Quiz about The Life of Prophet Muhammad PBUH
Quiz about The Life of Prophet Muhammad PBUH

The Life of Prophet Muhammad (P.B.U.H.) Quiz


This quiz asks general quizzes about the people and the events that occurred during the life of the Prophet Muhammad (Peace Be Upon Him.)

A multiple-choice quiz by bigbrain99. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam
  8. »
  9. People of Islam

Author
bigbrain99
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,203
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3273
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 42 (10/10), JAM411 (7/10), Guest 92 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The year the prophet was born in is known as the year of the camel.

True
False

2. Which of the following was one of the prophet's occupations before he became a prophet? Hint

farmer
tailor
merchant
carpenter

3. How much of an age difference is there between the prophet Muhammad and Khadija? Hint

two years
fifteen years
twenty years
ten years

4. In which cave did Prophet Muhammad receive his first revelation of the Quran? Hint

Tur
Utta
Sinai
Hira

5. Who was the first child to convert to Islam? Hint

Fatima
Ali
Zayd
Qasim

6. The Year of Mourning was the year Khadija and _________________ died. Hint

Abu Talib
Abu Jahl
Abu Bakr
Abu Lahab

7. Who accompanied the Prophet on his migration to Madinah? Hint

Abu Bakr
Uthman ibn Affan
Ali ibn Talib
Umar ibn al-Kattab

8. Which wife of the prophet was the daughter of Abu Bakr? Hint

Saudah
Asma
Aisha
Hafsah

9. The prophet died around the age of sixty.

True
False

10. Which was his only living child present when the Prophet died? Hint

Ruqayya
Umme Kulsoom
Zainab
Fatima


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The year the prophet was born in is known as the year of the camel.

Answer: False

The exact date of the Prophet Muhammad's birth is not exactly known (or more precisely, different scholars assign different dates to it), but historians are sure he was born in a year dubbed the year of the elephant. It's called that because a neighboring tribe tried to destroy the Kaaba, but its elephants would not budge as soon as they reached Mecca.
2. Which of the following was one of the prophet's occupations before he became a prophet?

Answer: merchant

The Prophet Muhammad was a shepherd for some years before he took his uncle Talib's advice and became a merchant. He was known for being honest, and this characteristic caused Khadija, a wealthy caravan owner, to hire Muhammad and later marry him.
3. How much of an age difference is there between the prophet Muhammad and Khadija?

Answer: fifteen years

Khadija asked Prophet Muhammad to marry her even though she was forty, and he was twenty-five. This was unusual at the time because it was usually the husbands who were fifteen years older than the wives.
4. In which cave did Prophet Muhammad receive his first revelation of the Quran?

Answer: Hira

Prophet Muhammad was meditating in the cave when the angel Jibreel came. He was then asked to read the first ayats of the Qu'ran in the cave of Hira even though he was illiterate.
5. Who was the first child to convert to Islam?

Answer: Ali

Ali was a cousin of the Prophet's, and they were very close. Prophet Muhammad was known for his honesty, and Ali readily believed him along with Khadija and Abu Bakr, a friend of the Prophet's.
6. The Year of Mourning was the year Khadija and _________________ died.

Answer: Abu Talib

The Qoraysh boycotted the Muslims and banished them from Mecca. For three long years the Muslims suffered from lack of food and water. In the year following the year after the boycott, Khadija died and Abu Talib also died. He did protect the Prophet as he once had vowed, but he never accepted Islam.
7. Who accompanied the Prophet on his migration to Madinah?

Answer: Abu Bakr

The Prophet and Abu Bakr were one of the last Muslims to migrate to Medina. On the night of their departure, the tribe of Quraysh even tried to murder the Prophet. Luckily, he escaped, but he was pursued relentlessly for months until he reached Medina.
8. Which wife of the prophet was the daughter of Abu Bakr?

Answer: Aisha

Aisha, the daughter of Abu Bakr, was the only wife of the Prophet who was raised as a Muslim. She was also noted as the Prophet's favorite wife after Khadija.
9. The prophet died around the age of sixty.

Answer: true

Although the date of his birth is not known for sure, most scholars place it as around 570. His death on 8 June 632 therefor occurred when he was a bit over sixty years of age.

The Prophet first received a revelation around the age of forty, and over the rest of his life the Qu'ran was revealed gradually. He was buried in his wife Aisha's room.
10. Which was his only living child present when the Prophet died?

Answer: Fatima

Fatima, the Prophet's youngest daughter, was the only child present at the Prophet's deathbed. According to her, the Prophet had informed her that she would be joining him soon, and she did. She died six months after the death of her father.
Source: Author bigbrain99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gretas before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 42: 10/10
Dec 04 2022 : JAM411: 7/10
Dec 04 2022 : Guest 92: 8/10
Dec 04 2022 : Guest 37: 7/10
Dec 04 2022 : Guest 94: 6/10
Dec 04 2022 : Guest 92: 8/10
Dec 04 2022 : Guest 71: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 172: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 37: 0/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us