FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about More Talmud
Quiz about More Talmud

More Talmud Trivia Quiz


Some more trivia questions on the Talmud. Follows the Basic Talmud quiz. This quiz is a bit harder.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Judaism
  8. »
  9. Scripture

Author
avromf
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
45,550
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
923
- -
Question 1 of 10
1. The rabbis Rav and Shmuel were in charge of Yeshivos (mesivtos or academies) in which two cities? Hint


Question 2 of 10
2. Where were the cities in which the rabbis Rav and Shmuel taught? Hint


Question 3 of 10
3. Raish Lakish's profession before he became a Talmudic sage was a ....? Hint


Question 4 of 10
4. What does the 'Raish' in 'Raish Lakish' stand for? Hint


Question 5 of 10
5. The rabbinical students in Pumpedisa were known to engage in 'pilpul'. This exercise was colourfuly described as.... Hint


Question 6 of 10
6. Another name for the sage Abbaye is? Hint


Question 7 of 10
7. Abbaye was an orphan adopted by his future teacher who was the sage....? Hint


Question 8 of 10
8. Who was Raish Lakish's teacher and brother-in-law? Hint


Question 9 of 10
9. In how many cases is the Halacha like Abbaye over Rava? Hint


Question 10 of 10
10. What city in Eastern Europe was home to a famous printing press of the Talmud, giving us the 'standard' design and layout format that is still used for the Talmud today? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 14 2024 : Guest 76: 1/10
Apr 15 2024 : Guest 24: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The rabbis Rav and Shmuel were in charge of Yeshivos (mesivtos or academies) in which two cities?

Answer: Sura and Naharda

2. Where were the cities in which the rabbis Rav and Shmuel taught?

Answer: Bavel (Babylonia)

There is a reason why it is called the 'Babylonian' Talmud.
3. Raish Lakish's profession before he became a Talmudic sage was a ....?

Answer: Highway robber

Raish Lakish was a robber until he met his future teacher (and brother-in-law) and reformed his ways.
4. What does the 'Raish' in 'Raish Lakish' stand for?

Answer: Rabbi Shimon

5. The rabbinical students in Pumpedisa were known to engage in 'pilpul'. This exercise was colourfuly described as....

Answer: Pulling an elephant through the eye of a needle

Pilpul is what we would describe in English as 'Hairsplitting', a controversial method of learning.
6. Another name for the sage Abbaye is?

Answer: Nachmeni

7. Abbaye was an orphan adopted by his future teacher who was the sage....?

Answer: Rabah

Rava was another student of Rabah and Abbaye's associate. Rabah is spelled with the letter 'hey' at the end, Rava is spelled with an 'Aleph'.
8. Who was Raish Lakish's teacher and brother-in-law?

Answer: Rabbi Yochanan

9. In how many cases is the Halacha like Abbaye over Rava?

Answer: 6

There are dozens of disputes between Rava and Abbaye. The Halacha is always like Rava except in 6 cases.
10. What city in Eastern Europe was home to a famous printing press of the Talmud, giving us the 'standard' design and layout format that is still used for the Talmud today?

Answer: Vilna

Vilna, or Vilnius, is the capital of Lithuania. It used to be known as the Jerusalem of Lithuania for its proliferation of Torah scholars. Not surprisingly, it was also home to famous printing presses.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us