FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Enemies and Disbelievers of Islam
Quiz about The Enemies and Disbelievers of Islam

The Enemies and Disbelievers of Islam Quiz


This quiz will be about some of the enemies of Islam during the Prophets' times who denied the religion and/or tried to stop it.

A multiple-choice quiz by ibrmacf. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam
  8. »
  9. People of Islam

Author
ibrmacf
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
225,022
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2605
Last 3 plays: Guest 86 (9/10), Guest 46 (9/10), Guest 92 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which enemy of Islam once built a palace called The Qulays, in hoping that people would come worship him and not Allah, and tried to destroy the Ka'bah with an army of elephants, but failed when Allah killed him with birds holding rocks of fire? Hint


Question 2 of 10
2. The Prophet Muhammad (S) once sent messengers to deliver an invitation to Islam to a few leaders including Kisra, Heraclius, and Najjashi. Which one of these angrily tore up the message and killed the messenger who sent it? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the king of Prophet Ibrahim's people who claimed that he could give life and death just like Prophet Ibrahim's God, Allah? Hint


Question 4 of 10
4. Which king is considered the worst human being ever to have lived and was destroyed by the sea parting and crashing its waves back on him? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the head engineer of Firawn and was once instructed to build a lofty and high palace for Firawn to climb up and meet Allah? Hint


Question 6 of 10
6. Who was a very strong believer in Allah until he became rich by practicing alchemy and mocked the religion of Islam? Hint


Question 7 of 10
7. All of the listed people below were once nonbelievers of Islam and became Muslim afterwards except for one. Who is it? Hint


Question 8 of 10
8. Who once claimed to be a Prophet after the Prophet Muhammad (S) died and was earned the nickname "Al-Kaddhab" or "The Liar"? Hint


Question 9 of 10
9. Besides Abu Lahab, which other person rejected Islam and mocked it? Give the answer according to the Sunni tradition. Hint


Question 10 of 10
10. Even some of the Prophets' relatives were disbelievers and enemies of Islam. Which of the following were disbelievers of Islam? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 86: 9/10
Apr 14 2024 : Guest 46: 9/10
Apr 11 2024 : Guest 92: 6/10
Apr 07 2024 : Abudharr786: 9/10
Apr 06 2024 : emmal2000uk: 1/10
Apr 04 2024 : Guest 37: 0/10
Apr 03 2024 : Guest 197: 8/10
Mar 30 2024 : Guest 31: 0/10
Mar 30 2024 : Guest 102: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which enemy of Islam once built a palace called The Qulays, in hoping that people would come worship him and not Allah, and tried to destroy the Ka'bah with an army of elephants, but failed when Allah killed him with birds holding rocks of fire?

Answer: Abrahah

The year that this event happened was called "The Year of the Elephant" and shortly after this event, the Prophet Muhammad (S) was born.
2. The Prophet Muhammad (S) once sent messengers to deliver an invitation to Islam to a few leaders including Kisra, Heraclius, and Najjashi. Which one of these angrily tore up the message and killed the messenger who sent it?

Answer: Kisra

Najjashi became a Muslim afterwards and Heraclius was about to accept the religion until he realized that he had a whole kingdom to spare.
3. Who was the king of Prophet Ibrahim's people who claimed that he could give life and death just like Prophet Ibrahim's God, Allah?

Answer: Namrud

To show how he could give life and death, Namrud brought two slaves and killed one and freed another. Then Prophet Ibrahim (as) challenged Namrud to make the Sun rise from the West, which only Allah can do. Namrud was speechless.
4. Which king is considered the worst human being ever to have lived and was destroyed by the sea parting and crashing its waves back on him?

Answer: Firawn

Firawn claimed to be The Lord, the Most High, but was destroyed by a little thing, water! His body was found and is kept in a museum in Egypt as Allah promised that Firawn's body would be preserved as a sign to mankind.
5. Who was the head engineer of Firawn and was once instructed to build a lofty and high palace for Firawn to climb up and meet Allah?

Answer: Haman

Haman was also destroyed along with Firawn, for he was as bad as Firawn and as ignorant to the religion.
6. Who was a very strong believer in Allah until he became rich by practicing alchemy and mocked the religion of Islam?

Answer: Qarun

Qarun was destroyed by the Earth opening up and swallowing him along with his treasures. This was most likely an earthquake or quicksand.
7. All of the listed people below were once nonbelievers of Islam and became Muslim afterwards except for one. Who is it?

Answer: Abu Lahab

There is a whole Surah (chapter) in the Qur'an about Abu Lahab and how Jahannam is his and his wife's punishment.
8. Who once claimed to be a Prophet after the Prophet Muhammad (S) died and was earned the nickname "Al-Kaddhab" or "The Liar"?

Answer: Musailimah

Musailimah Al-Kaddhab was killed by Wahshi, the man who killed Hamza, the Prophet Muhammad's uncle. So, Wahshi killed a really good man and made amends by killing a really horrible man.
9. Besides Abu Lahab, which other person rejected Islam and mocked it? Give the answer according to the Sunni tradition.

Answer: Abu Jahl

Abu Talib was the Prophet Muhammad (S)'s supportive uncle, even though he never accepted Islam. Hamza was the best warrior at the time and accepted Islam. Abdul-Muttalib was the Prophet Muhammad (S)'s grandfather. This is the Sunni view
10. Even some of the Prophets' relatives were disbelievers and enemies of Islam. Which of the following were disbelievers of Islam?

Answer: Prophet Nuh's wife and son

Prophet Nuh's wife will be told to enter Jahannam along with Prophet Lut's wife who also disbelieved in Islam. Prophet Nuh's son thought that if he went to the highest mountain, the flood wouldn't hurt him. But, he was wrong and was killed.
Source: Author ibrmacf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gretas before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us