chapters.
6. Which Old Testament book of the Bible was named after a Jewish queen?

Answer: Esther

Esther was chosen to be in the harem of King Xerxes of Persia and eventually became his queen. The book of Esther takes place in 474 BC, sixty-seven years after the fall of Babylon. Esther was instrumental in saving the life of the Jewish people when they were slated to be killed by Haman. Purim commemorates Esther's courage in saving her people.

The book of Esther was written by her cousin Mordecai.
7. What book of the Bible was about a man who never gave up on God even when it seemed God gave up on him?

Answer: Job

Job was a just man who still believed in God even though his possessions, his ten children, and his health were taken from him. The only thing God forbade Satan to do to Job was take his life. When Job's faith held out, God rewarded him with ten more children, his health, and two times his possessions.

The identity of the writer of Job is uncertain, as it could have been Elihu, Job, or Moses.
8. What was the name of the books of the Bible about royal rulers?

Answer: 1 & 2 Kings

First Kings contains the reign of Solomon to the division of Judah and Israel. Second Kings ends with the fall of Israel to the Assyrians. First and Second Kings were probably written by either Ezra or Jeremiah during the building of the first temple in Palestine.
9. What book of the Bible has a name which is synonymous with the word departure?

Answer: Exodus

Exodus is the second book of the Bible and was written by Moses. The book recounts the story of Moses, leading up to the departure (exodus) of the Israelites from Egypt, and the receipt of the Ten Commandments at Mount Sinai.
10. When I say music, what book of the Bible rings bells?

Answer: Psalms

The book of Psalms consists of one-hundred fifty Hebrew poems and songs. Many of the Psalms were written by King David.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bible Literacy:

Quizzes written from February to March 2017.

  1. Bible Literacy 2: Quotes Easier
  2. Bible Literacy Easier
  3. Bible Literacy 3: Books of the Bible Easier
  4. Bible Literacy 4: Sermon on the Mount Easier
  5. Bible Literacy 5: Jacob's Children Average

4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us