FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Which Daughter
Quiz about Which Daughter

Which Daughter...? Trivia Quiz


This is a quiz about the four daughters of the Prophet Muhammad (PBUH).

A multiple-choice quiz by bigbrain99. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam
  8. »
  9. People of Islam

Author
bigbrain99
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,050
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
2482
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 46 (8/10), Abudharr786 (7/10), Guest 103 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which daughter is accepted by Shi'a Islam as the only daughter of the Prophet Muhammad (PBUH)? Hint


Question 2 of 10
2. Which daughter was the oldest? Hint


Question 3 of 10
3. Which daughter of Muhammad (PBUH) was once married to the son of Abu Lahab? Hint


Question 4 of 10
4. Which daughter married Ali ibn Talib? Hint


Question 5 of 10
5. Which daughter was the first to die? Hint


Question 6 of 10
6. Which daughter had Khadija for a mother? Hint


Question 7 of 10
7. Which daughter stayed with her pagan husband instead of migrating to Medina at first? Hint


Question 8 of 10
8. Which daughter's name means "one with round face"? Hint


Question 9 of 10
9. Which daughter did not marry? Hint


Question 10 of 10
10. Which daughter died last? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : Guest 46: 8/10
Apr 07 2024 : Abudharr786: 7/10
Apr 04 2024 : Guest 103: 3/10
Apr 03 2024 : Guest 197: 8/10
Mar 31 2024 : Guest 176: 6/10
Mar 31 2024 : Guest 82: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which daughter is accepted by Shi'a Islam as the only daughter of the Prophet Muhammad (PBUH)?

Answer: Fatima

Sunnis accept Zainab, Ruqayyah, Umme Kulsoom, and Fatima as daughters of the Prophet Muhammad (PBUH). Shi'a Islam believes Fatima's sisters were from Khadija's earlier marriages. Fatima is considered to be even holier than Mary, since she carried on the Prophet's legacy by having the only children that survived.
2. Which daughter was the oldest?

Answer: Zainab

According to Sunni Islam, Zainab was born when the Prophet Muhammad (PBUH) was thirty. Ruqayyah was born three years later. Umme Kulsoom and Fatima were also born a couple of years before the Prophet Muhammad's (PBUH) call to prophethood, or when he was forty.
3. Which daughter of Muhammad (PBUH) was once married to the son of Abu Lahab?

Answer: both of these

Ruqayyah and Umm Kulthum were married to Utba and Utaiba, sons of Abu Lahab. Their marriages took place before the Prophet Muhammad (PBUH) declared his prophethood. However, when he did, Abu Lahab was one of those who rejected the Prophet Muhammad (PBUH) and persecuted him. He ordered his sons to divorce their wives or he would boycott them. Both daughters later remarried Muslims.
4. Which daughter married Ali ibn Talib?

Answer: Fatima

Experts disagree over the exact year of Fatima's marriage. Her age varies, from the beginning of puberty to eighteen. Some sources say Ali was shy and hesitant to approach the Prophet Muhammad (PBUH) at first, but he soon gained confidence.
5. Which daughter was the first to die?

Answer: Ruqayyah

Around the Battle of Badr, Ruqayyah fell ill suffering from a skin disease. Her husband, Uthman, had to stay home to tend to his ailing wife. The day the Prophet Muhammad (PBUH) received the joyous news of his victory at Badr, he also received the news of his daughter's death. He was not able to attend her funeral, but he did visit her grave later on.
6. Which daughter had Khadija for a mother?

Answer: All of these

A very affluent widow, Khadija hired men to take care of her commercial status. She hired the Prophet Muhammad, (PBUH) who had not received the call to prophethood yet, to be in charge of her business in Syria, and sent her servant Maysarah to accompany him.

This trade brought back exceedingly high profits and Maysarah returned with good word about the Prophet Muhammad (PBUH). This led to Khadija asking the Prophet Muhammad (PBUH) to marry her, and he soon accepted even though he was 25 years old, and Khadija was 40. Khadija also gave birth to two sons, Qasim and Abdullah, who died in infancy.
7. Which daughter stayed with her pagan husband instead of migrating to Medina at first?

Answer: Zainab

She was married to Abul Aas who sided with the pagans in the Battle of Badr. He was captured, and only let go because Zainab paid the ransom of a necklace that belonged to Khadija that the Prophet Muhammad (PBUH) desired. She also had to immigrate to Medina. Abul Aas did got to Medina later on where he embraced on Islam and settled down with his wife.
8. Which daughter's name means "one with round face"?

Answer: None of these

Ruqayyah means "gentle", Fatima means "accustom", and Zainab means "an ornamented tree."
9. Which daughter did not marry?

Answer: Actually, they all married

All of the Prophet Muhammad's (PBUH) daughters did marry. Zainab stayed with her husband, Abul Aas, after he accepted Islam. Ruqayyah married Uthman and Umme Kulsoom also married Uthman after Ruqayyah's death. Fatima lived happily married with Ali ibn Talib.
10. Which daughter died last?

Answer: Fatima

Fatima was still mourning her father's death for six months at the time of her own death around 633 C.E. She was around the young age of twenty-nine and had watched her parents and her sisters die. However, she had been already informed of her own death. Sources say that as the Prophet Muhammad (PBUH) lay on his deathbed, he called Fatima over and caused her to weep by telling her he was dying.

Then he said she was to be the first person in the household to meet him in death, and this caused her to smile.
Source: Author bigbrain99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us