FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bible Literacy
Quiz about Bible Literacy

Bible Literacy Trivia Quiz


Random questions from the Old and New Testaments.

A multiple-choice quiz by pennie1478. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Old and New Testament Trivia

Author
pennie1478
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,951
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1681
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Thomas-Jerome (4/10), Guest 216 (9/10), Guest 174 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. If I said the word Apocalypse, what book of the Bible would that describe? Hint


Question 2 of 10
2. As what are the books of Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, and Deuteronomy in the Old Testament referred to? Hint


Question 3 of 10
3. The book of Acts was written by a great physician known as whom? Hint


Question 4 of 10
4. The Minor Prophets in the Bible are the twelve short books of prophecy found at the end of the Old Testament. Which of these is considered a minor prophet? Hint


Question 5 of 10
5. What book of the Bible contained a reference to the handwriting on the wall? Hint


Question 6 of 10
6. Where is the book of Genesis in the Bible? Hint


Question 7 of 10
7. What book of the Bible was written by Jeremiah as a funeral dirge? Hint


Question 8 of 10
8. Who is the first female judge in the book of Judges? Hint


Question 9 of 10
9. What are the books of Matthew, Mark, Luke and John known as? Hint


Question 10 of 10
10. Who wrote the book of Romans? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Thomas-Jerome: 4/10
Apr 03 2024 : Guest 216: 9/10
Apr 02 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 01 2024 : Guest 104: 9/10
Mar 31 2024 : DeepHistory: 10/10
Mar 30 2024 : Guest 108: 10/10
Mar 30 2024 : sakinosho: 9/10
Mar 27 2024 : Guest 42: 9/10
Mar 24 2024 : Guest 198: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If I said the word Apocalypse, what book of the Bible would that describe?

Answer: Revelation

The book of Revelation is the last book of the New Testament and of the Bible. The book describes visions of the church's persecution, the Antichrist, the triumph of God, and Armageddon. The book of Revelation ends with the promise of the return of Jesus.
2. As what are the books of Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, and Deuteronomy in the Old Testament referred to?

Answer: Pentateuch

The first five book of the Bible found in the Old Testament are known as the Pentateuch. Pentateuch comes from the mashing of two Greek words "Penta" meaning five and "Teuch" meaning volume. The Pentateuch was originally one large book, but was separated into five books. Moses is usually credited as the author of the Pentateuch.
3. The book of Acts was written by a great physician known as whom?

Answer: Luke

Luke begins the book of Acts where the Gospel of Luke ended. He wrote the book for a Roman official named Theophilus. Peter is the subject of the first twelve chapters of the book of Acts, while Paul is the focus of the remaining chapters.
4. The Minor Prophets in the Bible are the twelve short books of prophecy found at the end of the Old Testament. Which of these is considered a minor prophet?

Answer: Amos

The prophets who wrote the last twelve books of the Bible prophesied for over four hundred years. They prophesied in the areas of Northern Israel and Southern Judah. Amos was a prophet who spread the judgement of God to the people of Israel before they were sent into exile by the Assyrians. Amos told the Israelites that, after their punishment, God would give them blessings and restore their nation.
5. What book of the Bible contained a reference to the handwriting on the wall?

Answer: Daniel

The book of Daniel contains the interpretations of Daniel's dreams. The second half of the book of Daniel contains visions of the future. The handwriting on the wall was made by a hand that came out of nowhere during the Jewish captivity in Babylon. The words 'Mene, Mene, Tekel, Parsin' were interpreted by Daniel to Belshazzar as meaning that the king's days were numbered, God saw his sins and would punish Belshazzar for them, and Belshazzar's kingdom would be divided between the Medes and the Persians. Belshazzar died that night and Darius was put into his position.
6. Where is the book of Genesis in the Bible?

Answer: First book in the Bible

Genesis begins with the creation of the world and ends with the death of Joseph. The book of Genesis consists of fifty chapters.
7. What book of the Bible was written by Jeremiah as a funeral dirge?

Answer: Lamentations

Jeremiah wrote the book of Lamentations after he was captured by the Babylonians. The book of Lamentations was written for the fallen city of Jerusalem.
8. Who is the first female judge in the book of Judges?

Answer: Deborah

Deborah was a judge in Israel. During her time as judge, Deborah helped Israel in their victory against Sisera and foretold of his murder by a woman. Deborah's song of victory can be found in Judges, Chapters 4 and 5.
9. What are the books of Matthew, Mark, Luke and John known as?

Answer: Gospels

The Gospels are the first four books in the New Testament. All of the Gospels tell of the life, death, and resurrection of Jesus. Each Gospel contains different aspects about those subjects.
10. Who wrote the book of Romans?

Answer: Paul

The book of Romans was written as a book on theology. In writing the book of Romans, Paul wanted Christians to show love and understanding toward others and to respect each other. He concluded the book by greeting other Christians who moved to Rome.
Source: Author pennie1478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bible Literacy:

Quizzes written from February to March 2017.

  1. Bible Literacy 2: Quotes Easier
  2. Bible Literacy Easier
  3. Bible Literacy 3: Books of the Bible Easier
  4. Bible Literacy 4: Sermon on the Mount Easier
  5. Bible Literacy 5: Jacob's Children Average

4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us