Quiz about Mother Teresa
Quiz about Mother Teresa

Mother Teresa Trivia Quiz


How much do you know about someone who achieved greatness by a life of poverty and dedication to the needs of the poor?

A multiple-choice quiz by rialto88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christian People / Saints
  8. »
  9. Individual Saints

Author
rialto88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,456
Updated
Feb 18 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2080
Last 3 plays: Guest 73 (12/15), Guest 82 (10/15), Guest 94 (5/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What nationality was Mother Teresa born into? Hint

American
Indian
Albanian
Irish

2. What name was given to Mother Teresa at baptism? Hint

Agnes
Mary
Teresa
Gloria

3. Mother Teresa was born on August 26, 1910, but when did she die? Hint

September 2002
September 2000
September 1989
September 1997

4. What type of family was Mother Teresa born into? Hint

she was brought up in an orphanage, so no one knows
strongly Catholic but poor family
non-religious and poor family
strongly Catholic and quite rich

5. Is it true to say that Mother Teresa became a nun with the missionary Loreto sisters of Ireland?

True
False

6. What country did Mother Teresa spend most of her life working in? Hint

Eastern Europe
Bangladesh
India
Pakistan

7. How many languages did Mother Teresa come to speak fluently during her life? Hint

4
5
2
1

8. Which of the following was not one of Mother Teresa's talents? Hint

being a teacher
she had all these talents
being trained in basic healthcare
interest in writing

9. Is it true to say that she had a very strong calling to do missionary work with the poor?

Yes
No

10. Malcolm Muggeridge wrote a book and a film about Mother Teresa, what were they called? Hint

"Glory be to God"
"Inn of the Seventh Happinness"
"Something Beautiful for God"
"Out of the Depths"

11. In July 1982, Mother Teresa spoke to a rally at Glasgow Green in Scotland. What was the subject of the rally? Hint

Pro-life
anti-war meeting
third world poverty
she spoke as part of a general tour of Western countries

12. Is it true to say that Mother Teresa had been diagnosed with heart problems since 1974?

True
False

13. Is it true that Pope John Paul II visited Mother Teresa at her missionary headquarters?

Yes
No

14. What health problem did Mother Teresa have in September 1989? Hint

a heart attack
fever
malaria
cholera

15. At the time of her death how many countries were her Missionaries of Charity working in? Hint

43
1
123
5


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What nationality was Mother Teresa born into?

Answer: Albanian

Mother Teresa was born to an Albanian family in Skopje (now in Macedonia) on August 26, 1910. She had one older sister and one older brother. Her upbringing was grounded in her religion, which was derived from her parents. In writing this quiz, I am grateful to the booklet on Mother Teresa published by the Catholic Truth Society and written by Jim Gallagher, for information contained therein and reproduced here in this quiz.
2. What name was given to Mother Teresa at baptism?

Answer: Agnes

She was christened Agnes Bojaxhiu (the family name) by her parents. Her middle name was Gonxha (meaning flower bud in Albanian) and people often called her by this name. Her father was called Nikola (shortened to Kole), and her mother was called Dranafile.
3. Mother Teresa was born on August 26, 1910, but when did she die?

Answer: September 1997

She lived to the age of 87 years. She was someone who worked incessantly, strenuously, and often with very little sleep and in just these facts alone she proved to be a remarkable person. In her work for the poor she not only laboured hard physically, but was often exposed to illness and disease. Trusting in God's calling, she completed His task for far longer than she would have anticipated.
4. What type of family was Mother Teresa born into?

Answer: strongly Catholic and quite rich

Her family were quite wealthy and did much good work in helping the poor. It has been alleged that her father eventually died of poisoning as a result of his political views (Agnes was about 9 at the time). Prior to his death her father had been a prosperous business person and a local councillor.
5. Is it true to say that Mother Teresa became a nun with the missionary Loreto sisters of Ireland?

Answer: True

She joined these sisters in 1928, at the age of 18. She left her home in September 1928, and sailed for India in mid-November of that year.
She was struck by the poverty immediately on her arrival at Madras in India.
6. What country did Mother Teresa spend most of her life working in?

Answer: India

She is probably best remembered as Mother Teresa of Calcutta, where she set up the headquarters of her own missionary sisters. Her sisters spread their good works much wider across the world, but India was her home for the last 69 years of her life. She was greatly acclaimed worldwide on her death, but the Indian government especially celebrated her as their own.
7. How many languages did Mother Teresa come to speak fluently during her life?

Answer: 5

She could speak fluently in English, Albanian, Serbo-Croat, Bengali, and Hindi. This must have been a great help to her later in life when her fame having spread, she went abroad to speak to meetings. She clearly attached great importance to her ability to communicate with people, and thus carry out her work as a sister of charity.
8. Which of the following was not one of Mother Teresa's talents?

Answer: she had all these talents

As a nun she was also a teacher, including teaching geography and basic literacy. In her youth at home, she had taught "catechism" to classes. Before setting up her own Missionaries of Charity in Calcutta, she underwent three months training as a nurse in healthcare, nursing, and nutrition. In her youth, she had a couple of articles published in a local paper and wrote poems.
9. Is it true to say that she had a very strong calling to do missionary work with the poor?

Answer: Yes

She had an immense calling inside her and it was her incredible willingness to give up everything for God that convinced her church leaders to let her found her own "Missionaries of Charity". Anyone who wants to understand what a "calling" is should be counselled to read the accounts of Mother Teresa's calling.

In retrospect, it is so easy to say that she followed the correct life for her, but at the time she was setting out nothing was that clear to some of those around her. Apparently, those who hear their own calling clearest are the people who have to fight most to convince other people.
10. Malcolm Muggeridge wrote a book and a film about Mother Teresa, what were they called?

Answer: "Something Beautiful for God"

Malcolm Muggeridge was an agnostic and was given the job of interviewing her by the B.B.C. Later in his life Malcolm Muggeridge and his wife were received into the Catholic church and the royalties from the book were sent to Mother Teresa's charity work. The book was one of the ways that Mother Teresa's fame spread worldwide.
11. In July 1982, Mother Teresa spoke to a rally at Glasgow Green in Scotland. What was the subject of the rally?

Answer: Pro-life

As well as working with the poor, she believed in defending the rights of the the most vulnerable in society, including the unborn child.
12. Is it true to say that Mother Teresa had been diagnosed with heart problems since 1974?

Answer: True

Mother Teresa tried to keep this secret. It is not surprising that with the immense physical and continual hard work that she did that her health became a problem. It says much for her commitment and calling that her work continued with such fervour.
13. Is it true that Pope John Paul II visited Mother Teresa at her missionary headquarters?

Answer: Yes

The Pope visted her "House of the Immaculate Heart" in Calcutta on 4th February 1986. This was an immense pleasure for Mother Teresa and the Pope took part in the activities there for a short while and gave his blessing. Rarely does the Pope recognize an individual person in the way that he did here.
14. What health problem did Mother Teresa have in September 1989?

Answer: a heart attack

However, she still performed her calling for another eight years. She carried on by having a pacemaker fitted to her chest. Her tenacity in the face of obstacles is a great lesson to us all.
15. At the time of her death how many countries were her Missionaries of Charity working in?

Answer: 123

She had 3,914 sisters in 594 communities across the world. From being an unknown girl from Albania she had covered the world with people dedicated to the service of the poor. No wonder that the Pope has beatified someone who by her long life showed where true and lasting happiness must lie.
Source: Author rialto88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 73: 12/15
Jan 26 2023 : Guest 82: 10/15
Jan 18 2023 : Guest 94: 5/15
Jan 14 2023 : Guest 49: 9/15
Jan 05 2023 : Guest 70: 5/15
Jan 01 2023 : Guest 183: 0/15
Dec 21 2022 : Guest 163: 5/15
Dec 19 2022 : Guest 67: 6/15
Dec 18 2022 : Guest 24: 15/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us